Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Profitujte z kojení

29. 10. 2013 | Kojení

O blahodárnosti kojení se už ví. Každý se již setkal s informacemi, že je kojení pro dítě prospěšné, dokonce velice prospěšné. Že je to pro kojence nejpřirozenější strava, nejsnáze stravitelná, posilující imunitu a pouto mezi matkou a dítětem. Mlíčko je vždy po ruce o ideální teplotě, bez vyváření lahví a v neposlední řadě, jde o stravu velice levnou, netvrdím, že zadarmo (trochu větší příjem potravy maminky, kojící čaje, popřípadě doplňky stravy pro kojící matku také něco stojí), ale stále jde o zanedbatelnou částku. Jenže kojení má více blahodárných účinků, než o kterých se běžně mluví.


Věděli jste, že ...

Pokud se bezprostředně po narození přiloží děťátko k prsu, tak to (kromě významného vlivu na pozdější kojení a faktu, že s kolostrem - prvním mlékem - dítě získá velice kvalitní základ imunitních látek) vede k uvolnění nezanedbatelného množství Oxytocinu, který působí blahodárně na odloučení placenty? Jistě, Oxytocin se běžně podává po porodu přímo do žíly, ale jde o Oxytocin uměle vyráběný a množství podaného Oxytocinu zdaleka nemůže konkurovat množství přirozeně vyprodukovaného Oxytocinu tělem matky poté, co se prvně děťátko přisaje.

kojeníPokud žena kojí, mnohonásobně rychleji se jí zavinuje děloha, než u nekojících matek, což má významný vliv na znovuzískání postavy, kterou měla novopečená maminka před otěhotněním.

Pokud žena kojí, spotřebovává její tělo zásoby tuku, které se během těhotenství často, ne vždy, nahromadily. Takže opět, nejjednodušší a nejprospěšnější cestou ke znovuzískání své předchozí postavy je kojení. Pokud se ještě každodenní rutinou stane hodinová procházka, při které si hlídáme správné držení těla, ocení to, jak miminko, tak vaše tělo. A, ruku na srdce, cvičení s malým dítětem je dost problematické, pokud nemáte to štěstí, že vaše mimčo je opravdu hodné a netrpí žádnými libůstkami kojeneckého věku, jako jsou bolestivé koliky, reflux a zoubky. Výhodou kojení je, že náročné cvičení je vlastně zakázané. Takže máme i pádnou výmluvu pro případného dotěrného tatínka, který chce mít doma ženu  se stejnou postavou, jakou měla před otěhotněním a nutí ji cvičit. Pokud jste ten typ, který cvičit chce a má na to čas, jsou i povolená cvičení např. jóga.

Pokud žena kojí, má šanci oddálit „radosti“ spojené s menstruací. Záměrně neříkám, že kojení má antikoncepční efekt, i když tomu tak je, protože zabraňuje ovulaci. Problémem je, že nikdy nemůžeme vědět, kdy dojde k první ovulaci a menstruace bohužel přichází až po ní, takže spoléhat na kojení, jakožto antikoncepční metodu a tvrdit, že nejsem plodná, když jsem ještě nemenstruovala, je hazardování s nechtěným otěhotněním. I tak si myslím, že nejedna žena ocení, když se menstruaci díky kojení na nějakou dobu vyhne.

Pokud žena kojí a onemocní nakažlivou chorobou (např. „střevní chřipkou“, virózou dýchacích cest aj.), je velká šance, že to kojené dítě nechytne. Pokud dítě přeci jenom onemocní, bude mít choroba podstatně mírnější průběh, než u nekojeného dítěte. Důvodem toho je fakt, že nemocná matka začne automaticky vyrábět protilátky proti konkrétní nemoci ve chvíli, kdy se její tělo setká s původcem infekce. Tyto protilátky se ihned dostávají do mateřského mléka a tím i k dítěti. Miminko má tedy protilátky proti konkrétnímu původci dříve (nebo ve stejnou dobu), než se s původcem onemocnění vůbec setká. U nekojených dětí je tělo nejprve nakaženo, pak teprve reaguje imunitní systém, začne protilátky tvořit, ale tím vzniká prostoj, kdy se původce choroby nerušeně množí a větší množství původce nemoci v těle znamená horší a delší průběh onemocnění.

Pokud žena kojí, má menší riziko vzniku rakoviny prsu.

Kojené dítko si lépe posiluje svaly čelisti a zlepšuje tím její vývoj. Proto tyto děti potřebují méně často korekci chrupu, než je tomu u nekojených.

Kojené dítě netrpí zácpou. Miminka krmená umělou výživou mohou mít problémy se zácpou, a to především děti krmené antirefluxními mléky. Sice vám nebude ublinkávat, ale o to víc ho mohou trápit bolesti bříška.

Ke kojení si můžete lehnout, třeba i usnout, což při nočním krmení dítka flaškou nelze.

Jistě, že má kojení má i své stinné stránky, ale ty nejsou předmětem tohoto článku.


Spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
no, pravdou je, že jsem kapičku ochutnala, když to malé tak chutná. Bylo to sladké, možná proto, že sama dost sladké jím, ale slyšela jsem i názory, že je bez chuti a nic moc. Bude to hodně ovlivněné stravou. Každopádně, teď už je to stejně jedno, mléka na rozdávání bylo na začátku, ne po půl roce kojení..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky bych do toho neslaSmajlík
sveho casu jsme si v praci lily do kavy z prebytku sunar. jednou sem zamenila lahvicky a misto sunaru si nalila materske.. Po prvnim usrknuti mi docvaklo, panika a pocity velmi smiseneSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vím, že se to dělávalo, ale tuším, že už ne, teda aspoň tady určo ne. Když jsem v porodnici musela dokrmovat, než se mi mlíčko udělalo, taky to bylo UV a nejedna mamina tam mořila svá prsa na odsávačce, jelikož měla moc..
Každopádně puding nebo kaše by u nás asi neprošly.. Já bych na to neměla odvahu a přítel nic takového nejí ani z klasického mléka..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jeste pred 4 lety, predpokladam i dnes. a vylevat do zachoda? vecna skoda. kolega se nam v praci chlubival, jak vyborny pudink ci krupicovou kasi z materiny jeho zena variSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
To se v dnešní době ještě dělá?? A já ho s těžkým srdcem lila do záchodu. Měla jsem za to, že už to nelze..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles