Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 10.05. 2024
Dnes má svátek Blažena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden

21. 03. 2016 | Televizní tipy
Čeká vás zcela nový pohled na život Evy Braunové, jeden z nejzajímavějších seriálů – Síla života, pravda o našem počasí, legendární lvice Elsa, fascinující dravci i auta a troška historického koření. Prostě neuvěřitelně nabitý dokumentární týden.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden


21. 3. 22.00 – V jakém vesmíru žijeme?

Kosmologové si troufají přemýšlet o nemyslitelném. Vesmír, jaký známe, neexistuje. Místo toho jsme jenom extrémně malou částečkou v mnohem větším obrazci – multi vesmíru nekonečných rozměrů. Zatímco dříve byl považován za doménu extrémně výstředních vědců, nové důkazy naznačují, že multi vesmír by opravdu mohl být skutečný. Ve vizuálně ohromujícím dokumentárním filmu V jakém vesmíru žijeme? se vydáte na cestu čtyřmi různými verzemi vesmíru. Vlastní předpojaté představy o realitě nechte bokem a otevřete svou mysl celým vesmírům nových možností.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden22. 3. 20.00 – Eva Braunová: Hitlerova žena

Na Evu Braunovou se několik desetiletí nahlíželo jenom jako na hloupou blondýnku a půvabné rozptýlení určené očím nacistického diktátora. Ale historikům se nedávno podařilo odhalit její další stránku pozorné učednice oddané muži, kterému na veřejnosti říkala „můj vůdce“. Dokumentární film Eva Braunová: Hitlerova žena vykresluje Evin intimní portrét ode dne, kdy se pár v roce 1929 seznámil a započal přísně tajný vztah, až do společné smrti v podzemním bunkru 30. dubna 1945. Jenom pár hodin po obřadu, kdy se z Evy Braunové stala paní Hitlerová.

23. 3. 20.00 – Síla života II (Východoafrický rift)

Druhá řada seriálu Síla života pokračuje ve zkoumání všeho neobvyklého, nečekaného, a hlavně skrz naskrz podivného. Díky Síle života uvidíte neuvěřitelná prostředí, kde Matka příroda nechala bydlet nejpodivnější zvířecí mutanty. Ale také to, jak tato zvířata projevila neobyčejnou schopnost přizpůsobení nebo se naučila zvláštní vzorce chování, aby se jim lépe podařilo uspět v přirozeném výběru a obstát tváří v tvář evoluci.

23. 3. 21.00 – Engadin: Švýcarská divočina


Zní to jako včerejší výrok: Pokud něco neuděláme, průmysl a turismus vyhladí poslední stopy naší přírody! Ale je to už 100 let, co skupina švýcarských ochránců přírody založila první rezervaci v celých Alpách – Národní park Engadin. Příroda byla ponechána svému osudu a lidstvo to sledovalo zpovzdálí. Jedině čas mohl ukázat, jestli se odvážný experiment vyplatí. Příroda tam zkrátka měla zůstat tak svobodná jako voda z ledovců. Uběhlo století a člověk s úžasem hledí na novou rovnováhu, která panuje v Engadinu. Ohroženým rostlinám se skvěle daří a vrátila se zvířata, která z této oblasti před časem zmizela. Dokumentární film Engadin: Švýcarská divočina vypráví skvělý příběh o průkopnictví ochrany přírody.

23. 3. 22.00 – Kritická situace (Útok na letiště Entebbe)

27. 6. 1976 palestinští teroristé unesli let číslo 139 Air France na lince z Tel Avivu do Paříže. Palestinské komando z Lidové fronty pro osvobození Palestiny s letadlem a jeho 246 pasažéry zamířilo do libyjského Benghází. Vzápětí po únosu je o situaci informován izraelský premiér J. Rabin. Ten okamžitě zaúkoluje armádu, aby začala situaci řešit. Teroristé ale v Benghází s letadlem nezůstávají. Po čtrnácti hodinách strávených na bengházském letišti letadlo odlétá do ugandského Entebbe.

Toto místo teroristé vybrali schválně, ugandský diktátor Amin je plně podporuje a vzdálenost 3200 km od Tel Avivu jim dává zdánlivý pocit bezpečí. Palestinci však netuší, že izraelská armáda má plány letištní haly. Budovu totiž stavěla kdysi dávno izraelská firma. Izraelci také v minulosti cvičili ugandské vojáky. Právě těchto zkušeností chtějí Izraelci využít při plánované záchranné akci. Navenek však izraelská vláda vystupuje bezradně a pro veřejnost tvrdí, že je ochotna přistoupit na požadavky teroristů.

Ve chvíli, kdy teroristé pod vlivem těchto zastíracích informací propustí neizraelské rukojmí, izraelská armáda spouští záchrannou akci. Do Entebbe odlétají čtyři vojenská letadla C-130 Hercules, která přistanou na novém terminálu zdejšího letiště. Přistání se povede nepozorovaně a vojáci se ve dvou terénních vozidlech a černém Mercedesu přesunou do prostoru starého terminálu, kde teroristé pod ochranou ugandské armády rukojmí drží. Moment překvapení však izraelskému komandu nevyjde a Izraelci se dostanou do otevřeného boje s ugandskými vojáky.

Část úderného izraelského komanda však pronikne do budovy a po krátkém boji s teroristy rukojmí osvobodí. Na letišti přistanou další čtyři letadla Hercules s dalšími dvěma stovkami izraelských vojáků, kteří zlikvidují ugandskou vojenskou posádku. Rukojmí jsou naloženi do letadel a jsou bezpečně vojáky dopraveni domů do Izraele. Při akci zahyne pět rukojmích a izraelský velitel úderného komanda. Zachráněno je 101 rukojmích a akce je dodnes považována za jednu z nejlepších vojenských operací proti teroristům v dějinách.

23. 3. 23.00 – Co se děje s naším počasím?

V roce 2010 Velká Británie zažila dosud nejchladnější prosinec zaznamenaný v dějinách země. Několik měsíců předtím udeřily v Pákistánu povodně, kterým padlo za oběť 1500 lidí. V roce 2011 Ameriku sužovaly divoké požáry, zabijácká tornáda a velká sucha. Zdá se, že počasí po celém světě je čím dál víc extrémní. Jenže proč? Že by za to všechno mohl fenomén zvaný tryskové proudění? Meteorolog John Hammond a oceánografka doktorka Helen Czerski se setkávají s vědci z různých zemí, kteří se snaží odhalit tajemství záhadné přírodní síly. Podaří se jim zjistit, jestli tryskové proudění může za všechno od řádění hurikánu Sandy až po nedávné drsné britské zimy?

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 12. týden25. 3. 20.00 – Boj o poklad Černé labutě

Připojte se k pátrání po odpovědích, které se týkají jednoho z největších námořních otazníků dějin. V sázce je hromada pokladu v hodnotě více než 500 miliónů dolarů. Jako vlastník se přihlásila organizace Odyssey Marine Exploration, která našla vrak lodi Černá labuť, i španělská vláda. Ta věří, že Černá labuť je ve skutečnosti loď jménem Mercedes. Boj o poklad Černé labutě je historickou i právnickou záhadou. Kdo v něm zvítězí?

26. 3. 20.00 – Elza: Lvice, která změnila svět

V 60. letech se Elza zapsala do historie, protože se stala první lvicí vychovanou v zajetí a později vypuštěnou na svobodu. Ale srdce lidí po celém světě zasáhl spíše její vztah s „adoptivními rodiči“ Georgem a Joy Adamsonovými. Joyina kniha Volání divočiny a následný stejnojmenný film udělaly z Elzy hvězdu a navždy změnily veřejné mínění o lvech i ochraně přírody. Dokumentární film Elza: Lvice, která změnila svět se vrací na místa natáčení v Keni. Sir David Attenborough, herečka Virginia McKenna, odborník na lvy Craig Packer a mnozí další se v něm navíc dělí o své neuvěřitelné zážitky.

26. 3. 21.00 – Dravci Jižní Ameriky (Jaguár)

Pět expedicí má za úkol najít Velkou pětku Jižní Ameriky – tedy pět druhů dravců, kteří se nikde jinde nevyskytují. Dobrodružné výpravy za fascinujícími zvířaty postupně zachycuje pět epizod dokumentární mini série Dravci Jižní Ameriky. Uvidíte jaguára, který je třetí nejrychlejší kočkovitou šelmou na světě a dlouho mu hrozilo vyhynutí. Anakondu, jež dorůstá až do čtyřmetrové délky, ale narazíte na ni jenom na několika místech Jižní Ameriky. Medvěda brýlatého, který je jediným domorodým medvědem Jižní Ameriky a před první dobou ledovou se proháněl i po té Severní. Vydru obrovskou, jež obývá ústí Amazonky. A mravenečníka, který kočuje po jihoamerických pláních. Pětice expedic složených z vědců, ochránců přírody a místních průvodců se vydává po stopách těchto dravců a lidská osídlení přitom nechává daleko za sebou.

26. 3. 22.00 – Istanbul: Příběh tří měst (Byzantion)

Byzanc, Konstantinopol, Istanbul. Jediná metropole se postupně stala hlavním městem hned tří různých říší – římské, byzantské a otomanské. Zástupci každé z nich přinesli do ulic vlastní víru a zanechali stopy na architektuře. Když odešli, ve městě po nich zůstaly tradice i komunity, které do dnešního dne obývají rozlehlou moderní metropoli. V dokumentárním seriálu Istanbul: Příběh tří měst Simon Sebag-Montefiore odhaluje zvláštní a komplikovanou historii Istanbulu a její pestrý odkaz v největším městě Turecka rozděleném úžinou na asijskou a evropskou část. Cesta dějinami světové víry zavede Simona z panteonu aténských Řeků přes základy křesťanství až po vznik islámu.

26. 3. 23.00 – Americká 60. léta (Invaze britské hudby)

Beatles byly první britskou skupinou, která uspěla v USA. Všechno začala jedna dívka, která do rádia zavolala a chtěla písničku od nich, nakonec ji v rádiu sama uvedla, když se tam zalíbila. Hit se chytil a rozpoutalo se hotové šílenství. Beatles milovali ale jen náctiletí, dospělí pro ně neměli moc pochopení. I tak jejich vystoupení v televizi tehdy sledovalo 73 milionů lidí. Beatles byli první britská skupina v USA, ale rozhodně ne poslední, oni jen odstartovali britskou invazi. Kapel byla spousta, ale jen některé vydržely. Mezi ty úspěšné napříč časem patří i The Rolling Stones, kteří se od zbytku kapel trochu lišili. Některé z kapel oživovaly černošskou hudbu a představily ji bělochům. V té samé době prorazil i James Brown.

Dokument se však soustředí nejvíce na Beatles a šílenství kolem nich. Šílenství nakonec obklopilo všechny dobré kapely. Pak ale přišel Bob Dylan, jehož písně byly politické, a to bylo něco nového. Dylan významně ovlivnil tvorbu právě u Beatles. Ostatní kapely si také uvědomily, že skrz svoje písně mohou sdělovat hlubší myšlenky, a ovlivňovat tak společnost. Skupiny mezi sebou také začaly soutěžit o to, která bude mít nejlepší album. Ne všechny kapely vydržely dlouho, ale i tak lidé poslouchají hudbu 60. let dodnes.

27. 3. 21.00 – Boj o Le Mans – 1. část

Le Mans je největší motoristickou událostí na světě. Nemá obdoby. 24hodinový závod je považován za fyzicky a psychicky nejnáročnější klání. Řidiči i jejich vozy se dostávají na hranice výdrže a únosnosti. Mnozí z nich nikdy nedorazí do cíle. Le Mans přesto neustále láká jezdce ze všech koutů světa. Malý britský nezávislý tým Jota Sport ví o krutosti tohoto závodního okruhu své. Této prestižní události se zúčastnil už osmkrát – pokaždé neúspěšně. Podeváté se během jednoho dne všechno změní…

27. 3. 22.00 – Airbus A350 přichází

Letadlo A350 vzlétlo. Je ekologičtější, tišší a pohodlnější než cokoli před ním. Nejmodernější Airbus Jumbo Jet podnikl první komerční let v lednu 2015 po 10 letech testování a 12 miliardách investovaných eur. Do roku 2020 bude létat po celém světě. V tomto dokumentárním filmu vzlétneme k nebesům a zažijeme jeden z prvních letů A350. Přímo na palubě uvidíme, jak bylo letadlo navrženo a zkonstruováno, a prozkoumáme jeho úžasné technické inovace. Myslelo se vážně na všechno – od příprav před vzletem až po hladké přistání.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 12. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !