Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sporty vhodné v těhotenství

27. 03. 2012 | Těhotenství
Dříve byl rozšířen názor, že v těhotenství se nesportuje a necvičí a když někdo z tohoto vybočoval, dívali se na něj ostatní jako na hazardéra se svým zdravím i zdravím dítěte. V dnešní době ale už můžete vidět maminky s bříšky u bazénů i ve fitcentrech. Sport záleží jen na zdravotním stavu maminky a doporučení lékaře. Jestliže je ale maminka naprosto zdravá a neohrožuje to miminko, tak se naopak cvičení či lehčí sport doporučují.

Jestliže jste aktivně sportovaly před početím, nemusíte se proto vzdávat všech svých oblíbených sportů hned na začátku těhotenství. Měly byste ale uzpůsobit sport těhotenství, což znamená individuálním pocitům, kondici a zdravotnímu stavu. Například plavání je vhodné po celou dobu těhotenství, přestat byste měly až chvíli před porodem. Tohle samozřejmě neplatí při závodním plavání, ale jen rekreačnímu pro dobrý pocit. Při plavání se uvolňuje i posiluje svalstvo celého těla, a to především zádové svaly a také se těhotná ženaprohlubuje dýchání, což těhotným jen prospěje. Pozor, plavat byste ale neměla v klasických veřejných bazénech, volte raději speciální hodiny plavání pro těhotné ženy.

Dalšími vhodnými sporty v době těhotenství jsou jogging, pilates, chůze, speciální tělocvik pro těhotné, lehčí aerobik, jízda na kole, rotoped, tanec, gravidjóga, cvičení na míči, běžky, outdoorové cvičení a mnoho dalších lehčích sportů, kde nemůže dojít k poranění břicha. Také byste neměly sportovat nadoraz, ale jen pokud se budete cítit dobře a cvičení se vám bude líbit. Intenzitu cvičení volte podle své kondice a velký pozor si dejte na nárazy či pády. Úplně nejlepší je jen obyčejná chůze, která působí preventivně proti nízkému tlaku, pomáhá při otocích nohou, pozitivní je i pobyt na čerstvém vzduchu, protože často mizí nevolnosti a procvičujete vytrvalost.

Speciální tělocvik pro těhotné vás může výborně připravit na porod, protože cviky jsou zaměřené na posílení svalových skupin, které jsou pro porod velmi důležité. Výborná je také dechová gymnastika, při níž se nacvičuje správné dýchání v jednotlivých fázích porodu. Jízda na kole nebo rotopedu je dobrá na vytrvalost, ovšem si dávejte velký pozor na nerovných silnicích a podobně, kde hrozí nebezpečí pádu. Je lepší se projet na cyklostezkách či v parku a pokud se jedná o rotoped, měly byste si lépe regulovat zátěž. Úplně nejlepší je gravidjóga, která je sestavena přímo pro těhotné.

Existuje mnoho sportů, kterých byste se měla v době těhotenství naprosto vyvarovat. Mezi ně patří například potápění,  horolezectví, míčové hry, aerobik, při kterém se skáče, bruslení, terénní běh, sjezdové lyžování, namáhavé posilování s činkami a stroji, jízda na koni a v pokročilejším těhotenství i jízda na kole. Také není vhodný volejbal, házená, fotbal, bojové sporty, při kterých hrozí nárazy, posilování, při kterém zase dochází k zadržování dechu a silně se napíná břišní svalstvo a také extrémní zátěže jako silové sporty nebo sporty provozované v horku. Do sportu se v žádném případě nenuťte, nevyčerpávejte se a při pocitu únavy ihned sportování ukončete nebo zvolněte tempo. Také si dejte velký pozor, abyste se nepřehřála, vyhýbejte se pádům a otřesům a po čtvrtém měsíci omezte aktivity vleže na zádech. Jestliže si nejste svým sportem jistá, poraďte se se svým lékařem.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný a poučný článek,hlavně pro nastávající maminkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles