MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Utajený porod

16. 05. 2009 | Porod
 Čekáte miminko? Chcete rodit v utajení? Chcete dát dítě k adopci? Dobře si vše rozmyslete, abyste se jednou netrápila...

"Jednou budu mít aspoň tři děti, vyprávěla jsem už v patnácti kamarádkám. Mým představám se smály a já je také brala jako vzdálenou vizi. Jenže teď je mi osmnáct, jsem sama a nemám ani dodělanou střední školu. V prvních dnech, kdy jsem zjistila, že jsem těhotná, mi hlavou proběhlo tisíc věcí. Ze strachu, co by moji přísní rodiče řekli na to, že mají doma svobodnou matku, jsem přemýšlela i o radikálních řešeních. Přemítala jsem, jestli bude mít můj život ještě nějakou cenu, jestli jsem schopna, pokud si dítě nechám, se o ně postarat a neustále docházela k závěru, že to nepůjde" vypráví Jana

"Pak jsem náhodou zaslechla, že je možné porodit někde, kde mě nikdo nezná, a dítě dát k adopci. Ta myšlenka se mi líbila čím dál víc, jen jedno mi nebylo jasné – jak to udělat, aby nikdo nepoznal, že jsem těhotná. Ale než jsem se k něčemu „rozhoupala“, mamka, které byly podezřelé mé ranní nevolnosti, vše odhalila. O adopci nechce ani slyšet. Tvrdí, že bych toho celý život litovala. Utajený porod už pro mě nepřichází v úvahu, ale stejně bych ráda věděla, co to znamená."


Někdy se může stát, že přijde těhotenství v „nepravou chvíli“, v situaci, kdy se nastávající maminka domnívá, že nebude schopna se o dítě postarat, nebo ani nechce, aby o tom, že je těhotná a porodila, někdo věděl.

Co je a není tajné

Právě pro takový případ existují zařízení, kde jsou nastávající mamince nápomocni. Patří mezi ně i porodnice v Kadani. I tady mohou maminky – v případě, že si to přejí – rodit v utajení. „Utajený porod je zařazen do nabídky našich služeb od října 2005,“ vysvětluje MUDr. Aleš Padrta, primář porodnického oddělení nemocnice v Kadani. „Zatím tuto možnost nevyužila plně žádná žena, dvě projevily zpočátku zájem, ale porod nakonec skončil jen poskytnutím dítěte k adopci. Možnost rodit utajeně nabízíme, protože je dána zákonem a my se snažíme vycházet vstříc co možná největšímu počtu žen. Základním předpokladem je, že žena o této možnosti musí být předem informována a svoje přání musí projevit již při příjmu na oddělení. Postup je pak následující:

 
Při příjmu rodičky k porodu sepíše přijímající sestra (porodní asistentka):

  • Žádost o utajený porod. V žádosti je uvedeno jméno a příjmení matky, případně rodné příjmení, datum narození, rodné číslo, bydliště, státní občanství. Rodička žádost podepíše. Žádost je zalepena do obálky označené Utajený porod číslo/rok (např. Utajený porod 01/2005). Obálka je předána přednostovi oddělení, který ji uchovává odděleně od další zdravotní dokumentace. Obálku je povoleno otevřít pouze na základě rozhodnutí soudu.
  • Prohlášení matky pro úhradu nutné péče ze zdravotního pojištění. Rodička vyplní prohlášení a zaškrtne jednu z nabízených možností. Prohlášení je předáno přednostovi oddělení společně s obálkou obsahující žádost o utajený porod. Další zdravotní dokumentace je vedena obvyklým způsobem (anamnéza, klinická a laboratorní vyšetření, aj.). Nevyplňuje se datum narození, rodné číslo, bydliště, státní občanství. Místo jména a příjmení se uvádí Utajený porod číslo/rok. Rovněž se neuvádí (pokud na tom rodička netrvá) identifikační údaje otce. Pokud si rodička zvolí pseudonym, je toto jméno rovněž uvedeno v záhlaví porodopisu.
  • Hlášení o narození dítěte – vyplňují se pouze údaje týkající se dítěte. Místo jména matky se uvádí Utajený porod číslo/rok. Po ukončení hospitalizace se dokumentace uzavře a ukládá se odděleně od ostatních porodopisů u přednosty oddělení. 
Spolupráce s rodičkou
Personál oslovuje rodičku jménem, které si zvolila.

 Péče na porodním sále je stejná jako u všech ostatních porodů.
 
Pokud chce rodička dát dítě do adopce, poskytne personál porodního sálu novorozeneckému oddělení všechny nezbytné údaje s výjimkou utajených.
 

Po přeložení na oddělení šestinedělí je rodička uložena samostatně. V případě adopce dítěte je hospitalizace rodičky zkrácena na nejnižší možnou míru.
 
Pokud rodička nenavštěvovala v průběhu těhotenství prenatální poradnu a nemá provedena nezbytná vyšetření, uskuteční se v nejkratší možné době po příjmu na porodnici.

Povinná mlčenlivost

Lékaři a příslušníci zdravotnického personálu, kteří v rámci výkonu lékařské péče přišli do styku s osobními údaji rodičky, jsou povinni o nich zachovávat mlčenlivost. Stejná povinnost platí i pro nezdravotnické pracovníky, kteří s těmito údaji přišli do styku při zpracování dat a při vyúčtování péče zdravotní pojišťovně. Ostatní nezdravotniční pracovníci nemají k těmto údajům přístup. Ženy se rozhodly dát dítě do adopce vzhledem k jejich tíživé sociální a společenské situaci. V posledních asi deseti letech se u nás nevyskytla žádná maminka, která by od svého rozhodnutí dát dítě do adopce odstoupila. Ještě počátkem devadesátých let se však tyto případy vyskytovaly. Šlo o mladé ženy, zpravidla do 20 let, které při spatření svého dítěte po porodu změnily názor a dítě si ponechaly. Důvodem byl probuzený mateřský cit, který jim nedovolil se svého dítěte vzdát.

ZDROJ: Moje Betynka.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Já bych svoje díťátko k adopci nedala, ale - sama bych si ráda nějaké adoptovala: ) ...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles