8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozvánka do Divadla loutek v Ostravě

1. 12. 2019 | Kultura

Věděli jste, že i Ostrava má svůj orloj? A nejedná se o orloj obyčejný, ale přímo pohádkový.

A kde ho najdete? Je součástí nové přístavby Divadla loutek Ostrava.

Tvoří ho hvězdná obloha s hodinami a troje pohyblivé dveře. Za nimi se skrývá šest dřevěných pohádkových postav. Loutky z lipového dřeva měří 180 centimetrů a představují krále a královnu představující symbol ženy a muže, čerta a anděla ztvárňující odvěký souboj dobra a zla, a smrtku bojující s kašpárkem. Orloj se spouští od osmé hodiny ranní do osmé večerní v každou sudou hodinu. Chod orloje trvá přibližně jednu a tři čtvrtě minuty. Ač krátké, přesto poutavé představení zaručuje poutavý zážitek pro malé i velké.

Loutky zhotovil řezbář Pavel Skorkovský a autorem hudby, která vystoupení doprovází, je Vlastimil Ondruška. Pavel Skorkovský na loutkách pracoval podle návrhu výtvarníka Tomáše Volkmera. Malí i velcí se mohou orlojem, o kterém ví jen málo obyvatel Ostravy, kochat od roku 2011. Ve stejném roce byla slavnostně otevřena celá přístavby Divadla loutek.

Divadlo loutek v Ostravě je jedinou profesionální scénou pro děti a mládež severomoravského regionu. Snad právě proto si zasloužil tuto raritu. Svou činnost v nové budově v centru města Ostrava poblíž Černé louky zahájilo v roce 1999.

Původní Divadlo loutek Ostrava vzniklo roku 1953. Původně sídlilo v domě na nároží Masarykova náměstí a Velké ulice.  Dnes se dům na nároží Masarykova náměstí a Velké ulice označuje jako „bývalé Divadlo loutek“.

 První pohádkou hranou v původní budově byla 12. prosince 1953 premiéra hry Děda Mráz.

Nová budova je dvoupodlažní a má oválný půdorys. Slavnostní zahájení provozu v nové budově se konalo 24. září 1999 premiérou Strakonického dudáka. Divadlo hraje pro věkovou kategorii od 3 do 100 let sedmkrát v týdnu, několik představení denně. Mimo jiné je také místem různých kulturních akcí, soutěží, karnevalů a dalších programů pro děti s rodiči, školky i školy.

Při návštěvě Ostravy s dětmi si jistě naplánujte také návštěvu tohoto divadla, pokochejte se orlojem a naplánujte pro své děti některý z pestrého výběru programů.  


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka do Divadla loutek v Ostravě:

Pozvánka do Divadla loutek v Ostravě
Pozvánka do Divadla loutek v Ostravě
Pozvánka do Divadla loutek v Ostravě
Pozvánka do Divadla loutek v Ostravě
Pozvánka do Divadla loutek v Ostravě
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles