8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po havajském Big Islandu

22. 05. 2019 | Televizní tipy
Na cestě po havajském Big Islandu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě po království bohyně Pele, za neutěšenou krásou nekonečných černých lávových polí, za pohodou původních rybářských vesnic i na posvátný „pupek světa“ – nejvyšší horu světových oceánů (Premiéra)

Ostrov  Havaj,  neboli Big Island, je nejrozmanitějším královstvím celého souostroví. Svou rozlohou dvakrát překonává všechny ostatní havajské ostrovy dohromady a díky aktivnímu vulkánu stále roste. Láva a její velkolepá a syrová síla je zde patrná na každém kroku, o ostrovu lze tak mluvit jako o výkladní skříni sopečné činnosti. Nekonečná, nehostinná, černá poušť je podle tradiční havajské spirituality domovem bohyně Pele. Na Big Islandu se nachází 8 z 13 klimatických zón – od lávové pouště připomínající povrch Marsu, přes smaragdové džungle, rajská údolí s nádhernými plážemi až po sněhem pokryté vrcholky hor.

Na cestě po havajském Big IslanduNekonečná a často prázdná krajina sem přilákala nejrůznější obyvatele. Populace je složená nejen z původních Havajců, ale i z unikátní směsice hipíků, přistěhovalců a podivínů, protože právě zde lze žít stranou podle vlastních pravidel. Tradiční rybářské vesnice jsou protknuty duchem aloha. Zelené pastviny ve vnitrozemí zase ovládají drsní muži v sedle – kovbojové paniolo. K mnoha nádherným místům se lze dostat jen pěšky, po vodě, nebo po nekonečných rozbitých silnicích. Z turistů sem tak míří jen ti, kterým v žilách koluje dobrodružná krev. V srdci ostrova se do výšky tyčí věčně zasněžená Mauna Kea.

Vrcholek hory je nejlepším místem na světě, odkud lze studovat měsíc, planety a hvězdy. Ve stejnou chvíli, kdy slunce zmizí za obzor, obrací k nebi svou tvář obří mechanické kopule s teleskopy. Mauna Kea je zároveň i posvátným místem. Podle havajské mytologie tvoří hora „piko“, neboli pupek, ústřední propojení mezi jednotlivcem a vesmírem, tedy pupeční šňůru mezi nebesy a zemí.

Na cestě po havajském Big Islandu můžete sledovat 22. 5. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po havajském Big Islandu:

Na cestě po havajském Big Islandu
Na cestě po havajském Big Islandu
Na cestě po havajském Big Islandu
Na cestě po havajském Big Islandu
Na cestě po havajském Big Islandu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !