Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstování hortenzií na balkonech

8. 06. 2014 | Zahrádka
Hortenzie můžeme pěstovat také v nádobách. Nejvhodnější jsou druhy dorůstající do výšky maximálně jeden metr. V nádobách pěstované hortenzie dáváme na terasy a balkóny po 15. květnu a před prvními mrazíky je opět uklidíme na přezimování do interiéru.

Výběr nádoby a substrát

Nádoby pro hortenzie musí být hlubší. Jelikož se jedná o keře, potřebují větší prostor pro kořenový systém. Proto nejsou vhodné truhlíky. U hortenzií se nevyhneme stěhování rostlin na zimu do interiéru. Výsadbové nádoby by měly být z co nejlehčího materiálu, ideálně plastové nebo terakotové. Kamenné a betonové nádoby jsou příliš těžké. Pokud bychom chtěli z estetických důvodů použít jiný materiál například beton nebo kámen, vysadíme rostlinu do plastové nádoby, kterou vložíme do kamenné či betonové. Na podzim při zazimování vyjmeme lehčí plastovou i s rostlinou.

Pěstování hortenzií na balkonechSubstrát pro výsadbu by měl stejně jako u rostlin ve volné půdě být kyselejší. Proto do něj přimícháme rašelinu nebo zakoupíme speciální substrát pro hortenzie. Na dno nádoby dáme drenážní vrstvu – keramzit nebo hrubší štěrk, na který položíme netkanou textilii, díky čemuž se nevyplavuje zemina.

Péče o rostliny v nádobách

Stanoviště – protože hortenzie mají rády vlhko a nesnesou vyschnutí substrátu, bude jim vyhovovat polostinné stanoviště. Nádobové rostliny snáze vysychají, v polostínu rychlému vysychání částečně zamezíme, v horkých letních dnech nebude hrozit přeschnutí substrátu v době, kdy budeme například v práci.

Zálivka – rostlinám v nádobách musíme zajistit dostatečný přísun vody, protože snadno vysychají. Nesnášejí tvrdou vodu, proto bychom měli provádět zálivku nejlépe dešťovou nebo převařenou vodou. Nesmí být příliš studená, rostlinám by způsobila teplotní šok. Zaléváme odstátou vodou.

Hnojení – nádobové rostliny obecně potřebují častější přísun živin, protože mají omezený prostor pro růst kořenového systému. Nejvhodnější jsou kombinovaná hnojiva aplikovaná zálivkou, stejně jako u rostlin ve volné půdě nesmějí obsahovat vápník.

Přezimování
– hortenzie na zimu uložíme do chladné místnosti, kde se teploty pohybují kolem šesti až osmi stupni. U pokojových hortenzií, které na terasách letníme, zabezpečíme přezimování při teplotách 15 až 18°C. V zimě nádobové rostliny venku zmrznou, nepomůže ani obalení květináče jutou nebo polystyrenem. Během přezimování velmi mírně zaléváme. Zimní zálivku provádíme s velkou opatrností, substrát nesmí vyschnout, ale nesmí být ani příliš mokrý. Stačí mírná zálivka v delších intervalech.

Tip odborníka:

„Při přenášení rostlin na terasu nebo naopak domů na přezimování, musíme rostliny postupně aklimatizovat na danou teplotu a osvětlení. Přechod do odlišných podmínek musí být mírný, rostliny se postupně otužují,“ doporučuje Alena Pobudová.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pěstování hortenzií na balkonech:

Pěstování hortenzií na balkonech
Pěstování hortenzií na balkonech
Pěstování hortenzií na balkonech
Pěstování hortenzií na balkonech
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Krásné květiny se vznešeným jménem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles