8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po myanmarském Mawlamyine

22. 04. 2020 | Televizní tipy
Na cestě po myanmarském Mawlamyine s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě po hlavním městě státu Mon, do nosní dírky největšího ležícího Buddhy, na ostrov barevných gumiček, do fronty k žebravým mnichům a ke zlatým pagodám, které inspirovaly Kiplinga i Orwella (Premiéra)

„Tohle je Barma. Je pravděpodobně zcela jiná než všechny ostatní země, které znáte.“ Tak zní výrok, který už před 130 lety napsal Rudyard Kipling. Nemýlil se. I když se Myanmar roku 2015 otevřel světu, stále nabízí exotiku starobylé tajemné země. Vydejte se s námi do země žárů, nekonečných smaragdových džunglí, bosých mnichů a cinkajících zvonků. Nabíráme úplně jiný směr než většina návštěvníků. Z hlavního města Rangúnu se totiž místo na sever vydáme na jih, tedy do oblastí, které byly ještě před dvěma roky uzavřené. Jižní Myanmar leží mimo hlavní turistické trasy a návštěvníky je stále zvláštně opomíjena. A to i přesto, že nabízí jedny z nejhezčích přírodních lokalit v celé zemi. Naším cílem bude hlavní město státu Mon. Mawlamyine bylo Britům známé spíš jako Moulmein a je pravdou, že dodnes jej stejně nikdo jinak nenazve. Na cestě...Jedná se o hlavní město Britské Barmy v letech 1826 až 1852, které se tehdy rozvinulo v důležitý přístav zaměřený na vývoz týkového dřeva. Kvůli vysokému počtu britských obyvatel se městu dokonce přezdívalo „Malá Anglie“.

Také se však stalo oblíbeným cílem přistěhovalců z Indie. Dvě třetiny obyvatel města dodnes tvoří Monové, tedy nejranější obyvatelé země. Historické město Mawlamyine bývalo kdysi hlavním městem Myanmy, může se tak pyšnit nádherným souborem koloniálních budov v kombinaci s množstvím tradičních zlatých chrámů a zajímavou historií. Město protknuté unikátní kulturou a směsicí etnických skupin kdysi inspirovalo George Orwella (jehož matka se právě zde narodila) k napsání esejů Jak jsem střílel slona a Poprava oběšením. Rudyard Kipling zase našel ve stínu místní zlaté pagody inspiraci k napsání své slavné básně Mandalay. Mawlamyine je zkrátka místem štěstí i smutku, krásy i zkázy. Kombinace, která víří fantazii. A nejen spisovatelům! Pojďme prozkoumat v pořadu Na cestě po myanmarském Mawlamyine, jak vypadal život v Britské Indii – město Mawlamyine je pro to, podle mnohých, ideální.

Na cestě po myanmarském Mawlamyine můžete sledovat 22. 4. 2020 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po myanmarském Mawlamyine:

Na cestě po myanmarském Mawlamyine
Na cestě po myanmarském Mawlamyine
Na cestě po myanmarském Mawlamyine
Na cestě po myanmarském Mawlamyine
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !