Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhotenská cukrovka

20. 02. 2012 | Těhotenství
Těhotenství je pro nás CHŽ nejkrásnějším obdobím, před příchodem miminka na svět. Bohužel často se neobejde bez zdravotních komplikací, jako jsou křeče v nohách, pálení žáhy, ranní nevolnosti nebo těhotenská cukrovka.

Těhotenská cukrovka je  metabolické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi tzv. glykémií. Vlivem hormonální změn v těhotenství dochází k vyšší zátěži na slinivku břišní. Slinivka musí vyrábět více inzulínu, který snižuje hladinu cukru v krvi. Cukr, který nestačí být rozložen, se usazuje v cévních  stěnách a to především v ledvinách, srdci a sítnici oka.To může později způsobit velké zdravotní komplikace.  Těhotenská cukrovka může vzniknout v průběhu těhotenství u žen, které patří do tzv. rizikové skupiny, tzn. že její rodiče už cukrovkou trpí, tak i u zcela zdravých žen. Těhotenská cukrovka většinou trvá po celou dobu těhotenství  a porodem končí. Je však vědecky dokázáno, že 50 % žen, které trpěly těhotenskou cukrovkou, onemocní zhruba do deseti let cukrovkou standardní.

Neléčená cukrovka má rizika nejen pro matku, ale i pro miminko. Zvýšené množství cukru se dostává placentou až do krevního oběhu plodu. Organismus miminka se s tím začne vyrovnávat zvýšenou produkcí inzulinu (má již vyvinutou svou slinivku). Cukr je zdrojem energie a dítě přibývá na váze zvyšováním zásob tuku. Děti se pak rodí s vyšší porodní váhou nad 4000 g, což se nazývá makrosomie. V porodnici raději volí místo přirozeného porodu císařský řez, aby tak nedocházelo k poranění  u dětí a porodních poranění u matky. Dalšími komplikacemi jsou poruchy srdečního rytmu a dechové obtíže u dětí. Bývá také horší průběh novorozenecké žloutenky. A matka nesmí své miminko přenášet.

Většinou postihuje rodičky vyššího věku ( po 30. roku), obézní ženy, kuřačky a nebo ženy, kde je již cukrovka v rodině. Těhotenská cukrovka se zjišťuje orálním glukozovým tolerančním testem (OGTT), ten se provádí mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Na test se chodí na lačno a většinou brzy ráno. Odebírá se krev před tímto testem a hodinu po požití glukózy. U zdravých žen se hladina glukózy v krvi pohybuje do 6 mmol/l. Je li toto číslo vyšší a překračuje 8mmol/l , tak se jedná o vysokou hladinu a jde o těhotenskou cukrovku.

Maminka je léčena dietou a to hlavně vyloučením bílého cukru ze svého jídelníčku. Musí si dávat pozor i na obsah cukru v jogurtech a v pečivu. Může jíst ovoce, ale nejlépe po jednom kuse a to dopoledne. Z ovoce nejsou vhodné přezrálé banány a hroznové víno.  Nevhodné je bílé pečivo, které hladinu cukru rychle zvyšuje. Pro těhotné nejsou vhodné ani dia výrobky a umělá sladidla do kávy nebo čaje. Naopak výborné je celozrnné pečivo a zelenina v neomezeném množství.  Důležité je taky pravidelně se stravovat nejlépe v tříhodinových intervalech. Je nutné si hladinu v krvi stále kontrolovat a to vždy před jídlem a hodinu po jídle. To se sleduje glukometrem. Diabetoložka, ke které vás jistě gynekolog pošle,  vám dá malé pásky do glukometru i samotný přístroj. Na pásku se kápne krev z prstu a na displeji se objeví glykemická hodnota. Tyto hodnoty si maminka píše včetně celého jídelníčku, který pak předloží své diabetoložce.

Na tyto prohlídky se chodí zpravidla jednou do měsíce a test s glukózou se zopakuje ještě okolo  3. měsíce po porodu.

Největší problém pro budoucí maminku je naprosté vysazení řepného cukru a najití přijatelné náhrady. Nejdůležitější je vynechání potravin s glykemickým indexem vyšším než 100 a naopak začlenit do jídelníčku potraviny s GI do 50. Rafinovaný cukr  skokově zvyšuje hladinu cukru v krvi a tím zatěžuje slinivku. Naopak existují potraviny, které zvyšují hladinu cukru pozvolna. Čím je potravina přírodnější a čerstvá, tím je GI nižší. Např glukóza 100, med 85, řepný cukr 70, hrozinka 65, sirup z agáve 46, fíky a sušené broskve  35, fruktóza 20.  Z toho je jasné, že slazení čaje sirupem z agave rozhodně neuškodí. Používala jsem ho místo cukru i na vaření a pečení.  Vhodný je i cukr z ovoce fruktóza, má taky nízký GI. nebo rostlina stévie. Nevhodné jsou také potraviny plné chemie. Kečup, rajský protlak, hořčice, majonéza, dresinky, nealkoholické pivo, sterilované a nakládané zeleniny, paštiky a uzeniny a  instantní produkty.

IB60 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale člověk nemůže věřit všemu, co si přečte.Měla jsem u druhého dítěte taky zvýšený cukr,ale píchat do prstu jsem si nechtěla,tak jsem odmítla.Dcera měla 3.71kg a 50 cm - byla 6 dní po termínu.Zatím cukrovku naštěstí nemám,rodila jsem před 9 lety, zatím patřím k těm 50 procentům.Já se dost hýbala - měla jsem téměř tříleté dítko,jezdila jsem do poslední chvíle denně na kole aspoň 10km,cvičila...Pokud by mi to řekli u prvního,tak jsem vyjukaná,vystresovaná a pod.Ale takhle...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles