8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klenoty naší krajiny - České středohoří

30. 11. 2016 | Televizní tipy
Panorama v kouzelné labské nížině, nad níž se tyčí Milešovka a další torza vyhaslých sopek, zná snad každý Čech. Miroslav Vladyka v nové sérii úspěšného dokumentárního cyklu postupně objevuje chráněné krajinné oblasti Česka. Nyní v dílu Klenoty naší krajiny - České středohoří.

Panorama v kouzelné labské nížině, nad níž se tyčí Milešovka a další torza vyhaslých sopek, zná snad každý Čech. Klenotem této krajiny jsou však také výhledy na její romantické tvary, díky kterým se Českému středohoří říká také Kosmické hory. Strmé homole těchto kopců lidé často považují za vyhaslé sopky, ale pravda je to pouze částečně. Ve skutečnosti jsou to lávové sopouchy, kterými Klenoty naší krajiny - České středohořížhavé magma pronikalo do mohutných vrstev usazených na mořském dně. Když moře ustoupilo, nebylo tady po nějakých sopkách ani památky.

Kosmické hory se vylouply z krajiny až poté, kdy se měkké sedimenty postupně rozpadly a odkryly vulkanickou krásu. Kdo by chtěl poklady Českého středohoří poznat zblízka a nehodlá brouzdat po polích a hledat české granáty, ten si je může prohlédnout v Třebenicích.

V bývalém luteránském kostele totiž sídlí Muzeum českého granátu, které je rudých drahokamů plné. Najdete tady kolekci šperků z českého granátu, který z velké části pochází právě z krajiny v okolí Třebenic. Tyhle drahokamy se dodnes těží v nedalekém lomu a návštěvníci muzea si je mohou také sami nasbírat v navezeném granátovém písku před kostelem.
 

Klenoty naší krajiny - České středohoří můžete sledovat 30. 11. 2016 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Klenoty naší krajiny - České středohoří:

Klenoty naší krajiny - České středohoří
Klenoty naší krajiny - České středohoří
Klenoty naší krajiny - České středohoří
Klenoty naší krajiny - České středohoří
Klenoty naší krajiny - České středohoří
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !