8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jan Tříska jako otrok Kaliban v představení Bouře

4. 08. 2008 | Kultura
Ostrov je plný melodických zvuků.
Potěší sluch, však neublíží, neboj.
Někdy mi kolem uší bzučí tisíc
nástrojů, někdy slyším tolik hlasů,
že uspí mě, třebaže jsem se právě
probudil. Ve snách pak vidím, jak z oblak
se ke mně snášejí poklady nebe,
a když se vzbudím, pláču, jak moc se mi
chce zase snít.

Kalibanův monolog
(překlad Martin Hilský)  


Od 1. do 14. srpna rozšíří pražský program Letních shakespearovských slavností  Bouře.  Nejvýznamnější hra Shakespearova pozdního období, v níž dramatik bilancuje svůj život i tvorbu, stojí za vidění už kvůli výkonu Jana Třísky. Po výtečné kreaci ve slavném Králi Learovi se Jan Tříska už loni na Shakespearovské slavnosti loni vrátil – ne ovšem jako král, ale jako otrok Kaliban, prostoduchý divoch a dítě přírody, „obluda“, „netvor“ a „pihovatá zrůda“, jehož teprve civilizovaný šlechtic Prospero a jeho dcera Miranda naučili lidskou řeč.

Jan Tříska„Kaliban sice neustále nadává a kleje, ale když na to přijde, opěvuje krásu svého ostrova jazykem ryzí poezie,“ říká Jan Tříska. „Jeho vroucí vyznání vlasti, ovládané v té chvíli mazanými vetřelci, je vlastně Kalibanův ‚Kde domov můj‘, jak jej v roce 1611 napsal William Shakespeare.“ 

V hlavní roli milánského vévody Prospera se střídá Dušan Jamrich a Emil Horváth. Krásnou a nevinnou Mirandu, Prosperovu dceru, ztvární Zuzana Kajnarová (alternuje Antonie Talacková), v dalších rolích uvidíme Adriana Jastrabana, Martina Pechláta, Pavla Kikinčuka, Ondřeje Pavelku, Filipa Čapku a jiné. Hra je uváděna v překladu Martina Hilského a Lubomíra Feldeka.
Režie se ujal Jakub Korčák. Renomovaný divadelník působící hlavně v Brně je shodou okolností Třískovým synovcem. „Bouře je krásná hra se silnou poezií,“ říká Jakub Korčák. „Může být nazírána jako hra o síle a záludnosti divadla, jako politická hra o kolonialismu a věčném mocenském boji, jako absurdní modelové drama o historii světa a šíleného lidstva, které bloudí v zajetí klamu a sebeklamu… V Bouři ale můžeme vidět i obraz rozervané lidské duše. Svár protikladných sil, který v ní probíhá, vede nakonec k vnitřní proměně člověka,“ uvádí režisér.  

BouřeV tomto smyslu se Bouře jeví jako Prosperův alchymický experiment: hrdinové zde procházejí nejen rozbouřenými živly, ale i bouří ve svých duších. „Prostřednictvím odpuštění a lásky je surová materie vnitřních konfliktů přetavena v ušlechtilý kov ryzího ducha,“ dodává režisér.   
Podstatnou úlohu v inscenaci hraje scéna Jaroslava Maliny, evokující loď na rozbouřeném moři i pustý ostrov, renesancí a orientem inspirované kostýmy Zuzany Ježkové a hudba Zbyňka Matějů.


Další představení Letních Shakespearovských slavností:
OTHELLO, BOUŘE 2007, KUPEC BENÁTSKÝ, JAK SE VÁM LÍBÍ


Více o programu Letních Shakespearovských slavnostech, hrách či vstupenkách najdete na oficiálních webových stránkách.



Zdroj: Letní Shakespearovské slavnosti
Foto: Viktor Kronbauer

(c) AGENTURA SCHOK

Hana Nováková
Chytrá Žena.cz





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !