Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Růstový spurt

10. 02. 2012 | Vývoj
Není to tak dávno, co jsem si domů donesla malý uzlíček jménem Tomášek. Byl moc hodný, krásně papal  a spinkal hned po kojení. I sestřičky si ho chválily, že nekřičí jako ostatní novorozeňata při koupání a kontrolách u pediatra. Velice brzy jsem si doma vytvořila rozumný režim, který vyhovoval mně i miminku.

Kojila jsem pravidelně co tři hodiny a rozhodně jsem malého nemusela budit. To podle něj bych si mohla nastavovat hodinky. Cvičila jsem s malým při každém rozbalení a tím mu pomáhala s prdíky. Byl velmi spokojený a klidně mi spinkal v postýlce.

Zlom mi nastal v sedmém týdnu a stále to ještě trvá. Dosud měl malý při každém přebalení plínku špinavou od kakání a tento týden ji má jen počůranou. Začalo to už v neděli. Tak jsem v pondělí s malým zašla k naší pediatričce a ta mě uklidnila, že je malý plně kojený, tak můžu být klidná. Je to prý normální a mateřské mléko se prostě plně tráví beze zbytku. Tento stav může trvat i pět dní. No a pak jsem si na internetu našla, že je to průvodní jev právě růstového spurtu. Ten se u dětí objeví kolem 3. a 6. týdne a pak během 3. a 6. měsíce. Jedná se o skokový růst během několika dní. Protože to není plynulý růst, velmi často nakojené mlíčko nestačí a malý drobeček je více a častěji hladový.

Můj Tomášek je více plačtivý, budí se na kojení i po hodině a  při kojení vyvádí a stále se pouští a zase přisává k prsu. Prostě  je velmi neklidný. Nejvíc mě rozčiluje, že neusne hned po kojení v postýlce sladkou únavou a nasyceností. Mám ho neustále u sebe ve vajíčku a houpu a uklidňuji. Dodávám dudlík  a zase houpu. Usne na chviličku a pak zase pobrekává a můžu houpat nanovo. Na delší dobu usne jen v kočárku a to musím drandit, žádné zastavování :-) Takže toho moc doma neudělám a vše musí počkat, než toto období přestane.

Růstový spurt se nejvíc projeví u dětí vysokých rodičů. U běžné populace to není tak patrné. V mém případě můžu poděkovat hlavně manželovi. Protože sama měřím 151 cm. Tak alespoň vím, že bude syn vysoký po něm, a né trpaslík po mně :-)

Hodně maminek při tomto období sáhne poprvé po Sunaru nebo jiném příkrmu pro kojence. Mají pocit, že mají málo mlíčka a už to miminku nestačí. Nebo jak jsem někde slyšela, že mají hladové mléko... Není to pravda. Sáhnout po příkrmu je chyba. Je to první krok k zastavení laktace. Miminko se sice rychle nasytí a je spokojenější, ale zároveň je to signál pro tělo vytvářet stále méně mléka.

Navíc se může stát, že malý fiškus zjistí, že je to mnohem lehčí se napapat z lahve a prso začne odmítat. Nezbývá nám, než tuto první zatěžkávací zkoušku vydržet a přečkat. Mělo by to trvat týden. Tak snad pak zas najedeme s Tomáškem  do starých dobrých kolejí. A ostatním maminkám přeji pevné nervy  a spokojené mimčo.


IB60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Nasa malinka chce len a len prsnik teraz ked je uz obdobie prvych prikrmov tak je to trapenie s tou lyžickou ale my to zvladneme...velmi by som ju nenutila ale malo pribrala aj ked stolica je zlta takže podla mna ma aj dost mliecka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To se moc hezky píše, ale když má člověk po těžkém porodu, špatnou krev a haldu prášků a injekce, tak ani to mlíko za moc nestojí víc chemie a škody než úžitků, hlada a pláč a velký váhový úbytek i bez spurtu, jiné východisko než UM nebylo hned po 10 dnech od porodu. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak my měli "spurt", co jsme přišly s malou z porodnice. Smajlík Ona byla pořád hladová, pořád u prsu, já byla za celý den tak vycuclá, že na večer už mlíčko prostě nebylo, takže já jsem od porodnice večer přikrmovala a malá byla mnohem spokojenější, i když první 4 měsíce byl horor. Mlíka málo, navíc dcerka byl nespavec. Spurt jako takový jsem nikdy extra neřešila, nidky nevím, kdy byl, dcera řvala pořád stejně. Smajlík Ale růstový spurt by neměl trvat déle jak týden, deset dnů, takže pokud je to dýl, už se nejspíš o spurt vůbec nejedná.
Obrázek uživatelky
profil
pekne poctenicko. U nas mi nepil mliko vubec z prsu po mesici. Doktorka si me pozvala, abych u ni nakojila a zjistila, ze malej vubec nesaje. Tak jsem ho zacla prikrmovat.
Obrázek uživatelky
profil
tak Vám držím palečky at se Vám to brzy vrátí do starých kolejí a at se Vám daříSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles