Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potrat

11. 11. 2012 | Těhotenství

Pro ženu je potrat strašnou, hrozivou a stresující událostí, se kterou se velmi těžce vyrovnává a srovnává. Pojďme si o něm povědět něco bližšího.

Co tedy přesně potrat znamená? Jde o ukončení těhotenství zánikem embrya anebo plodu před porodem. To je obecná fráze, kterou snad všichni známe. O potratu se hovoří v případě, že hmotnost plodu je nižší než 500 g, v případě vyšší hmotnosti se jedná o porod mrtvého dítěte.


potratMáme několik druhů potratů:

-          Samovolný potrat: ukončení těhotenství bez jakýchkoliv opatření

-          Indukovaný potrat (umělé ukončení těhotenství): potrat provedený lékařským zákrokem, jde o potrat chtěný anebo nutný

-          Kriminální potrat :  potrat, který je provedený nezákonně

Příčiny potratu můžou být jak na straně maminky, tak i na straně plodu. Na straně matky jde např. o anomálii dělohy, nedostatečná funkce děložního hrdla, interní onemocnění, infekci nebo o úraz. Na straně plodu jsou na vině např. chromozomální či genetické poruchy anebo špatné uhnízdění vajíčka. K potratům dochází nejčastěji na počátku těhotenství. Někdy ho žena považuje pouze za zpožděnou menstruaci a nebývá ani rozpoznán.

A jaké jsou vlastně příznaky potratu?

Žena může začít vaginálně krvácet anebo jenom špinit, ovšem v začátcích těhotenství špiní či krvácí řada žen a tento příznak nemusí vždy znamenat potrat. Pro jistotu by ale měla žena vyhledat lékaře a situaci nepodceňovat.

Dalším příznakem potratu mohou být i bolesti v pánevní oblasti, zvlášť křečovité. Znamená to, že děloha se stahuje, když  se snaží vypudit plodové vejce.

Bohužel potrat může proběhnout také bez příznaků. V tomto případě jde o zamlklý potrat.

V některých těchto příznacích může jít pouze o hrozící potrat, který znamená, že se miminko dá ještě zachránit. Je nutné kontaktovat a navštívit lékaře, který může předepsat léky na udržení těhotenství, např. Utrogestan, kyselinu listovou nebo lék proti vnitřnímu krvácení.

Dnes končí potratem asi deset procent těhotenství. U maminek nad 40 let je to dokonce až čtrnáct procent. Nejvyšší pravděpodobnost potratu je do 12. týdne těhotenství.

Po potratu je nutné ženu hlavně psychicky podpořit a být jí oporou. Je to zážitek neskutečně stresující a náročný na psychiku, ale není to konec světa.  Většinou žena bez problémů otěhotní znovu a na předchozí potrat zapomene. Přeju všem budoucím maminkám pohodový a klidný průběh těhotenství, bez komplikací.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
http://www.emimino.cz/encyklopedie/potrat/
Sluníčko, příště nemusíš psát článek, stačí dát jen odkaz, odkud jsi čerpala......
Obrázek uživatelky
profil
Proč píšeš takové bolestné články když pod srdcem nosíš miminko?
Měla by ses radovat a né psát něco takového navíc si myslím že nepíšeš články z vlastní zkušenosti nebo z vypravování svých blízkých
Obrázek uživatelky
profil
v každém případě je to hodně smutná zkušenost
Obrázek uživatelky
profil
Tam nezáleží jen na hmotnosti 500 g, ale na tom, jestli po porodu jevilo dítě známky života.A obecně je taky potrat do 23tt plus 6 , a od 24TT plus nula jde o porod.. ale hlavně,pokud má srdeční akci, tak jde o předčasný porod, i pokud má méně. když občas zachrání 400 gramový miminko, tak v tom případě určitě nejde o potrat, ale o předčasný porod. Já toto naštěstí nikdy nezažila, ale silně pochybuji, že žena na potrat zapomene, Když má další miminko, tak je bolest určitě menší, a snesitelná, ale určitě nezapomene..Podívej se na emimino.cz, jak tam mají některé maminky i metříky svých andílků. Jinak je to moc smutné téma, a všem čtenářkám přeju, ať je toto nikdy nepotká :-(
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles