Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaše dítě neroste? Neztrácejte čas a jděte s ním k lékaři!

24. 06. 2009 | Vývoj
Většina dětí, které jsou postižené některou z růstových poruch, se do ambulance lékaře dostává pozdě. Tedy pozdě na to, aby bylo možno zahájit odpovídající léčbu. Ta totiž může pomoci pouze do té doby, než jsou uzavřeny tzv. růstové štěrbiny. Co tedy dělat pro to, abychom své dítě dostali k lékaři včas?

Poruchou růstu označujeme růstovou rychlost dítěte pod 25. percentilem nebo tělesnou výšku pod 3. percentilem, a to ve vztahu k danému věku. V České republice je pak přibližně 1 % z asi 120 000 ročně narozených dětí výrazně menší oproti svým vrstevníkům. U některých se samozřejmě jedná pouze o fyziologickou vývojovou odchylku, u jiných je příčinou závažná zdravotní porucha.

 

Sledování růstu: rodiče, nebo lékař?

Tím, kdo by měl růst dítěte především sledovat, jsou jeho rodiče. Ti by jako první měli zaznamenat, že například v kolektivu ostatních dětí je jejich syn nebo dcera o poznání menší. Druhým zásadním bodem je pak praktický dětský lékař a preventivní lékařské prohlídky. Na ty se rodiče s dítětem dostavují opakovaně během prvního roku věku, dále pak v 18 měsících a ve třech letech. Tyto prohlídky jsou pro stanovení diagnózy poruchy růstu nejzásadnější.

Vaše dítě neroste? Neztrácejte čas a jděte s ním k lékaři!Během preventivní prohlídky lékař kromě dalšího dítě zváží a změří. Získané údaje by měly být zaneseny do tzv. růstového grafu, což je v diagnostice poruch růstu zásadní prvek. Indikací k odeslání dítěte do specializovaného centra je pak růst pod 3. percentilem, přičemž růstová rychlost by měla být posouzena alespoň ze dvou měření během 6 měsíců.

Endokrinolog poté znovu odebere anamnézu, provede fyzikální vyšetření, odebere krev k laboratorní diagnostice. Mezi speciální vyšetření pak patří stanovení kostního věku rentgenovým snímkem, stimulační testy na růstový hormon nebo magnetická rezonance hlavy.

 

Kdy konkrétně se na odbornou ambulanci obrátit?

Na poruchu růstu nemusíme myslet hned, když se nám zdá, že dítě neroste. Existuje totiž několik období, kdy se růst dětí fyziologicky zpomaluje. Je to mezi 3. a 4. rokem a pak mezi 10. a 11. rokem. Absolvujte tedy pravidelné preventivní prohlídky, poraďte se s praktickým lékařem o růstovém grafu a pomoci může zejména porovnání výšky potomka s jeho vrstevníky.

Zdroj: Růstový hormon.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
niekedy sa povie,,,ved on ešte porastie
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík Proč plašit?Je dobré o tom vědět...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles