Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

24. 02. 2024 | Škola vaření
Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

Od obilných zrn k sáčku v obchodě


Sklizené obilí je po té, co dorazí do mlýna, odesláno do laboratoře, kde je pečlivě analyzováno. Jsou hodnoceny obsah nečistot, příměsí a škůdců, ale také fyzikálně-chemické parametry, jako například vlhkost nebo obsah dusíkatých látek.

Kromě toho jsou kontrolovány i senzorické vlastnosti zrna, včetně jeho vzhledu a aroma. Kvalitní surovina je základem pro výrobu kvalitní mouky, a proto je každá šarže obilí podrobena přísné kontrole jakosti. Pokud zrno nevyhovuje požadovaným kvalitativním parametrům, nebo pokud obsahuje škůdce, není do mlýna přijato. Pokud však obilná směs splňuje všechny požadavky na kvalitu, je uskladněna v silech a připravena na další zpracování.

Prvním krokem je očištění obilných zrn od nečistot, které mohou ovlivnit chuť mouky. Poté se zrna rozdrtí pomocí kamenů nebo válců, které oddělují vnější slupku a klíček od vnitřního jádra. Následně se jádro zrn dále mele na jemnější mouku, která může být různých druhů - hladká, hrubá nebo polohrubá. Různé druhy mouky mají různé vlastnosti a jsou vhodné pro různé druhy pečení.

Nutriční hodnoty určí mletí


Proces mletí má vliv na obsah bílkovin, vlákniny a dalších živin v mouce. Je důležité, aby si lidé uvědomili, že kvalita mouky a její nutriční hodnoty závisí na procesu mletí.



Zdroj, foto: Pernerka



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !