8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezapomeňte, 28. března slavíme Den učitelů!

20. 03. 2023 | Svátky

Každoročně si nejen u nás připomínáme den vyhlášený k poctě takového povolání, jako jsou učitelé. Den učitelů – svátek, kterým uznáváme náročnou a mnohdy nedoceňovanou práci našich kantorů bez ohledu na stupeň vzdělání, který našim dětem a mládeži zprostředkovávají. A tento jejich den si samozřejmě připomeneme i letos.

U nás a na Slovensku připadá Den učitelů na 28. března. Jak všichni víme, je to den výročí narození „učitele národa“: Jana Ámose Komenského. U nás tento svátek slavíme již od roku 1955. V českém kalendáři zatím není zařazen mezi tzv. významné dny, i když naše ministerstvo školství a někteří poslanci o to usilují již od roku 2011.

28. března slavíme Den učitelů!V různých zemích se termín tohoto svátku liší. Například Organizace spojených národů stanovila Mezinárodní den učitelů na datum 5. října. Právě 5. října v roce 1966 byla totiž v Paříži přijata tzv. Charta učitelů, která se pokusila stanovit obecné principy v pedagogice, právech a povinnosti učitelů a podmínky výuky. Mnoho zemí světa tak od roku 1994 oslavuje práci učitelů 5. října v rámci Světového dne učitelů.

Ministerstvo školství u nás uděluje na Den učitelů Plakety Jana Ámose Komenského pro nejlepší učitele. Žáci základních a středních škol mají možnost navrhovat své oblíbené učitele na titul Zlatý Ámos. Je to anketa o nejoblíbenějšího učitele v naší republice, která začíná na Mezinárodní den učitelů (tedy 5. října) a vrcholí korunovací Zlatého Ámose právě 28. března, na Den učitelů. Samozřejmě všichni z vlastních zkušeností víme, že vedle dobrých učitelů existují i ti ne zrovna dobří nebo oblíbení, ale o nich tato anketa naštěstí není. I když dobrého učitele někdy dokážeme docenit až s odstupem času...

Asi se shodneme na tom, že práce učitelů není ani tak povolání, jako spíše poslání. V době covidu se z mnohých z nás nedobrovolně stali učitelé vlastních dětí a měli jsme tak  možnost se o náročnosti této profese přesvědčit na vlastní kůži.

Na nás a především na učitelích záleží, jak vzdělané budou generace našich dětí. Nezapomeňte na to nejen v úterý 28. března na Den učitelů!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !