Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tupoušek – filipínský krasavec

2. 04. 2014 | Zahrádka
V literatuře na sebe upozorní svým nezvyklým jménem. V květinářství zase velkolepými květy. Není divu, že bývá často nejkrásnějším dárkem narozeninové oslavy. Za trochu péče a vhodné podmínky se odvděčí každoročním nepřehlédnutelným květenstvím.

Tupoušek sloní (medinilla magnifica) pochází z tropických oblastí Filipín. Ve světlejší části pralesa vytváří až metr a půl vysoké keříky nápadné velkými sytě zelenými listy. Ve vhodném období září do dálky světle růžovými hrozny květů, které mohou u starších rostlin dosahovat až metru délky!

Předem je potřeba říci, že tupoušek není rostlina do panelákových bytů. Nejlépe se jí daří v zimní zahradě a všude tam, kde může dostat přes zimu světlé chladnější zimování. Bez něj totiž nepokvete. Od října do března vyžaduje teploty mezi 14-18°C a velmi světlé místo. Pokud jí nemůžete potřebné podmínky poskytnout, nechte ji odkvést a darujte ji dál.

Tupoušek – filipínský krasavecDalší podmínkou pro úspěšné pěstování je vyšší vzdušná vlhkost. To už nebývá takový problém. Stačí rostlinku nedávat do blízkosti ústředního topení, květináč postavit do hluboké misky s vodou naplněné oblázky a několikrát za týden rosit. Je citlivá na studenou vodu s obsahem chloru, zálivku proto necháme alespoň 12 hodin odstát (a to i v zimě).

Obyčejnou zeminou pro pokojové rostliny se tupouškovi nezavděčíte, nesnáší totiž přemíru vápníku. Poohlédněte se proto po substrátu a hnojivu pro azalky a rododendrony. Ze stejného důvodu nelze doporučit ani používání lesku na listy. Vyhovuje jí světlé místo, ale ne přímé slunce, které by popálilo listy.

Jinak je tupoušek rostlinka bezúdržbová. Nevyžaduje zastřihování ani odstraňování odumřelých listů. Roste velmi pomalu a jednou za čas zežloutnou všechny starší listy, které odstraníme až ve chvíli, kdy jsou suché.

Množení tupoušku v domácích podmínkách je velmi obtížné, čemuž odpovídá i vyšší cena v květinářství. Pokud rostlinu poškodila přemíra zálivky a kořeny se již nedají zachránit, mohou se vrcholové řízky odebrat a zasadit do substrátu nejlépe do miniskleníčku nebo alespoň pod igelit. Nutná je i vyšší teplota (alespoň 26°C). Úspěšnost zakořenění je asi 30%.

O něco úspěšnější je množení semeny. Jejich získání je ale obtížné, rostlinu je nutné opylovat a pak trpělivě čekat, než semeníky dozrají a samy odpadnou. Tupoušek poté shodí většinu listů a někdy úplně odumře. Jednodušší je koupit semena ve specializovaném obchodě – kupodivu nebývají drahá. Vysévá se na rašelinový substrát opět do miniskleníčku. Pozor na přemokření. Semenáčky rostou pomalu, v původní misce vydrží i půlrok. Přesazují se až ve chvíli, kdy mají dva pravé páry listů (celkem tedy šest listů). Výhodou tohoto způsobu je, že semenáčky vypěstované doma jsou přizpůsobivější. Nevýhodou, že pokvetou nejdřív za šest let. Ale za tu námahu to určitě stojí.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Určitě ve větších květinářstvích, někdy i v hobbymarketech. Hlavně se nebát zeptat i na možnost objednání, leckde jsou ochotní ;)
Obrázek uživatelky
profil
Krásné Smajlík to by se mi moc líbilo,akorát,kde se to dá sehnat???
Obrázek uživatelky
profil
Ten květ je nádhera sama. A kdo se věnuje pěstování tak náročných květin, určitě uvítal tolik informací.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ten květ je nádherný , díky za info....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles