Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

David Attenborough a jeho legendární dokumenty na Prima ZOOM

23. 01. 2016 | Televizní tipy
Nejznámější moderátor dokumentárních pořadů o přírodě Sir David Frederick Attenborough se letos dožívá devadesáti let. Prima ZOOM vám bude celý rok přinášet jeho skvostné dokumenty. David a mnoha cenami ověnčená produkční společnost Atlantic Productions spojili síly kvůli úžasné cestě nejen kolem světa, ale také zpátky v čase. Díky tomu objevují, jak se na naší planetě vyvíjela první zvířata.

Attenborough se potkává s nejlepšími lovci fosílií a přímo na místě se stává svědkem jejich nejvýznamnějších objevů, které změnily naše chápání prvních forem života. Nechybí první sada očí nebo zubů ani první predátoři nebo parazité. Díky přelomovým pokrokům v digitálních tricích tato bizarní stvoření poprvé po téměř 600 milionech let znovu ožívají v brilantních barvách a detailech. Ale čeká vás toho mnohem víc. Přijměte pozvání k sobotním večerům s panem Attenboroughem na Prima ZOOM.

Odhalte tajemství života s legendou dokumentárního světa,
startujeme 23. 1. 2016:


David Attenborough a jeho legendární dokumenty na Prima ZOOM

23. 1. 20.00 – David Attenborough: Počátky života (Vznik života)
30. 1. 20.00 – David Attenborough: Počátky života (Dobytí souše)
30. 1. 21.00 – David Attenborough: Počátky života (Cesta Davida Attenborougha)
6. 2. 20.00 – David Attenborough: Vzestup zvířat (Z moří do oblaků)
13. 2. 20.00 – David Attenborough: Vzestup zvířat (Počátek éry savců)
20. 2. 20.00 David Attenborough: Létající monstra
20. 2. 21.00 David Attenborough: Létající monstra (Film o filmu)
27. 2. 20.00 David Attenborough: Příběh tučňáka
27. 2. 21.00 David Attenborough: Příběh tučňáka (Film o filmu)

David Attenborough: Počátky života

David Attenborough se rozhodl vrátit na úplný začátek vzniku života a svou cestu začíná ve Velké Británii, v místě kousek od svého domova, v Leicestershiru. Ledová doba téměř zahubila vše živé, ale některé mikroorganismy, bakterie, dokázaly přežít v krutých ledových podmínkách, stejně jako jsou odolné i dnes. David Attenborough chce zjistit, jak se podílel kyslík na spojování buněk, jelikož se z některých z nich vyvinuli živočichové, a pro odpověď vyráží na Velký bariérový útes do Austrálie. Tam vědci zkoumají nejprimitivnějšího živočicha, mořskou houbu, která by mohla být nazývaná živou fosílií, její buňky mají velmi vysoké regenerační schopnosti. Z těchto výzkumů mohou vědci vyvodit závěr, že tyto buňky mohly dát základ velkému makroskopickému, vícebuněčnému živočichovi.

David Attenborough pokračuje do Kanady, na zvláštní místo, kde je nejbohatší naleziště fosílií prvních vyvinutých živočichů na planetě. Díky těmto fosíliím je známá podoba prvních fraktálních, jednoduchých živočichů, kteří byli nositeli asi jen šesti genů. David Attenboroug se vydává do Austrálie na místo, kde žijí živočichové, kteří dokázali přijmout jinou tělesnou stavbu, která je podobná stavbě těla živočichů žijících dnes, a začali se vyvíjet poté, co fraktální živočichové začali vymírat. Vědci zkoumající tyto živočichy odhalili, že tito živočichové už byli schopní pohybu, který je podobný pohybu šneka. Co se stalo, že živočichové začali být tak složití? I na tuto otázku může dát odpověď pohoří Ediacara, neboť další nalezené fosílie nasvědčují už pohlavnímu rozmnožování, a to je s největší pravděpodobností důvod rychlého vývoje organismů. V oceánech se poprvé objevili predátoři, což mělo dopad na evoluci. Přizpůsobivost byla zásadní podmínkou pro další vývoj.

David Attenborough: Vzestup zvířat

David Attenborough podniká velkolepou výpravu dlouhou 500 milionů let. Jeho cílem je zachytit neuvěřitelný vzestup vertebrat. Začínala jako primitivní ryby, ale obrovské pokroky jim dovolily vydrápat se z vody na souši, a později dokonce vznést se až k obloze. Evoluce zvířat s páteří je jedním z nejskvělejších příběhů celého přírodopisu. Když ho David vypráví, zároveň představuje nové fosilie nedávno nalezené v Číně – tedy oblasti, kterou si dlouho přál prozkoumat a jež představuje hranice moderního paleontologického výzkumu.

David Attenborough: Létající monstra

Lidstvo tisíce let věřilo v existenci létajících monster. Je možné, že kdysi skutečně existovalo něco, co si nedokážeme představit? Před 220 miliony let začala nadvláda dinosaurů na Zemi. Jenže to nebyl jediný druh plazů, kterému se tehdy podařil přelomový skok dopředu. Pterosauři ovládli oblohu. Skutečný příběh o tom, jak a proč se jim to podařilo, je fantastičtější než jakákoli fikce. Světoznámý přírodovědec David Attenborough v tomto dokumentárním filmu odhaluje neuvěřitelná fakta o tvorech, jejichž rozpětí křídel je srovnatelné s dnešními supermoderními stíhačkami. Attenboroughovo bádání vede na tak oslňující místa, jako jsou Nové Mexiko, jurské pobřežní útesy Lyme Regis ve Velké Británii, starodávná pterosauří přistávací plocha v jižní Francii nebo fosilní jáma v Německu, kde se našel jeden takřka perfektně zachovalý exemplář.

David Attenborough: Příběh tučňáka

Před třemi lety král tučňáků odešel ze svého domova. Nyní se vrací na místo, kde se narodil a vyrostl: do města tučňáků. Je to jedna z nejhustěji obydlených a nejvyhledávanějších realit na jižní polokouli. Přesto si tam nějak musí najít místo. Musí si najít družku. Tak začíná putování, které se stalo nejnáročnějším obdobím života krále tučňáků. Jeho příběh je často komický, někdy tragický a nakonec triumfální.

Odhalte tajemství života s legendou dokumentárního světa Davidem Attenborougem, startujeme 23. 1. 2016


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !