Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny pro zdravou výživu od A do Z

20. 02. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Potraviny pro zdravou výživu od A do Z 
Autror: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Vyšehrad Praha
Rok vydání: 2011
Rozměry: 210 x 145 mm
Počet stran: 158 str.
Cena: 178 Kč

Úspěch prvního vydání knihy Potraviny pro zdravou výživu od A do Z a velká nabídka nových produktů na trhu přivedly autorku k rozšíření původního textu o další potraviny, informace a recepty.

Kniha ve druhém rozšířeném vydání vám pomůže orientovat se v bohaté nabídce zdravých potravin, dozvíte se, proč je důležité je zařazovat do jídelníčku, jak působí na náš zdravotní stav, jak je připravovat a další praktické rady.
Podstatnou část knihy tvoří více než 180 receptů, které nejsou jen  návodem,  ale i inspirací k dalším kuchařským pokusům.
  

Ukázka z knihy Potraviny pro zdravou výživu od A do Z:


Potraviny pro zdravou výživu od A do ZCelozrnná mouka
Chceme-li jíst zdravěji, měli bychom se naučit používat celozrnnou mouku, a to na úkor bílé vymílané mouky. Bílá mouka je mleté zrno zbavené na živiny bohatých povrchových vrstev, celozrnná mouka obsahuje rozemletá zrna obilovin včetně slupky zrna a klíčku. Odborníci na výživu tvrdí, že právě oddělení povrchových vrstev od zrna při mletí bílé mouky bylo největším prohřeškem ve výživě člověka a je jedním z faktorů ovlivňujících vznik civilizačních onemocnění. 

Celozrnná mouka se vyrábí  ze všech druhů obilí, takže nabídku tvoří pšeničná celozrnná, špaldová hladká a hrubá celozrnná, ječmenná celozrnná, žitná celozrnná, pohanková, jáhelná, rýžová a kukuřičná mouka. 

Pro zdraví
Ve slupce a klíčku zrna obilovin je obsaženo mnoho minerálních látek, vitamínů, vlákniny, fytonutrientů a dalších látek, tedy složek tolik potřebných pro naše zdraví. Jen pro vaši představu: bílá mouka je ve srovnání s celozrnnou moukou ochuzena o tyto cenné látky, například o 98 % vlákniny, 77 % zinku, 70 % železa, 54 % vápníku, 85 % vitamínu B1, 50 % vitamínu B2 atd. Tyto látky pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, mozkové mrtvice, cukrovky, vysokého cholesterolu a krevního tlaku, osteoporózy a rakoviny.  

Super tipy do kuchyně
- Zdravější a chutnější moučníky připravíte ze směsi bílé a celozrnné mouky nebo jen z celozrnné mouky. Nemáte-li zkušenosti s používáním celozrnné mouky, je vhodné ji zpočátku míchat s vymílanou bílou moukou - na jeden díl celozrnné mouky dáme tři až čtyři díly bílé mouky. Toto množství chuť pečiva příliš neovlivní, naopak ho chuťově zvýrazní. Množství přidávané celozrnné mouky můžeme postupně zvyšovat. Z celozrnné mouky můžeme připravovat všechny druhy těst.

- Při přípravě domácích moučníků a drobného pečiva používáme zejména celozrnnou pšeničnou a špaldovou mouku, kterou můžeme obohatit moukou sójovou, pohankovou, kukuřičnou a podobně, čímž zvýšíme výživnou hodnotu. 

- Používání celozrnné mouky vyžaduje větší množství tekutin, proto pro potřebnou vláčnost těsta přidáme trochu mléka, vody nebo zakysaného mléka či bílého jogurtu.

- Při používání celozrnné mouky nemusíme přidávat tolik aromatizující přísad (vanilkového cukru, citronové kůry, rumu..), neboť pečivo z celozrnné mouky má po upečení velmi příjemné aroma a výraznější chuť.

- Celozrnné i jiné mouky delším skladováním ztrácí svojí výživnou hodnotu. Je třeba ji skladovat v suchu a chladnu (udává se maximálně 3 měsíce). Pro jejich uschování se osvědčily dobře uzavíratelné dózy ze skla nebo umělé hmoty.

- Na trhu je také pšeničná hladká mouka obohacená vlákninou.

- Oblíbeným letním pokrmem jsou zeleninové placky – zeleninu nastrouháme nebo drobně pokrájíme a smícháme s celozrnnou moukou, vejcem, vodou, kořením a solí. Na nepřilnavé pánvi pečeme placky dokřupava a podáváme je k polévce či zeleninovému salátu.  

Pšeničná celozrnná mouka by měla být pravidelně používána při přípravě různých pokrmů, domácího sladkého a slaného pečiva.
Hrubá a hladká špaldová mouka je výjimečná svou jemně ořechovou chutí a vysokou výživovou hodnotou.


Více informací o této knize Potraviny pro zdravou výživu od A do Z se dozvíte na oficiálních webových stránkách autorky Jarmily Mandžukové nebo v nakladatelství Vyšehrad.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám první vydání této knihy a jsem s ním moc spokojená.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles