Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Typy digestoří a jak si vybrat tu správnou?

30. 03. 2022 | Moderní bydlení
-Komerční sdělení-

Předtím, než si vysvětlíme, jaké typy digestoří existují, si řekneme pár důvodů, proč je digestoř důležitým spotřebičem, který by neměl chybět v žádné domácnosti.

Proč si pořídit digestoř?


Hlavní funkcí digestoře je zbavovat vzduch nepříjemných výparů, které vznikají během vaření. Stejně ale působí i jako prevence proti plísním, jelikož ty vznikají zejména v teplých a vlhkých podmínkách.

Digestoř
Digestoř zajišťuje čistý vzduch bez výparů a pachů, což je dnes mimořádně žádoucí, jelikož trendy několik let přejí otevřeným prostorem. Kuchyně tak často bývá propojena s obývací místností a řekněme si pravdu, sedět v obývací místnosti plné kuchyňských pachů není zrovna ideální.

Problém lze částečně vyřešit větráním, avšak během zimních měsíců se tato alternativa může stát nepříjemnou. Odsavač par vám zaručí čistý vzduch v kterémkoli období bez úbytku tepla v místnosti.




6 typů digestoří


Vestavěné digestoře


Jak už z názvu vyplývá, jedná se o odsavače par, které jsou součástí kuchyně. Digestoř je nenápadná a dokonale splývá s kuchyňskými skříňkami. Tyto digestoře jsou velmi efektivní – dokážou odsát i 1050 m³ výparů za hodinu, takže jsou ideálním řešením do velké kuchyně. Nevýhodou je poměrně komplikovaná instalace a také je potřeba, abyste znali přesné rozměry digestoře.

Digestoř



Komínové digestoře


Komínové digestoře jsou vysoce efektivní odsavače par o výkonu až 1150 m³. Jedná se o výrazný model digestoře, který vynikne a prostoru dodá pěkný akcent. Komínové digestoře jsou připevněny na zeď a často po jeho stranách bývají umístěny kuchyňské skříňky. Díky vysokému výkonu jsou vhodné do velkých kuchyní a k jejich výhodám patří i pestrá nabídka odsavačů par tohoto typu.




Digestoř



Ostrůvkové digestoře


Ostrůvkové digestoře visí ze stropu a jsou nejčastější volbou do velkých kuchyní. Pokud máte varnou desku v prostoru, nejlepším řešením odsávání par je právě ostrůvková digestoř. Rozhodnete-li se pro tento typ digestoře, oceníte pestrý výběr odsavačů par, vysoký výkon až 1150 m³. Jako nevýhodu vidíme vyšší cenu digestoří a komplikovanější instalaci.




Podskříňkové digestoře


V porovnání s komínovými a ostrovními odsavači par jsou podskříňkové digestoře menší. Máte-li kuchyni menších rozměrů, představují pro vás vhodné řešení. Nazýváme je jako podskříňkové právě proto, že je nejčastěji umísťujeme pod kuchyňskou skříňku. K výhodám podskříňkových odsavačů par patří jejich snadná instalace, kompaktní rozměry a cenová dostupnost. Nevýhodou těchto zařízení je jejich nižší výkon v porovnání s komínovými a ostrůvkovými digestoři a nedoporučuje se instalovat je do velkých kuchyní.

Výsuvné digestoře


Podobně jako podskříňkové i výsuvné digestoře jsou navrženy spíše do menších kuchyní. Výsuvné nebo teleskopické digestoře mají malé rozměry. Výsuvný panel odsavače se vysune pouze tehdy, když digestoř zapnete, což je velmi praktické zejména, pokud máte méně místa v kuchyni. Výsuvné digestoře šetří váš prostor a jsou vizuálně nenápadné. K nevýhodám výsuvných digestoří patří nižší výkon – odsavač dokáže odsát 740 m³.


Zabudované digestoře ve varné desceDigestoř


Digestoře zabudované přímo ve varné desce představují moderní způsob odsávání par. Tento typ digestoře strhává páry směrem dolů a díky štěrbině na varné desce je odsává. Ventilační zařízení digestoře se nachází pod kuchyňskou linkou, kde je možnost připojit odtahové potrubí. Zabudované digestoře ve varné desce šetří váš prostor v kuchyni a mají vysoký výkon. K dalším výhodám patří nízká spotřeba energie a možnost elektricky výsuvné digestoře z kuchyňské desky s integrovaným motorem. Nevýhodou je jejich vyšší cena.



Jak vybrat digestoř do vaší kuchyně?


3 proměnné, které si u digestoří není třeba mýlit


Recirkulace
Recirkulace se běžně využívá v bytových domech a panelácích, kde není umožněn odvod do komína. Při recirkulaci se používají uhlíkové filtry, přes které se přefiltrovaný vzduch vrací čistý zpět do místnosti. Digestoř je při recirkulaci mírně hlučnější a má o trochu menší výkon než při režimu odtahu.

Odtah
Digestoře s režimem odtahu odvádí páru ven z místnosti přes odtahové potrubí, komín, případně větrací šachtu. Odtahové potrubí by mělo být co nejkratší s co nejmenšími ohyby, aby nebránilo správné funkci digestoře a průměr odtahového potrubí by měl být stejný jako průměr vývodu odsavače par.

Zpětná klapka
Digestoře s režimem odtahu využívají zpětnou klapku. Vkládá se na vývod digestoře a má ochrannou funkci proti pronikání studeného vzduchu z venku do místnosti.


Zohledněte, kde máte umístěnou varnou desku


Při výběru odsavače par do vaší kuchyně musíte zohlednit několik kritérií. Jako první si odpovídejte, kde máte umístěnou varnou desku. Od toho se bude odvíjet i výběr digestoře, který je pro vás vhodný. Digestoř byste měli umístit nad varnou desku, přičemž odsavač par by měl o pár centimetrů přesahovat varnú desku.
Co se týče vertikální vzdálenosti odsavače od varné desky, optimální vzdálenost činí 65 cm.

Jaký výkon by měla mít vaše digestoř?


Výkon digestoře by měl být minimálně takový, jako je rozloha vaší kuchyně vynásobená 10.

Hlučnost digestoře


Hlučnost digestoře se u kvalitních modelů pohybuje mezi 45 až 50 decibely. Dejte si pozor, aby vaše digestoř nepřekročila horní hranici, která je stanovena na 60 decibelů.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !