8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Povinné používání zimních pneumatik v roce 2012

1. 11. 2012 | Technika

Zima je roční období, které představuje spoustu povinností pro řidiče osobních automobilů. Sníh a také náledí může každému řidiči znepříjemnit jízdu, proto je důležité osobní automobil na toto roční období předem připravit.

Začínáme výměnou pneumatik, které nasazujeme podle ročních období. Kvalitní a včasné přezutí je faktorem bezpečné jízdy. Zimní pneumatiky jsou povinné od 1. listopadu na všech komunikacích, tedy silnice všech tříd.

Obecně je známo, pokud teploty dlouhodobě poklesnou pod +7°C, máte mít přezuto. Námrazy a ledovky se od listopadu do března tvoří prakticky každé ráno. Povinnost mít obuté zimní pneumatiky platí do 31. března, kdy může být na určitých úsecích rozšířeno i na delší časový interval, pomocí příkazových značek.  

Povinné používání zimních pneumatik v roce 2012Evropské značení pneumatik

Značení standardizovanými štítky s označením jistých parametrů pneumatik je od letošního listopadu povinné ve všech členských státech EU. Štítek informuje o třech vlastnostech pneumatiky. První je její vliv na spotřebu paliva. Druhým  je její záběr na mokru, který je důležitým bezpečnostním parametrem. A třetím je její hlučnost, měřená v decibelech.

Kvalitní zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky mají více zářezů, které odvádějí vodu a sníh. Dalším bezpečným poznávacím znaménkem je nápis M+S, nebo symbol sněhové vločky na boku pneumatiky. Všechna kola osobních vozidel musí být opatřena zimními pneumatikami s hloubkou vzorku nejméně 4 mm. Při nákupu si také zkontrolujte datum výroby pneumatiky. Všechny pneumatiky mají na bočnici kód, v oválném rámečku, který udává datum výroby. Kombinace letních a zimních pneumatik je nepřípustná!

Zimní pneumatiky stárnou po čtyřech letech a nastává čas na jejich výměnu. Pneumatika je po určité době ztvrdlá a nemá požadovanou přilnavost při nízkých teplotách. Abychom využili všechny požadované vlastnosti pneumatik, musí o ně správně pečovat. Správným tlakem v pneumatikách a dobře seřízeným podvozkem – geometrie, brzdy a tlumiče.

Celoroční pneumatiky

Celoroční pneumatiky jsou určené pro celoroční provoz automobilu. Tyto pneumatiky mají kombinované vlastnosti letních i zimních pneumatik.  Pokud je používáme v zimě, musejí mít označení na bočnici M+S (MS nebo M/S). Splňují tak dané podmínky a mohou sloužit jako „povinná zimní výbava“.

Výběr správných a kvalitních zimních pneumatik byste v žádném případě neměli podcenit. Z hlediska bezpečnosti a také kvality jízdy.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmám šikovného muže a včas mě kola přehodíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
dnes už u nás kontrolovali,večer a vybírali po 2000Kč za letní gumy..
Obrázek uživatelky
profil
prezuti 14dni......vcas
Obrázek uživatelky
profil
měnil už to je asi 14 dníSmajlíkještě,že to si dělá sámSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek,gumy měním ,letos jsem to stihla akorátSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles