8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět nejdůležitějších vlastností smartphonu

24. 09. 2012 | Technika

Chytré mobilní telefony jsou hitem dneška. Víte, čeho si všímat při jejich výběru? Přinášíme vám 5 jednoduchých tipů, které vám pomohou vybrat smartphone přesně na míru vašim potřebám. 

Takzvané chytré mobilní telefony neboli smartphony patří mezi nejžádanější elektronické „hračky“ současnosti. Jejich výhody spojení klasického mobilu a počítače do jednoho přístroje lákají stále více z nás. Přehrávání hudby a filmů, surfování po internetu, přehledná organizace času, elektronická pošta stále na dosah, možnost hraní her a stahování užitečných aplikací nebo videohovory – to jsou jen některé z užitečných funkcí, které moderní chytré telefony ve svém útlém těle nabízí. Na trhu existuje mnoho značek a typů smartphonů s nejrůznějšími vlastnostmi a technickými specifikacemi. Jak se tedy v nabídce neztratit a koupit si chytrý telefon šitý na míru vašim požadavkům?

5 základních rad při výběru nového chytrého telefonu


1. Telefon se vám musí nejen líbit, ale také dobře ovládat

výběr mobilního telefonuMobilní telefony jsou pro spoustu z nás důležitým módním doplňkem. Design telefonu, který se trefí do našeho vkusu, tak často při nákupu telefonu hraje zásadní roli. Velmi důležitá je ovšem podle odborníka také dobrá ergonomie přístroje. Pokud máte možnost, vyzkoušejte si ještě před koupí, jak příjemně vám telefon padne do ruky a jak snadno se vám s ním pracuje. At už máte velké nebo malé ruce, krátké či dlouhé prsty, určitě si na trhu z nepřeberného množství najdete telefon, který se vám bude pohodlně ovládat. Do kategorie ergonomie spadá také dobrá čitelnost displeje na přímém slunci, kterou byste si rozhodně měli před koupí vámi vybraného přístroje vyzkoušet.

2. Zvolte si tu pravou velikost

Velikost samotného telefonu a také velikost (úhlopříčka) displeje jsou velmi důležitými parametry při výběru nového chytrého mobilu. Většina moderních smartphonů se ovládá pomocí dotykového displeje. Čím větší zobrazovací plocha je, tím snáze se vám bude na displeji prstem klepat na ikonky či na písmenka virtuální klávesnice a pohodlnější bude také prohlížení webu. Rozměrnější displeje mají zpravidla také jemnější obraz. Pokud tedy plánujete váš nový přístroj využívat velmi často na surfování po internetu nebo přehrávání filmů, bude pro vás pohodlnější volit úhlopříčku displeje nad čtyři palce. Něco za něco – takto velké chytré mobily už se tak snadno nevejdou do kapsy, nezanedbatelná je také jejich váha. Přístroje s obrazovkou o úhlopříčce kolem 3,5 palce (cca 9 cm) jsou dobrým kompromisem mezi pohodlným používáním a snadnou přenositelností .

3. Záleží vám více na výkonu nebo na výdrži baterie?

Bohužel časy, kdy vám mobilní telefon vydržel dva týdny bez nabití, patří minulosti. Smartphony jsou všestranná zařízení s výkonem, který ještě v nedávné době nabízely klasické stolní počítače. Daní je však jejich zvýšená spotřeba a nutnost častého připojení přístroje na nabíječku. Větší a výkonnější smartphony vydrží na jedno nabití často pouze den v závislosti na stylu, jakým telefon používáte. Spotřebu energie drasticky zvyšuje například neustálé připojení na internet, prohlížení multimédií nebo zapnutá GPS navigace. Chytré telefony určené pro začínající uživatele, nejsou sice tak „našlapané“ technologiemi, ale při rozumném používání vám na jedno nabití vydrží čtyři i pět dní. Příjemná je také jejich cena, typicky do čtyř tisíc korun. Pokud je pro vás výdrž telefonu na baterie důležitá, poohlédněte se po svém novém smartphonu právě v tomto segmentu. 

4. Zvolte ten správný operační systém

Právě přítomnost operačního systému odlišuje klasický mobil od toho chytrého. To, jaký operační systém v sobě telefon skrývá, zásadně ovlivní vaši každodenní práci s přístrojem. V novém chytrém telefonu naleznete nejčastěji jeden z těchto systémů: Android, Windows Phone, iOS nebo Blackberry. Každý z nich nabízí jiné výhody, ale i nevýhody. Android je univerzální systém, který vám poskytne spoustu možností, jak si telefon přizpůsobit k obrazu svému. vyberte si pro vás ten správný telefonHodí se dobře na práci i pro zábavu a ve svém těle jej nabízí řada telefonů nejrůznějších značek a designů. Máte tak široký výběr. Windows Phone sází na funkčnost a jednoduché ovládání. Menší nevýhodou je, že není až tak rozšířen a nabídka přístrojů s tímto systémem je tak užší. iOS je přehledný, líbivý a dobře vyladěný operační systém, který rychle zvládnou ovládat i začátečníci. Nabídka telefonů pro něj se však omezuje pouze na přístroje iPhone, jejichž design a vyšší cena nemusí vyhovovat všem. Chytré telefony Blackberry  se stejnojmenným operačním systém jsou vhodné zejména pro pracanty, jejichž potřebám jsou dokonale uzpůsobeny. Na zábavu uživatele však nemyslí až v takové míře, jako předchozí trojice.

5. Buďte na síti

Abyste svůj nový smartphone využili na maximum, pořiďte si od operátora také vhodný mobilní datový tarif. Budete tak stále online a dozvíte se okamžitě o každém příchozím e-mailu, novém facebookovém statusu svých přátel nebo si budete moci kdykoliv vyhledat nejbližší spoj MHD. Pro svůj správný chod vyžadují neustálý přístup k internetu také některé programy pro GPS navigaci. Pokud často cestujete, dejte si pozor na „surfování“ v zahraničí. To může být mnohonásobně dražší, než používání datových služeb v tuzemsku. Před odjezdem na dovolenou se raději o cenách informujte na zákaznické lince operátora. Pro ty, kteří nejsou na své virtuální existenci až tak závislí, nabízí téměř všechny chytré telefony možnost přístupu na internet prostřednictvím bezdrátové sítě Wi-Fi. Ty jsou dnes zdarma k dispozici zákazníkům většiny nákupních center, restaurací či benzínových pump.

Zdroj, foto telefonu: ZTE Czech



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !