Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ukážeme vám celý rok 2022, ale z vesmíru na Prima ZOOM

6. 11. 2023 | Televizní tipy
Každý den vznikne několik milionů snímků Země, které pořídilo více než 1000 družic. Dohromady nám poskytují jedinečné informace, díky nimž můžeme lépe porozumět naší planetě i sobě samým. Ohlédněte se za rokem 2022 a odhalte, jak vypadal při pohledu z vesmíru. Jedinečný celovečerní film Rok 2022 z vesmíru odhaluje nevídanou perspektivu a skutečnosti, které dosud zůstávaly našim očím skryté. 

Nahlédněte do zákulisí největších událostí roku 2022, ať už v nich sehrály hlavní roli nezkrotné a nepředvídatelné přírodní živly nebo podobně nevypočitatelný člověk. Pozoruhodné satelitní snímky Země pořízené vesmírnými družicemi podrobně zachycují všechno – od obnovy některých druhů přes děsivé požáry v Evropě a dopad prvních velkých postpandemických událostí až po ničivou válku na Ukrajině. Co vše ukázaly satelitní snímky, které byly vyslány z vesmíru v průběhu roku 2022? Koukněte na Prima ZOOM.

Ohlédněte se za rokem 2022 pěkně z výšky prostřednictvím Prima ZOOM:


Ukážeme vám celý rok 2022, ale z vesmíru na Prima ZOOM6. 11. 22.10 Rok 2022 z vesmíru

Rok 2022 z vesmíru (repríza ve čtvrtek 9. 11. v 16.25)

Zatímco skutečný pohled z vesmíru na planetu Zemi zažilo méně než 700 lidí, satelitní fotografie dnes umožňují vychutnat si tento pohled všem. Satelity sledují vše, co se na Zemi děje, a rok 2022 byl na události bohatý. V lednu byl všude oslavován konec lockdownu, snímky ukázaly zástupy radujících se lidí. Byly pozorovány i sopky a 15. ledna došlo k mohutnému výbuchu podvodní sopky Hunga Tonga v Tichém oceánu.

Výbuch měl sílu 4 000 atomových bomb. V únoru přinášely satelitní snímky mimo jiné seskupování ruských vojsk na ukrajinské hranici, ohlašující brzkou invazi. Vědci na to upozorňovali marně, až 24. února ozbrojená invaze skutečně začala. U kanadských břehů zbarvila moře do zelena obrovská hejna jiker sleďů, což sem přilákalo další živočišné druhy. V březnu invaze na Ukrajině pokračovala a zdálo se, že Rusko hodlá obsadit Kyjev, což se mu ale nepodařilo. Lidé hromadně opouštěli zemi a snímky ukazovaly mnohakilometrové kolony uprchlíků. Jih Evropy naproti tomu zasypal červený saharský prach, který větry tentokrát výjimečně hnaly na sever.

V dubnu byly i z vesmíru viditelné první náznaky jara, ale také známky přehřívání Velkého bariérového útesu v Austrálii. Díky satelitním snímkům byly odhaleny na Ukrajině masové hroby a následně začalo vyšetřování válečných zločinů. Zatímco v Mariupolu bylo zničeno 40 % budov, v divadle zemřelo na 600 lidí, kteří se tam ukrývali před bombami a raketami. V květnu měli vědci možnost pomocí satelitů pozorovat tání ledovců na obou pólech Země. U souostroví Špicberky donutil úbytek ledu mrože vyhledávat útočiště na plážích. 

Hnědé skvrny způsobené trusem tučňáků zase odhalily nové kolonie těchto ptáků. V červnu sledovaly satelity mohutné koncerty, například v Hyde Parku nebo v Somersetu. Londýn slavil 70. výročí od korunovace Alžběty II., zatímco část Afghánistánu postihlo zničující zemětřesení. Válka na Ukrajině pokračovala, bylo spáleno obrovské množství pšenice, zatímco část Rusové ukradli a na lodích dopravili do Sýrie.

Přes 5 000 satelitů, z nichž 900 přímo pozoruje Zemi, odhalilo v červenci pomocí teleskopu Jamese Webba nové prostory vesmíru. 9. července vypukla v Kolombu na Srí Lance vzpoura proti ekonomické krizi, zatímco na celé planetě byly zaznamenány rekordně vysoké teploty. V srpnu sužovaly části Evropy a také Spojené státy dlouhotrvající požáry, při nichž bylo v USA zničeno na 7 milionů ha půdy. Pákistán na jihu Asie postihly katastrofální povodně, kdy se řeka Indus vylila z břehů a vody zalily 1/10 země. Zemřelo na 1 200 lidí. V Etiopii ve městě Mekele vypukla občanská válka mezi vládou a povstalci. 

V září zaznamenaly satelity úspěšnou misi NASA pojmenovanou DART, která odklonila nebezpečnou dráhu asteroidu. 19. září se truchlící Velká Británie rozloučila s Alžbětou II. Zatímco satelity pořizovaly snímky tajfunů a hurikánů, z nichž hurikán Ian způsobil na Floridě smrt stovky lidí, v Rusku byla vyhlášena mobilizace, před níž mnozí muži uprchli zejména do Arménie. V říjnu zaznamenaly satelity zničení Kerčského mostu mezi Krymem a Ruskem, pozorovaly velryby u břehů Mexika nebo obrovská stáda pakoňů ve východní Africe. Listopad byl ve znamení egyptské konference o změnách klimatu a kamery satelitů sledovaly i větrné turbíny v Severním moři a rozrůstající se počet solárních farem.


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !