Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden

20. 07. 2020 | Televizní tipy
Celý svět na dlani nebo na Prima ZOOM. Je libo něco zajímavého o mamutech nebo o olympiádě? Chcete se projet extrémní železnicí nebo se vydat po stopách zabijáckého žraloka? Prima ZOOM má pro vás nejširší tematickou nabídku dokumentů.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden:


21. 7. 21.00 – Géniové proti Hitlerovi (Útěk z Evropy)

Museli uprchnout z Evropy. Všech šest, jeden za druhým. Jejich cíl: Spojené státy americké. Všech šest se později proslavilo po celém světě. Díky svým přelomovým pracím a vynálezům změnili 20. století. Ani jeden z nich se nechtěl vzdát Evropy bez boje. To, že zůstali široce rozkročeni mezi dvěma různými světy, je neustále hnalo kupředu. Přírodovědné obory a tehdy nová vizuální umění filmu a fotografie by bez nich nebyly tím, čím jsou dnes. Tito géniové nesouhlasili s nacistickým Německem a vystoupili proti Hitlerovi: Michael Curtiz, producent filmu Casablanca; světoznámý fotograf Robert Capa; matematický génius John von Neumann; fyzik a molekulární biolog Léo Szilárd; nositel Nobelovy ceny Eugen Wigner; a otec vodíkové bomby Edward Teller. Na začátku dvacátých let 20. století museli opustit Budapešť, když se v zemi rozšířily nenávistné antisemitské myšlenky. Všichni se navzájem znali. Spojili síly a přísahali, že nebudou nečinně sledovat, jak Hitler zadupává do země jejich mladické ideály.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 30. týden21. 7. 22.00 – Národní parky Severní Ameriky (Grand Canyon)


Národní přírodní rezervace v severní Americe jsou proslavené po celém světě. Miliony návštěvníků okouzlila jejich dechberoucí příroda a fascinující krajina. Tento jedinečný seriál vám ukáže, co se odehrává za hranicí turistických vyhlídek. Postupně navštívíme světoznámé parky Everglades, Gates of the Arctic, Grand Canyon, Olympic, Saguaro, Great Smoky Mountains, Yellowstone a Yosemite.

22. 7. 21.00 – Mamut: Titán doby ledové (1. část)

Před deseti tisíci lety byla teplota na Zemi po určitou dobu nižší než v jakémkoli jiném období. Vládla nejdelší ze všech dob ledových, kdy vyhynula většina do té doby žijících druhů zvířat. Jedním z nich byl i mamut – titán doby ledové. Jeho nepřítelem byly nejen prudké změny klimatu na Zemi, ale byli to i lidé, kteří se tou dobou naučili mamuty lovit. Pojďte s námi sledovat zrození a boj o přežití jednoho z největších savců naší planety. Vydejte se s námi do časů, kdy Zemi vládli mamuti.

22. 7. 22.00 – Olympiáda v Tokiu: Cena za bezpečnost


V době teroristických hrozeb a narůstajícího nebezpečí přírodních katastrof je čím dál těžší zajistit bezpečnost. Zvlášť v Japonsku, které bylo odjakživa vystaveno přírodním katastrofám. A proto Japonci neúnavně pracují na vývoji varovných systémů s umělou inteligencí. Cílem je udělat z Tokia nejbezpečnější město světa dřív, než se v něm bude konat příští olympiáda. Nejnovější moderní technologie prošly ostrou zkouškou v únoru 2019 během tokijského maratónu. Jaké má tento systém slabiny? Nenarušuje neustálé sledování práva jednotlivce na soukromí? Sledujte bezpečnostního pracovníka Jošiho, vývojáře Tanašiho a amatérskou běžkyni Christinu před „testovacím“ maratónem a během něho.

22. 7. 23.00 – Železnice ve Skalistých horách (Lavina)

Železničáři musejí občas pořádně zabrat, aby udrželi koleje provozuschopné. Seriál Železnice ve Skalistých horách zachycuje zážitky neúnavných týmů, které musí bojovat s nezkrotným počasím a zrádným terénem, aby se kriticky důležité nákladní a osobní vlaky kanadského severu nezasekly na místě. Nechte se strhnout exkluzivní cestou ledovou horskou divočinou po nejextrémnější dráze široko daleko. Zastavit nepřipadá v úvahu, a právě během nejchladnějších mrazivých měsíců se ukazuje, že tato železniční síť patří k největším divům moderního stavitelství. Zocelené party zkušených železničářů se donekonečna potýkají se smrtícími lavinami, monstrózně obrovskými rampouchy, sesuvy kamení i nebezpečnými divokými zvířaty a musí udělat všechno, co je potřeba, aby tohle nepostradatelné spojení s okolním světem šlapalo jako hodinky.

23. 7. 20.00 – Verdun: Bitva všech bitev

Od února do prosince roku 1916 bojovali Francouzi proti Němcům v jedné z nejkrvavějších bitev první světové války. Cílem obou znepřátelených stran bylo obsadit a ovládnout kopce v okolí Verdunu. Během přímého střetu bojovali bez pomoci svých spojenců, jedna armáda proti druhé, jeden národ proti druhému. Během jedenácti měsíců drsných bojů byly mobilizovány více než dva miliony vojáků. Tři sta tisíc z nich padlo. Dnes působí bitva u Verdunu jako zbytečný masakr. Ale v roce 1916 vojáci obou stran ani v nejmenším nezpochybňovali, že musí bojovat. Proč? Historický film Verdun: Bitva všech bitev se ohlíží za tímto šíleným vojenským střetem, jenž se stal nejkrvavější kapitolou první světové války. Odhaluje osobní archivní materiály veteránů, noří se do jejich každodenních životů, jejich snů i nočních můr. K tomu přidává dramatické historické rekonstrukce a digitální animace. Verdun: Bitva všech bitev je příběhem o posledním velkém vítězství Francie nad Německem. Příběhem o bitvě, jež se stala symbolem národní pošetilosti a dlouholeté nesnášenlivosti mezi dvěma národy.

23. 7. 21.00 – Záhady světových válek III (1. díl)

Odhalte nejpodivuhodnější tvář války. Jestli si myslíte, že víte, jaká byla první a druhá světová válka, raději se znovu zamyslete. Připravte se na zvláštní, ale pravdivé příběhy, které v žádném jiném historickém seriálu nenajdete. Záhady a taje špionáže otevírají cestu k méně známým faktům o válce tajných agentů a nacistickém nukleárním programu. Ale nechybí ani takřka neuvěřitelné příběhy o opakované snaze tajného japonského společenství zabít Charlieho Chaplina nebo pokusech nacistů oživit vyhynulá zvířata, a pak je lovit. Takový je seriál Záhady světových válek – šokující, překvapující a nesmírně humorný. A jestli si myslíte, že záhady první a druhé světové války jsou zvláštní a divné, se studenou válkou se nedají srovnávat! Ve třetí sérii se zaměříme na záhady studené války od super-vojáků až po bizarní britský plán ucpat pozemní miny živými kuřaty. Tyto příběhy vás vyvedou z rovnováhy.

23. 7. 22.30 – Žena na konci světa X (Špicberky: Konec světa na přání)

Polská publicistka a dobrodružka Martyna Wojciechowska cestuje po celém světě a všude se setkává s výjimečnými ženami. V desátém pokračování oblíbeného cestopisného seriálu se podívala např. do země bornejských lovců lidí a odhalila peklo v Salvadoru. Poznala krásy středoafrického Čadu a vrátila se do rodného Polska.

24. 7. 20.00 – Po stopách žraloka zabijáka

Doktoři Michael Domeier a Barry Bruce mají pro strach uděláno. Jak to? Rozhodli se opřít o nejnovější výzkumy i zdrcující historické důkazy a odhalit, jestli si vzácný žralok dlouhoploutvý skutečně zaslouží reputaci nejnebezpečnějšího a nejvíce smrtícího žraloka na světě. Dějiny tvrdí, že ano. A když se tito vědci potopí na Bahamách a u pobřeží Havaje, odvaha je rychle opouští.

25. 7. 23.00 a 23.30 – Utajené příběhy českých dějin (Tajné a tajemné okolnosti atentátu na Heydricha; Objevili Cyril s Metodějem svatý grál?)

Toto pokračování seriálu je věnováno známé události našich moderních dějin – atentátu na Heydricha a skupině Antropoid. Nastíníme nejasné okolnosti atentátu samého, v jejichž popisu se jednotliví autoři rozcházejí: počet atentátníků přítomných na místě, průběh atentátu, proč Gabčík nestřílel, průběh útěku. Dále následují otazníky kolem Heydrichovy hospitalizace a nejasné příčiny jeho smrti: dohady o záměrné otravě, a to buď lékaři, nebo bombou použitou parašutisty. Objeví se nedávno nalezená pitevní zpráva, která byla považována za ztracenou. Pořad se věnuje také dohadům o motivech a pozadí atentátu: činovníci zahraničního odboje nedávají jasnou odpověď, odkud vyšla iniciativa k akci a kdo k ní dal vlastně příkaz – prezident Beneš, plukovník Moravec, Britové? Mezi motivy se objevují dohady o možné potřebě krýt Heydrichem prý odhalené kontakty šéfa německé kontrarozvědky Canarise s britskou tajnou službou. Nejasné příčiny Heydrichova úmrtí daly vzniknout legendám, konkrétně pověsti o prokletí skrze znesvěcení svatováclavské koruny. Heydrich ji prý vložil na hlavu sobě a svému staršímu synovi Klausovi, který byl sražen nákladním autem.

Navazující pořad přináší neobvyklý pohled na osobnosti Cyrila a Metoděje ve vztahu k motivu svatého grálu. Nejprve podává jejich „čítankový“ obraz, postupně prohlubovaný podrobnostmi z legend – zejména těmi, které je spojují se starokřesťanskými relikviemi a památkami. Potom je nastolena otázka možné souvislosti s grálem. Můstkem je výklad detailů maleb ve znojemské rotundě. Následuje seznámení s tematikou svatého grálu. Při tom bude uvedena charakteristika grálu a konstatování, že o hmotné přítomnosti v konkrétní pozemské pokladnici se explicitně zmiňuje jediný historický literární pramen, životopis sv. Cyrila. Jedná se o epizodu z jeho života, která informuje, že předtím, než bratři zahájili misii na Velké Moravě, působil Cyril při chrámu Hagia Sofia v Konstantinopoli, v jehož pokladu byla chována kamenná nádoba vyrobená za časů krále Šalamouna v Palestině, na níž byl vyryt nesrozumitelný nápis. Cyril nápis přeložil a rozluštil v něm obsaženou šifru a z překladu jasně vyplynulo, že jde o kalich poslední večeře, tedy sv. grál. Je to nejstarší písemná zmínka o grálu vůbec a dokazuje, že byl v devátém století chován v Konstantinopoli. Co bylo s grálem později? Nemohli jej bratři odvézt na Moravu, podobně jako tam při misii odvezli ostatky sv. Klimenta?

26. 7. 21.00 – Miroslav Zikmund: Cesta stoletím (1972–2014)

Nenechte si ujít závěrečný díl fascinujícího příběhu. Ojedinělá minisérie Petra Horkého přináší ucelený pohled na život jednoho z největších Čechů, a zároveň odhaluje mnohá tajemství. Většina lidí zná dvojici slavných cestovatelů Zikmunda a Hanzelku. Téměř nikdo však neví, jaký skutečně žili život. Jejich zážitky z cest znají miliony lidí na celém světě. Legendární dvojici spojuje 111 tisíc najetých kilometrů, na nichž strávili celkem 9 let. Na svém kontě mají 6,5 milionu prodaných knih v 11 světových jazycích, 4 celovečerní filmy a 147 dokumentárních a televizních filmů. Seriál představí obdivované cestovatele v nových souvislostech – prostřednictvím velkého chlapského přátelství, které rozhodně neskončilo smrtí jednoho z nich, pohledem do soukromých až intimních sfér obou mužů, pohledem na jejich rodiny, přátele a nepřátele i pohledem na jejich chyby, omyly a poučení, které jim posléze umožnily odolat největším politickým tlakům a pronásledování. Příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka odkryje dosud nezveřejněné skutečnosti.

26. 7. 23.00 – Nadměrný náklad (1. díl)

Těžkotonážní dokumentární mini série Nadměrný náklad odhaluje procesy, o kterých většina z nás nemá ani tušení: jak probíhá jen těžko představitelný převoz obřího vybavení z továrny na místo určení. Dobrodruh a inženýr Rob Bell překonává velké vzdálenosti napříč různorodou jihoafrickou krajinou a zkoumá celé odvětví věnované transportu nadměrného nákladu. Na vlastní oči pozoruje, s jakými překážkami se technici musí vyrovnávat a jaká dramata při tom zažívají. Vydejme se společně s ním na výpravu za speciálními týmy, které ovládají masivní náklaďáky na cestě přes jednu z nejdrsnějších a nejkrásnějších zemí světa.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !