8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přitažlivost pádu

17. 12. 2023 | Knižní tipy
Název: Přitažlivost pádu
Autor: Noel O´Regan
Datum vydání: 11 / 2023
Nakladatelství: Odeon
Vazba: Pevná
Formát: 134 × 207 mm
Počet stran: 280
Cena: 339 Kč

Micheál Burns žije sám v domku poblíž strmých útesů na ostrohu Kerry Head, kde vyrostl. To idylické místo nad zátokou na malebném pobřeží irského jihozápadu má svou temnou stránku: útesy odedávna lákaly sebevrahy. 

Jeho rodiče považovali záchranu těch ztracených duší – návštěvníků onoho místa – za svou duchovní povinnost a Micheál, jemuž se zhroutilo manželství a rozpadl život, teď v jejich „poslání“ pokračuje. Jen v sebeobětavé službě druhým na úkor vlastního zdraví nachází jakousi útěchu a smysl. 

Když ale jeho sestry chtějí domek i s pozemkem prodat, musí si vybrat mezi sourozenci a návštěvníky, mezi traumatickou minulostí a možnou budoucností. Působivý příběh s nezapomenutelnou atmosférou ohlašuje výrazný nový talent mladé irské prózy.

Přitažlivost páduUkázka z knihy Přitažlivost pádu:


Micheál cítí, jak se v něm zvedá ten známý neklid, když šlape kolem rekreačních domků za vesnicí – ty chatrné bílé skořápky teď mimo sezonu působí tak dutě. Zdržel se už víc, než měl v úmyslu, čaj a povídání s Brendou se protáhlo. I když je nepravděpodobné, že by se další návštěvník objevil hned vzápětí za tím předchozím – a časné ráno, už po východu slunce, nikdy nebyla pro tyhle návštěvy obvyklá doba –, on teď už dobře ví, že se toho pocitu nezbaví, dokud nebude zpátky doma.

Opře se do pedálů o trochu víc, ale jen tolik, aby mu ještě stačil Sammy, který teď s vyplazeným jazykem klusá vedle něho. Keře a křoví podél silnice jsou vyzdobené ostružinami, většina z nich už sesychá mezi klinkavými kvítky divokých fuchsií. Míjí teď základní školu v Glenderry, kde z okapů vlají řetězy vlaječek v červeno-černých barvách místního hurlingového klubu, který se o víkendu utká s Abbeydorney ve finále krajského přeboru. Za jedním oknem zahlédne zdvižené ruce a blikání obrazovky.

Jak jede dál do nitra ostrohu, jehož kopcovitou páteř tvoří nejprve Maulin Mountain, pak Triskbeg a nakonec kuželovitý Triskmore, rekreačních chalup i penzionů ubývá a převládá zemědělská půda: staré kamenné zídky, kopyty rozdupaná hlína kolem žlabů, holštýnské kravky roztroušené po pastvině, každá si hlídá svůj kousek půdy. V jednu chvíli Sammy zaštěká a z křoví u silnice vystřelí trio špačků. Blízko konce ostrohu se jižní úbočí náhle prudce svažuje; od silnice to vypadá, jako by pastviny ohrazené kamennými zídkami klouzaly přímo dolů do moře, jako by chtěl ostroh ze sebe setřást všechno, co se mu lepí na kůži.

Na konci pevniny je teprve vidět jeho domek posazený vysoko na malé plošině asi v polovině útesu, těsně před posledním prudkým výstupem k vrcholu. Nad mořskou zátokou, obrácený bílou oblázkovou fasádou k jihu, působí jako turistův sen o irské venkovské chaloupce. Během letních měsíců často vídá, jak lidé zaparkují auto, aby si udělali několik obrázků, zejména od té doby, kdy byl ostroh zařazen mezi turistické atrakce západního pobřeží Atlantiku. Nemohou odolat kýčovité kombinaci malebného domku s drsnou přírodou, musí ji sami zachytit.

Vstupní brána je zavřená, to je dobré znamení. Návštěvníci obvykle nebývají v rozpoložení, kdy by ji za sebou zavírali. Micheál opře kolo o postranní zeď a jde pěšky přes louku k útesu.
Žádná vyšlapaná stopa ve vysoké trávě, ani nahoře u kraje útesu se nic nehýbá, jen poletující parek terejů se vynořuje a znovu mizí. Hlodavá úzkost v něm prozatím poleví a on kráčí zpátky k domku...

Z doslovu Alice Hyrmanové McElveen Na počátku bylo místo:


Noel O’Regan vstoupil na literární scénu po dlouhé, důkladné a cílevědomé přípravě. Přiznává, že měl už od třinácti let jedinou ambici: stát se spisovatelem. Vystudoval anglistiku a filozofii, přibral si historii, náruživě četl a s vděčnosti dnes vzpomíná na neúprosnou náročnost jednoho ze svých literárních idolů, Claire Keeganové, jejíž seminář tvůrčího psaní navštěvoval: „Zdrtilo mě, když jsem od ní dostal svůj první výtvor zpátky celý červeně proškrtaný a počáraný. Pak jsem ale pochopil, že ona na nás klade stejně vysoké nároky jako na vlastní tvorbu. Byla to tvrdá, ale nedocenitelná škola.“

Po studiích pracoval jako redaktor ve dvou nakladatelstvích a zdá se, že právě zkušenosti z redakční práce mu později pomohly vyvarovat se běžných nedostatků, jaké korigoval u jiných.
Brzy začal v literárních časopisech publikovat kratší prózy, které mu přinesly několik významnějších ocenění, ale na román mu při plném zaměstnání nezbýval čas ani energie. Teprve když ho covidová pandemie připravila o práci a donutila k dlouhé izolaci, získal vytouženou příležitost zpracovat ideu, kterou už dlouho nosil v hlavě.

Jedna věc byla rozhodnutá předem: jeho román se bude odehrávat na irském jihozápadě, přesněji v hrabství Kerry, kde se narodil a vyrostl. Měl na mysli jedno určité místo nad mořskou zátokou na konci ostrohu Kerry Head, v blízkosti strmých útesů, které si pamatoval od dětství, a vždycky pro něho mělo zvláštní kouzlo. Na počátku bylo místo a od něj se odvíjel příběh. Přitažlivá sila toho místa se stala osou, kolem níž se příběh otáčí.

O autorovi knihy Přitažlivost pádu: 


Noel O’Regan vyrostl v Tralee v hrabství Kerry, na jihozápadě Irska a vystudoval anglistiku a historii. Několik let pracoval jako redaktor v Londýně i v Irsku a úspěšně přitom publikoval kratší prózy v literárních časopisech. Získal za ně ocenění Arts Council of Ireland 2022 Next Generation, udělované nadějným začínajícím umělcům ze všech oborů, a rezidenční pobyt od Kerry County Council mu umožnil věnovat se psaní intenzivněji. Přitažlivost pádu je jeho románový debut.


Tuto knihu Přitažlivost pádu koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního klubu nebo na eshopu Luxor.cz.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Přitažlivost pádu:

Přitažlivost pádu
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !