8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trocha vesmíru na Prima ZOOM

1. 04. 2024 | Televizní tipy
Vesmír nás nepřestává fascinovat, možná i proto, že většina z nás se tam nikdy nepodívá. Základ názvu hledejme v řeckém slově kosmos – v původním smyslu „ozdoba, šperk“, ale později také „vše uspořádané, řádné a jisté“. Vesmír je souhrnné označení veškeré hmoty, energie a časoprostoru, který je obsahuje – zahrnuje tedy hvězdy, planety, galaxie, mezigalaktický prostor, temnou hmotu a další. 

Prima ZOOM se na něj podívá z různých úhlů pohledu ve čtyřech zajímavých dokumentech. Včetně výjimečného českého pohledu na sluneční korónu a zatmění – úplné zatmění Slunce vychází v Severní Americe přesně na den 8. dubna, kdy vysíláme tento jedinečný snímek.

Vzhůru do vesmíru díky Prima ZOOM:


1. 4. 22.20 Války ve vesmíru
8. 4. 22.10 Podmanivá koróna
Od 8. 4. 22.45 Časoprostor
Od 15. 4. 22.10 NASA: Vynálezy a inovace


Trocha vesmíru na Prima ZOOMVálky ve vesmíru (repríza čtvrtek 4. dubna v 15.45)

Na konci března 2019 Indie sestřelila raketou jeden z vlastních satelitů. Tím se zařadila do exkluzivního klubu států, které disponují prostředky ke zničení objektu ve vesmíru – 300 kilometrů daleko od povrchu naší planety. Začíná éra Hvězdných válek. Právě teď stojíme na prahu nového období, během něhož jsou odtajňovány a zveřejňovány dříve přísně střežené obranné a vesmírné projekty. Film Války ve vesmíru přináší podrobný a zasvěcený pohled na militarizaci kosmu, včetně rozhovorů s předními odborníky a řediteli čerstvě založených vládních agentur.

Podmanivá koróna (opakování čtvrtek 11. dubna v 16.15)

Zatmění Slunce lidstvo fascinuje. Už v minulosti z něj měli lidé spíše strach. Vysvětlovali si ho samozřejmě úplně jinak. Mělo na ně obrovský vliv, dokázalo i ukončovat válečné konflikty. Fascinuje dodnes, i když už víme, proč a jak k němu dochází. Dodnes se ale sbírají cenná data, aby se dařilo nořit stále hlouběji do celého problému zatmění. Konkrétně pro české badatele je pozorování tohoto úkazu velký stres, jde totiž o peníze a financování takových pozorovacích akcí, většinou probíhají ve vzdálených zemích s roztodivnými režimy. 

V koróně je mnoho prvků, zjistilo se, že je v ní obrovská teplota, asi milion stupňů. Vědce to dodnes nenechá spát. Existuje fotografie z roku 1919, která je dodnes velkým důkazem o celé koróně a aktivitě během zatmění. Potvrdila také Einsteinovu teorii relativity. Dnes ji už barevně upravili a dá se z ní vypozorovat, co to vlastně koróna je. Čeští vědečtí pracovníci dnes vyjíždějí pozorovat tento jev po celém světě. Umíme už ale zatmění simulovat přímo v moderních dalekohledech. Podle těch, kteří už zatmění sledovali na nejrůznějších místech, dokonce i v letadle, je to emotivní zážitek. Snad ani velké hokejové vítězství nezpůsobí tolik, co moment, kdy měsíc zcela vstoupí do cesty slunečnímu záření. Tento snímek vysíláme přesně v den, kdy se uskuteční úplné zatmění Slunce v USA, Mexiku a Kanadě.

Časoprostor (6 dílů, pondělí 22.45, reprízy čtvrtek v 15.00)

Vesmír už mnoho století fascinuje celé lidstvo. Vědci pečlivě studují čas i prostor a snaží se postupně, kousek po kousku, vyřešit obrovskou hádanku. S pomocí stále propracovanějších technologií se odborníkům nedávno podařilo najít přelomové odpovědi na stovky let staré otázky.

8. 4. Let na Mars
15. 4. Asteroidy: Hrozba z kosmu
22. 4. Cesta do hlubin vesmíru
29. 4. Riskantní astronautika
6. 5. Cesta k černé díře
13. 5. Vesmírné lety pro všechny


NASA: Vynálezy a inovace (6 dílů, pondělí po 22.00, reprízy čtvrtek v 15.40)

Průkopníci z NASA stojí na špici celosvětového vývoje moderních technologií. Jejich vynálezy vymyšlené za účelem dobývání a výzkumu vesmíru nacházejí využití i na Zemi. Dříve nepředstavitelné vychytávky se stávají běžnou součástí našich každodenních životů. Nahlédněte s námi do zákulisí NASA a zjistěte, jak byste se i vy mohli podílet na vývoji dalšího přelomového objevu. Zjistěte, jak se rodí roboti pro mimozemské prostředí s nulovou gravitací nebo nové rovery, které budou brázdit povrch Měsíce i Marsu. Podívejte se, jak se staví moderní řídicí střediska. Sledujte, jak NASA vede celé lidstvo do budoucnosti.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !