8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rychlý návod jak vybrat jízdní kolo

17. 12. 2022 | Technika
-Komerční sdělení-

Aktuálně je cyklistika velmi populární, na silnicích je vidět stále více cyklistů. Někdo jezdí na kole do práce, někdo do lesů a na traily a někdo se o víkendu jezdí zrekreovat na cyklostezku. Dokonce i v zimním období vyjíždí více cyklistů. Pozitiva jízdního kola tkví hned v několika důvodech. Jízda na kole je vhodnou fyzickou aktivitou, která podpoří zdraví a kondici. Dalším benefitem je ekologičnost. Uvažujete o pořízení nového kola? Pojďme se společně podívat na co se zaměřit při výběru.

Rozdělení kol podle typu


Když vybíráte jaké kolo pořídit, tak si nejprve rozmyslete, kam budete s kolem jezdit a podle toho zvolte samotný typ kola. Přeci jen si nepořídíte stejné kolo na jízdu po horách a na jízdu mezi univerzitními kampusy v centru města. V rychlosti si představíme všechny typy jízdních kol a vysvětlíme si, v čem se liší.

Rychlý návod jak vybrat jízdní kolo

















Zdroj: https://unsplash.com/photos/x8rDSFN2DpY

Horská kola


Horská kola jsou vhodná pro terén plný kamenů, kořenů a jiných nerovností. Horské kolo zvládá díky větším kolům a plášťům s hrubým vzorkem jízdu na velmi nerovném a klouzavém povrchu. U horských kol najdeme celkové odpružení, což v praxi znamená, že má odpružený i rám a vidlici. Cyklista pak může šlapat i na nerovném trailu. Vzhledem k nepředvídatelnosti terénu většina výrobců horských kol volí hydraulické brzdy na kolo, které jsou ze všech nejspolehlivější.

Kola do města


Městská kola jsou přímým opakem horského kola. Tento typ kola je vhodný na projížďky do školy, práce či na nákup, prostě pro běžný přesun po městě z bodu A do bodu B. Tomu je přizpůsobena také konstrukce kola. Městské kolo má nižší posed, proto se něj jednoduše nasedá. Má o něco výše umístěna řídítka tak, aby umožnilo vzpřímenější posed. Pro městská kola je typický přední či zadní nosič, do kterého uložíte batoh, aktovku či nákupní tašku.

Rychlý návod jak vybrat jízdní kolo






















Zdroj: https://unsplash.com/photos/TyEVWuRW_0w

Crossová a trekingová kola


Crossová a trekingová kola v sobě kombinují vlastnosti horských a městkých kol. Crossová kola jsou výborným kompromisem pro jízdu na upravených cyklostezkách i po horším terénu např. polních cestách. Trekingová kola nemají tak silné pláště jako horská kola, nabízí však vzpřímenější posed. Nicméně zvládnete s nimi už zmíněný horší terén, díky odpružené přední vidlici.

Silniční kola (silničky, závodničky)


Silniční klasika má v oblasti cyklistiky dlouholetou tradici. Silničky mají ze všech typů kol nejužší pláště, a proto nejsou vůbec vhodná do terénu, ale pouze na silnici. Vyznačující se lehkostí a lepší aerodynamikou, jsou obdařena pouze nejdůležitějšími komponenty. I samotný posed je nastavený tak, aby umožnil co nejmenší odpor vzduchu. Na silničním kole můžete dosahovat větších rychlostí. Pro zajímavost, profesionální závodníci na Tour de France jezdí na závodech průměrnou rychlostí 50km/h, a to mají po trase velmi náročná stoupání.

Rychlý návod jak vybrat jízdní kolo


















Zdroj: https://unsplash.com/photos/OFyh9TpMyM8

Materiály pro výrobu kola


Existuje mnoho slitin různých kovů, ze kterých se vyrábí rámy jízdních kol. Představíme si tři hlavní materiály pro výrobu rámů ー hliník, karbon a ocel.

Hliníková kola jsou lehká a mají vysokou boční tuhost rámu. Oproti ostatním materiálům jsou však poměrně málo pružná, a také o něco dražší než například ocelová. Karbonová kola vznikají vstvením karbonových vláken do forem, které se následně zapečou při tlaku a vysátém vzduchu. Nepochybnou výhodou karbonu je vysoká pevnost a velmi nízká hmotnost. Kola s karbonovým rámem bývají dražší, ovšem záleží i na dalších komponentech - brzdy, kazety na kolo, také typ i značka komponent hraje roli ve výši ceny. Ocel je naopak poměrně těžká, za to ale dosahuje vysoké pružnosti a kola z ní jsou poměrně levná.

Jak vybrat velikost rámu kola


Velikost rámu je jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru. Velikost rámu se většinou udává v palcích nebo centimetrech - jde o velikost mezi středovou osou a koncem sedlové trubky.

Uvedeme to na příkladu: Žena s výškou postavy do 175 cm by si měla pořídit horské kolo o velikosti do 18 palců a silniční kolo o velikosti do 54 cm. Za to muž, který je vysoký do 190 cm by si měl pořídit horské kolo do 22 palců a silniční kolo do 59 cm.

Nezapomeňte ani na další komponenty


Pokud se chystáte kupovat nové kolo, tak věnujte pozornost ostatním komponentům: brzdy na kolo, pedály, převody, kazety (vícekolečka), sedlovky, kliky, řadící páky apod. Ideální je, když jsou všechny komponenty od stejného výrobce a ve stejné řadě např. Shimano řady Ultegra a to jak brzy, kliky či přesmykač. Stejně tak závisí i na materiálu, ze kterého jsou dané komponenty vyrobeny. Pokud chcete mít kolo váhově co nejlehčí, tak vybírejte komponenty vyrobené z karbonu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !