Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství

3. 07. 2009 | Těhotenství
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství Přijít o nenarozené miminko je pro ženy vždy velká psychická i fyzická zátěž. Prodělaný potrat, ať už samovolný, nebo interrupce, může přinést potíže i v budoucnu. Třeba při dalším pokusu o otěhotnění.

Rozlišujeme dva typy potratů – spontánní (samovolný) a uměle navozený (interrupce). Uměle provedený potrat s sebou nese jistá rizika. Pomineme-li následky psychické, jsou to především komplikace, které mohou nastat během samotného zákroku a po něm. Kromě bezprostředního ohrožení života, které je však spíše výjimečné, může dojít mimo jiné k infekcím a zánětům. A právě ty představují nebezpečí do budoucna. Kvůli těmto okolnostem totiž často dochází ke srůstům v okolí dělohy, které mohou vést až k neplodnosti nebo mimoděložnímu těhotenství.

Bariéra mezi spermií a vajíčkem

Děje se tak z prostého důvodu – spermie nemají volnou cestu k vajíčku, proto nemůže dojít k oplodnění. Ani v případě, že spermie dokáže "prokličkovat" mezi spletí vaziva a vejce oplodní, nemusí být ještě vyhráno. Oplodněné vajíčko nemá volně přístupnou cestu do dělohy a uhnízdí se jinde – například ve vejcovodech. Takto vzniká mimoděložní těhotenství.

Potrat může být riziko pro budoucí těhotenstvíV jak velikém procentu má ale interrupce takto smutné následky, není stále zcela jasné. Je totiž často těžké prokázat spojitost nemožnosti otěhotnění nebo otěhotnění mimoděložního právě s tímto výkonem. Jisté však je, že s počtem provedených potratů se rovněž zvyšuje i nebezpečí případných komplikací v budoucnu.

Dobře utajený potrat

Dalším typem potratu je ten spontánní neboli samovolný. Často se uvádí, že samovolným potratem končí okolo 15 % těhotenství. Zdá se však, že je toto číslo značně podhodnocené. Mnoho z nich totiž proběhne ještě v době, kdy žena o svém těhotenství neví. Na univerzitě v Aberdeenu ve Skotsku provedli studii, ve které zjišťovali, jestli mají ženy po spontánním potratu vyšší riziko potratu dalšího.

Z údajů o mnoha tisících žen opravdu vyplynulo, že v příštích těhotenstvích více hrozí nejen opětovný potrat, ale také další komplikace, jako je předčasný porod, nižší porodní váha dítěte, krvácení po porodu a podobně. Tato rizika jsou však relativně malá v porovnání s riziky po opakovaných samovolných potratech.

Ačkoliv je počet pozdních komplikací po jednom spontánním potratu nebo interrupci v podstatě nízké vzhledem k opakovaným potratům, nebezpečí přesto existuje. Proto je třeba pravidelně navštěvovat svého gynekologa, který by měl o předešlých ukončených těhotenstvích bezpodmínečně vědět.

Zdroj: Ženská-neplodnost.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
s tým plne súhlasím
Obrázek uživatelky
profil
Snad se už také příroda nademnou slituje a bude na mě hodnáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Neztrácej naději, taky jsem tím prošla a příště už se to povedlo
Obrázek uživatelky
profil
Moc gratuluji a přeji Vám už jenom štěstí a lásku a taky hoooooooooodně zdravíčka SmajlíkSmajlíkSmajlík
Moje sestřička je na tom podobně,akorát jim se ještě to miminko nepovedlo Smajlík
Už dvakrát o něj přišla a máš pravdu,že potom je člověk úplně,ale úplně vyčerpaný smutkem a beznadějí...
Obrázek uživatelky
profil
tak to gratuluji a at jste jen zdraviSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles