Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Od sádla po jelítko: Dopřejte si zabijačkové pochoutky

25. 01. 2024 | Škola vaření
Škvarky, jitrnice a jelítka, ale i vepřové maso na mnoho způsobů. Zimní měsíce přejí tradičním zabijačkovým specialitám, na kterých si pochutná snad každý – aniž by za nimi musel jezdit na vesnici. Kde se zabijačka vzala a jaké dobroty si můžete dopřát? Podívejte se s námi pod pokličku této oblíbené, a hlavně chutné tradice.

Zabijačková historie


Mnoho z nás si při slově zabijačka představí už klasické letní scény z Postřižin. Pokud si ale prase nezlomí nohu – jak tomu bylo ve filmu – většinou je zabijačka záležitostí zimních měsíců. V době, kdy lednice ani mrazáky neexistovaly, bylo totiž chladné počasí ideální k porcování prasete a ukládání masa. Zabijačky navíc tradičně probíhaly během masopustu, v době hodů a plesů, tedy ještě před postním obdobím a přípravou na Velikonoce jako největší křesťanský svátek. A kdy vlastně zabijačky začaly? Pravděpodobně už někdy okolo 10. století, kdy vzniklo řeznické řemeslo. To bylo vždy velmi vážené a v polovině 14. století získalo i svůj vlastní cech.

tradiční zabíjačkaZatímco dříve se zabijačky konaly v každé vesnici, dnes už se často jedná spíše o raritu. Domácí zabijačky jsou přísně kontrolovány veterinární správou, ubývá i řezníků a stále více lidí tak volí pohodlnější cestu – koupí si například polovinu prasete, ze které si doma alespoň vyrobí zabijačkové speciality. A komu se ani do toho nechce, může sáhnout po široké nabídce obchodů.

Víte, jaké zvyky se pojí s tradiční zabijačkou?


- Porážka prasete byla vždy rituálem, který začínal tím, že hospodář nejdříve prase „odsoudil“, a zároveň mu i poděkoval za to, že jeho maso poslouží k nakrmení hned několika rodin.
- Prase se zpracovávalo doslova od rypáku po ocas, aby žádná jeho část nepřišla nazmar.
- Kromě masných dobrot se pekly také koláče či třeba koblihy a nesměla chybět ani slivovice nebo jiná pálenka na zapití.
- Polévka, prdelačka, se roznášela na ochutnání sousedům. Bandaska se však nikdy nevymývala, aby se i další zabijačka povedla.
- Zabijačka se neobešla bez dostatku koření, zásob česneku, cibule, ale také jablek a křenu, z nichž se připravovala tradiční vejmrda.


Jaké zabijačkové dobroty si dopřát?


Zabijačková polévka

Černá polévka „prdelačka“ nesmí na zabijačkových hodech chybět. Vyrábí se z vepřového vývaru, vepřové krve a krup, na dochucení se nejčastěji používá česnek, majoránka, nové koření a sůl s pepřem. Je velmi sytá a nahradí i hlavní jídlo.

Jitrnice
Jaká by to byla zabijačka bez jitrnic. Jejich základem je směs jater, masa, žemlí a koření, která se po dokořenění plní do tenkých vepřových střívek, zašpejluje a vaří ve vodě. Jitrnice lze podávat s chlebem nebo si je dopřát s vařenými brambory a kysaným zelím.

Prejt a jelita
Prejt se vyrábí ze směsi vepřového masa, krup a vepřové krve, které doplní nezbytná sůl a koření. Lze ho upéct samostatně nebo jím plnit střívka na tzv. jelítka. Stejně jako jitrnice skvěle chutná se zelím a brambory.

Tlačenka
Tuhle zabijačkovou stálici si nejlépe vychutnáte s čerstvým chlebem, cibulí a octem. Připravuje se z kousků vepřového masa, které se naloží v rosolu z vepřových kolen, hlavy či drobů. Vše se dochutí kořením, které se může lišit recept od receptu a region od regionu.

Sádlo a škvarky
Sádlo i škvarky jsou velmi ceněným produktem zabijačky. Nakrájené kostky sádla se nejdříve škvaří na malém množství vody a promíchávají se, aby se nepřipálily. Když se od nich oddělí škvarky a vyplavou nahoru, je hotovo. Sádlo pak lze uchovávat v dobře uzavřených nádobách, případně si ponechat směs se škvarky. Škvarky samotné jsou základem třeba pro oblíbenou škvarkovou pomazánku nebo placky.

Je zabijačka zdravá?

Tahle otázka asi na první pohled většinu z nás spíše pobaví. Množství sádla, tučného masa a dalších zabijačkových specialit rozhodně nebude tvořit základ vyvážené stravy. Pravdou ale je, že i v zabijačkových dobrotách můžeme nalézt pozitiva. Vnitřnosti jsou bohaté na železo, tlačenka či sulc jsou zase výborným zdrojem kolagenu, který prospívá našim kloubům a vazům a za který často utrácíme tisíce v lékárnách. Nesmíme zapomenout také na to, že součástí zabijačky je i libové vepřové maso – třeba panenka a kýta – které můžeme občas směle zařadit i do dietního jídelníčku.

Pokud jsme dostali ‚výslužku‘ v podobě většího množství zabijačkových pochoutek nebo jste měli velké oči při nákupu, můžeme přebytky bez obav také zamrazit, abychom předešli přejídání a žlučníkovému záchvatu. Koupená jitrnice či jelítko nám vydrží v ledničce přibližně týden,


Zdroj, foto:  Košík.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !