Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Celozrnné a vícezrnné pečivo – o co jde?

26. 01. 2024 | Škola vaření
V dnešní době, kdy si čím dál více lidí uvědomuje význam zdravého stravování, se výběr pečiva stává důležitou součástí nákupů. Klasické „bílé“ pečivo, tedy pečivo čistě pšeničné, není z hlediska zdravé výživy žádný strašák, někdy ale může být vhodnější spíše pečivo celozrnné nebo vícezrnné. Co tato označení přesně znamenají?

V současné době je zdravá výživa na vzestupu a lidé se stále více zajímají o to, co jedí. Jedním z důležitých rozhodnutí při nákupu potravin tak může být i výběr správného typu pečiva. Celozrnný a vícezrnný chléb jsou často propagovány jako zdravější alternativy k bílému pečivu. V čem se liší a který z nich byste měli zařadit do svého jídelníčku?

Pokud se rozhodujeme, jaký chléb zařadit do jídelníčku, vždy se musíme podívat na složení – to nám prozradí, o jaký typ chleba se jedná. Celozrnný chléb musí podle legislativy obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. V dnešní době se i celozrnná mouka mele velmi najemno, a ve střídě chleba (vnitřní část bochníku) tak nemusí být vidět třeba otruby. Celozrnný chléb je bohatý na vlákninu a vydrží dlouho vláčný. Hodí se tedy, pokud potřebujete doplnit příjem vlákniny a nepodařilo se vám to během ostatních jídel dne.

Oproti tomu vícezrnný chléb musí obsahovat minimálně 5 % různých druhů semínek (například slunečnice, sezam, dýně, len, chia atd.). Podíl mouky a jejích druhů v tomto typu pečiva není nijak stanoven. Celozrnný chléb může obsahovat kombinaci různých druhů obilných zrn, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Nicméně není podmínkou, že zrna použitá v tomto chlebu jsou celá – mohou být oloupaná, čímž ale přicházejí o některé důležité výživové složky.


Ať už se rozhodnete jakkoli, důležité je, aby vám chléb chutnal 
a zapadal do vašich výživových potřeb.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !