8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hra ve vývoji dětí v prvním roce života

15. 08. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Hra ve vývoji dětí v prvním roce života
Autor: PhDr. Daniela Sobotková, CSc., PhDr. Jaroslava Dittrichová, CSc
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2010
Rozměry: 140 x 210 mm
Počet stran: 204 str.
Cena: 269 Kč

Hra má nezastupitelnou funkci ve vývoji dítěte. Je však také důležitou součástí rodičovství. Jak ukazují současné výzkumy, hra s dítětem dává rodičům jedinečnou příležitost vytvářet si s ním společný svět, rozvíjet jeho důvěru v sebe sama, k rodičům a k okolnímu světu.

hra-ve-vyvoji-deti-v-prvnim-roce-zivotaHra tak příznivě působí nejen na vývoj v oblasti rozumové, ale i v oblasti citové a sociální. Rodiče by jí tedy měli věnovat velkou pozornost již od narození svého potomka a dále ji rozvíjet s přibývajícími týdny a měsíci života. Kniha dvou vynikajících a velmi zkušených autorek z Ústavu pro matku a dítě v Praze-Podolí je určena všem rodičům dětí od narození do jednoho roku života. Text doprovází téměř 150 barevných fotografií zachycujících samostatnou hru dětí i společnou hru s rodiči. Poukazuje na různé vlivy, které mohou působit na hru nejmenších dětí, například vývojový stav, individuální zvláštnosti, způsob, jakým si rodiče se svými potomky hrají. Poradí, jak hru podpořit, podnítit a dále rozvíjet. Pozornost je věnována také hře dětí, jejichž vývoj je narušen, jakož i případům, kdy dítě nemá o hru zájem. Kniha se stane průvodcem vývoje hry v prvních 12 měsících života dítěte každému rodiči, který dbá o harmonický vývoj svého dítěte.

Ukázka z knihy Hra ve vývoji dětí v prvním roce života:

Pohybový vývoj ve 4. a 5. měsíci života
V tomto období už děti neleží jen na zádech. Začínají se natáčet na bok a některým se podaří otočit i na bříško. Je to však zatím spíše výjimka, takže otáčení na bříško zmíníme více v následujícím věkovém období. Ve 4. a 5. měsíci musíme obvykle dítěti pomoci při pohybových hrách se na bříško dotočit. Když leží na bříšku, zvedají děti obvykle již hlavičku s hrudníčkem poměrně vysoko a s jistotou se vzpírají o předloktí a o rozevřené dlaně. V této poloze jsou nyní již schopné dobře pozorovat, co se děje v jejich okolí. Postupně začínají přenášet váhu z jedné ručky na druhou, proto v 5. měsíci mohou již uvolněnou ručkou, o kterou se zrovna neopírají, sáhnout po hračce ve své blízkosti. V sedu se dítě ještě samo bez opory neudrží, a tak ho rozhodně nesmíme posazovat a podkládat polštáři. Neměli bychom ho také nechávat v různých sedačkách, v nichž se to dětem obvykle líbí, ale je tím omezen jejich vlastní aktivní pohyb, což rozhodně není dobře.

O autorce:

PhDr. Jaroslava Dittrichová, CSc. se narodila v roce 1929, od roku r. 1954 až dosud působí v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze. Ve své výzkumné činnosti se zaměřuje především na analýzu spánku dětí raného věku a faktorů, které ho mohou ovlivňovat, dále na analýzu učení a jeho individuálních zvláštností a na rozbor osobnosti dítěte raného věku.


Tuto knih Hra ve vývoji dětí v prvním roce života koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Grada.

PetraC
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
určite ma veľký význam
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles