Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Růstový spurt

10. 02. 2012 | Vývoj
Není to tak dávno, co jsem si domů donesla malý uzlíček jménem Tomášek. Byl moc hodný, krásně papal  a spinkal hned po kojení. I sestřičky si ho chválily, že nekřičí jako ostatní novorozeňata při koupání a kontrolách u pediatra. Velice brzy jsem si doma vytvořila rozumný režim, který vyhovoval mně i miminku.

Kojila jsem pravidelně co tři hodiny a rozhodně jsem malého nemusela budit. To podle něj bych si mohla nastavovat hodinky. Cvičila jsem s malým při každém rozbalení a tím mu pomáhala s prdíky. Byl velmi spokojený a klidně mi spinkal v postýlce.

Zlom mi nastal v sedmém týdnu a stále to ještě trvá. Dosud měl malý při každém přebalení plínku špinavou od kakání a tento týden ji má jen počůranou. Začalo to už v neděli. Tak jsem v pondělí s malým zašla k naší pediatričce a ta mě uklidnila, že je malý plně kojený, tak můžu být klidná. Je to prý normální a mateřské mléko se prostě plně tráví beze zbytku. Tento stav může trvat i pět dní. No a pak jsem si na internetu našla, že je to průvodní jev právě růstového spurtu. Ten se u dětí objeví kolem 3. a 6. týdne a pak během 3. a 6. měsíce. Jedná se o skokový růst během několika dní. Protože to není plynulý růst, velmi často nakojené mlíčko nestačí a malý drobeček je více a častěji hladový.

Můj Tomášek je více plačtivý, budí se na kojení i po hodině a  při kojení vyvádí a stále se pouští a zase přisává k prsu. Prostě  je velmi neklidný. Nejvíc mě rozčiluje, že neusne hned po kojení v postýlce sladkou únavou a nasyceností. Mám ho neustále u sebe ve vajíčku a houpu a uklidňuji. Dodávám dudlík  a zase houpu. Usne na chviličku a pak zase pobrekává a můžu houpat nanovo. Na delší dobu usne jen v kočárku a to musím drandit, žádné zastavování :-) Takže toho moc doma neudělám a vše musí počkat, než toto období přestane.

Růstový spurt se nejvíc projeví u dětí vysokých rodičů. U běžné populace to není tak patrné. V mém případě můžu poděkovat hlavně manželovi. Protože sama měřím 151 cm. Tak alespoň vím, že bude syn vysoký po něm, a né trpaslík po mně :-)

Hodně maminek při tomto období sáhne poprvé po Sunaru nebo jiném příkrmu pro kojence. Mají pocit, že mají málo mlíčka a už to miminku nestačí. Nebo jak jsem někde slyšela, že mají hladové mléko... Není to pravda. Sáhnout po příkrmu je chyba. Je to první krok k zastavení laktace. Miminko se sice rychle nasytí a je spokojenější, ale zároveň je to signál pro tělo vytvářet stále méně mléka.

Navíc se může stát, že malý fiškus zjistí, že je to mnohem lehčí se napapat z lahve a prso začne odmítat. Nezbývá nám, než tuto první zatěžkávací zkoušku vydržet a přečkat. Mělo by to trvat týden. Tak snad pak zas najedeme s Tomáškem  do starých dobrých kolejí. A ostatním maminkám přeji pevné nervy  a spokojené mimčo.


IB60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem byla zoufala, chce to tech par dni vydrzet, nalevat se laktacnim cajem a vydrzet s nervoznim miminkem, ktere chce byt porad prisate a zaroven ho ze sladkeho predniho mleka boli brisko. jakse sahne po UM, je konec kojeni.. Ten druhy spurt v 6. tydnu uz budete vedet oc bezi, ve 3. mesici neni tak hrozny a v 6. ho ani nepoznate, protoze mimco zacina bastit prikrmy.
Diky za informaci o vysokych rodicich a dramatickem spurtu, to jsem nevedela.
Obrázek uživatelky
profil
plně s tím souhlasím. Prošla jsem si tím taky. Téměř zároveň se segrou. Já kojím dotěď (ve více jak jednom roce). Sestra podala sunar a do týdne měla po kojení. Zkončila ještě během šestinedělí. Úbytek mléka jsem si taky krásně vyzkoušela. Jak jsme najeli na příkrmy, tak se samozřejmě kojí nad ránem a v podvečer. Čekala jsem, že se mi budou prsa nalévat a nic. Tělo si rychle zvyklo na nový režim a bylo vše bez problémůSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles