8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nemocnice Motol - 12.5. 2016

12. 05. 2016 | Televizní tipy
Co vše je v dnešní medicíně možné, komu lékaři za použití nejnovějších metod dokážou pomoci? Skutečný život, skutečné případy, skuteční lékaři, skutečná nemocnice. Ve čtvrtek 12. května v dalším díle cyklu Nemocnice Motol ve 20.15 na Primě diváci uvidí mimo jiné příběh mladé maminky – diabetičky – a její novorozené dcerky.

Danka Pančíková (26)
je mladá nastávající maminka-diabetička. Její těhotenství je tak bráno za rizikové a lékaři ji připravují na porod císařským řezem. Po něm budou sledovat, zda rovněž její dcerka netrpí cukrovkou. Vytouženou Terezku porodí za použití epidurální anestezie a miminko je ještě na sále přiloženo mamince na hruď, než porod císařským řezem lékaři dokončí.

Nemocnice Motol - 12.5. 2016Malá holčička poté putuje na novorozenecké oddělení, kde je zatím vyživována pomocí sondy. „Pokud novorozenec nemůže pít, ale trávení funguje, je to nejjednodušší a nejšetrnější cesta příjmu živin. Poslední možností je pak nitrožilní výživa,“ vysvětluje MUDr. Miloš Černý z Novorozeneckého oddělení FN Motol.

Po nějaké době může svou dceru novopečená maminka začít kojit. Malá Terezka pěkně roste a vypadá, že je u ní vše v pořádku. „Diabetes I. typu se v novorozeneckém období neprojevuje. Mohou se projevit jiné, vzácnější typy diabetu (tzv. MODY). Významný vliv na vývoj dalších komplikací má samozřejmě časná diagnostika onemocnění, ale především správná kompenzace diabetu – a to je pak také v rukou rodičů a později i jejich vlastních,“ doplňuje MUDr. Černý. 

Dcerku s manželkou si z nemocnice nakonec hrdý tatínek odveze domů. Letos již dvouletou Terezku čeká v blízké době kontrolní vyšetření – v rámci studie dlouhodobého sledování dětí matek-diabetiček. Její mamince se daří také dobře, k prvorozené dceři si nedávno s manželem pořídili ještě syna Jakuba.

Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz, včetně unikátních záběrů z operačních sálů.

Další díl cyklu Nemocnice Motol
již ve čtvrtek 12.5. 2016 ve 20.15 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nemocnice Motol - 12.5. 2016:

Nemocnice Motol - 12.5. 2016
Nemocnice Motol - 12.5. 2016
Nemocnice Motol - 12.5. 2016
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !