8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozumíte řeči vějířů?

15. 01. 2014 | Kultura
Není tomu dávno, co uměly vějíře hovořit. Samozřejmě jen obrazně. Šikovné dámské ručky mohly jejich prostřednictvím sdělit okolním mužům mnoho důležitých informací. Tajná řeč vějířů byla především u mladých lidí velmi oblíbená.

Řeč vějířů byla prý v 17. století vymyšlena někde na území Španělska. Záhy se zde stala tak oblíbenou, že se bleskovou rychlostí rozšířila do celé Evropy. Jemné třepetání, nenápadné skládání, letmé pohyby – to vše mohlo vnímavému pozorovateli sdělit mnohé. I drobná nepozornost se ale mohla nepěkně vymstít.

Tak například držela-li dáma vějíř v levé ruce a lehce s ním zatřepotala, znamenalo to, že rozmlouvající dvojici někdo pozoruje. To samé gesto v pravé ruce potvrzovalo vzájemnou lásku. Zaměnit při odezírání pravou a levou stranu mohlo být tedy velmi nepříjemné. Rázný úder vějíře o levou dlaň značil dívčinu nerozhodnost, zatímco pomalé zavírání vějíře znamenalo souhlas.

Rozumíte řeči vějířů?I s vějíři široce rozevřenými bylo možné vyslat mnoho signálů. Odhrnula-li si dívka takovýmto vějířem vlasy z čela, naznačila, že její myšlenky patří jen jejímu milému. Pokud si rozevřeným vějířem zakrývala ústa, pochybovala zase o chlapcově pravdomluvnosti.

Jedno gesto ale nemohlo nechat na pochybách nikoho. Upustila-li dívka vějíř na zem, znamenalo to její nehynoucí lásku.

Vějíře v rukou dam sloužily také pro zaznamenávání vzkazů jejich potencionálních nápadníků. Dáma jednoduše odložila vějíř na stůl a když se vrátila, mohla z jeho vnitřní strany najít krátký vzkaz. Takovéto vějíře bývají nejvíce ceněny u současných sběratelů. Mohou totiž prozradit mnohé o své původní majitelce.

Vějíře mohly také na plese sloužit jako tzv. taneční pořádky. Na plesech bylo totiž předem dané pořadí skladeb a na každou z nich si mohl mládenec zamluvit některou z přítomných dívek, často i několik dnů předem. Tyto pořádky se psaly do malých bločků, na sametové stuhy ale také na vějíře. Slečny i paní mohly mít takto vyvedený seznam stále u sebe a předcházet tak případným neshodám.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásný, vyřezávaný vějíř. Dostala jsem ho od chlapce, se kterým jsem tančila polonézu na maturitním plese. Škoda jen, že se jednou dostal do rukou malého vnoučka a trochu mi ho počechral!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zase jsem se něco nového dověděla. Já sama jsem si taky pořídila jeden vějířek - naléto do autobusu.
Obrázek uživatelky
profil
Také je používám. V MHD jsou často k nezaplacení. Kamarádka mi na ně uháčkovala pouzdra, takže se mi v kabelce neničí.
Ale stejně vějíře s krajkou beru ven jen výjimečně, to spíš do divadla. Častěji nosím obyčejné látkové nebo papírové Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles