8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vycházky v těhotenství

24. 10. 2012 | Těhotenství

Tento článek bude řešit těhotné ženy na nemocenské či na neschopence a vycházky od lékaře. Těhotná žena se může ocitnout na neschopence z mnoha různých důvodů. Nejčastěji z důvodu rizikového těhotenství nebo i nepřizpůsobením zaměstnavatele jejímu novému stavu (bohužel je takových žen čím dál více) a nebo také jen proto, že chce zůstat celé těhotenství doma (tento důvod se mi osobně moc nelíbí, ale je to věc každé maminky).

Od letošního roku (od 1.1.2012) platí nový zákon či novela zákona, že vycházky na nemocenské jsou maximálně 6 hodin. Výjimku mají pouze onkologické nemoci apod. Bohužel se tento nový zákon týká i těhotných maminek.

vycházky v těhotenstvíA já sama za sebe můžu říct, že se mi to nelíbí. Maminka by se měla pohybovat venku libovolnou dobu a podle momentální nálady a stavu. Ovšem když má pevně stanovené vycházky v určitou denní dobu a je jí v tu dobu např. špatně, tak se ven nedostane a zbytek dne je zavřená doma. Prostě se mi tohle nařízení nelíbí a soudím ho jako nespravedlivé. Těhotná by měla chodit ven kdykoliv. O povolení vycházek a o rozsahu vycházek rozhoduje ošetřující lékař. Může je dát od 4 do 6 hodin. Pokud se žena nenachází v době, kdy nemá vycházky, doma - může jí být  nemocenská dočasné zkrácená a mnohdy i odebrána. A myslíte si, že těhotným kontroly nechodí? Bohužel je to velký omyl. Kontroly chodí a často a poslední dobou si na těhotné mnohdy i zasednou. Samozřejmě kontrola vám přijít vůbec nemusí, ale raději bych to neriskovala. Samozřejmě když v době nevycházek navštívíte lékaře, bude vám nepřítomnost naštěstí omluvena. Dokonce jsem slyšela, že je omluveno i cvičení pro těhotné a těhotenské kurzy, ale doopravdy nevím, co je na tom pravdy.

Momentálně jsem také na nemocenské z důvodu těhotenství, je to asi 14 dní a kontrola zatím nepřišla, ale kdoví, riskovat peníze rozhodně nehodlám. Ovšem tato novela mi připadá absurdní a nespravedlivá. A jaký máte názor na vycházky v těhotenství Vy? Myslíte si, že je to spravedlivé vůči těhotným ženám? Je vůbec správné nebo morální v době těhotenství takto omezit pohyb těhotné venku? A nebo už máte tohle období za sebou a přišla Vám kontrola?

Budu ráda, když se v komentářích objeví vaše zkušenosti a rady v této situaci, protože to může pomoct mnohým budoucím maminkám. Některé ženy dokonce ani nevědí, že tento zákon už je v platnosti a věří dál v neomezené vycházky a já jsem tímto článkem chtěla podotknout a osvětit budoucí maminky, že už to tak není.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jistě, z těhotenství se žádná věda nedělala. Ale také lidé dřeli na poli od nevidím do nevidím, běžně se umíralo na infekce, při porodu, kojenecká úmrtnost byla obrovská a ve 40 letech byl chlap " velebný kmet" a ženská "stařenka". Život byl drsný, z ničeho se nedělala taková věda, nebyl na to čas, děti pracovaly na polích, nebo v továrnách... jídlo bylo, nebo také nebylo.
Když tedy napíšeš A, měla bys dodat i B.

To, co píšeš o "březích samicích " je tedy opravdu ošklivé. Uvědom si, jaká je dneska porodnost, a kolik let je dneska prvorodičkám. A o "trajdání venku podle nálady " tu vůbec nebyla řeč.
Obrázek uživatelky
profil
Taky napíšu svou zkušenost: jsem těhotná v 7 měsíci na neschopence. Před rokem jsem prodělala samovolný potrat. Jsem teď tedy automaticky "riziková", ale naštěstí nemám žádné zdravotní potíže. Chtěla jsem tedy pracovat. Bohužel jsem pracovala s chemikáliemi tak jsem zažádala o změnu pracoviště, byla jsem ochotna se dohodnout, bohužel zaměstnavatel ne. Že mě nemají kam dát, že je zbytečné mě zaučovat jinam, a že mám dát výpověď nebo jít na "marodku". Po několikerém "domlouvání" jsem ustoupila nátlaku. Na nákupy nechodím, nemocenská dělnice s minimálním platem je mizerná. Nemám si nač stěžovat, že, já jsem chtěla dítě. A zdraví dítěte je důležitější než peníze.
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s Anach, mám v práci kolegyně,které jen proto, aby mohly být doma se nechaly uznat PN.Taky se stěžují, že mají málo vycházek,jenomže, když je někdo na neschopence, tzn. že má rizikové těhotenství (tedy aspoň by měl mít)a tak pochybuji, že se jí chce trajdat celé dny někde venku. Já měla opravdu rizikové těhotenství, byla jsem už od 3. měsíce těhotenství oteklá, prakticky jsem si neměla co obout na nohy, ale doktor mi nedal PN. Bylo to ale v r. 1989.A sotva jsem se denně "dovlekla" do práce a odpoledne z práce, a na vycházky jsem neměla absolutně pomyšlení,byla jsem ráda, že jsem po práci doma. Až v 7. měsíci mně odeslal do nemocnice na gynekologie - měla jsem diagnostikovánu eklampsii, a v 7. měsíci mi museli pak přerušit těhotenství.
Obrázek uživatelky
profil
to vystihla přesně,stručně a jasně.Stalo se módou dělat z těhotenství náramnou vědu.Dříve to buď šlo nebo nešlo a příroda asi věděla proč.Fňukat mohly jen bohaté paničky obklopené armádou služebnictva.I když ještě ženy nechodily do zaměstnání,nebyla ta domácnost žádná psina bez automatické pračky,ledničky,mikrovlnky,ústředního topení,mražených polotovarů,dokud se muselo všechno dělat ručně a vařit na kamnech.Pak to technika ulehčila,ale zase musely ženy chodit do práce,protože jen z mužova platu se vyžít nedalo.Ale napamatuju,že by ženy kvůli těhotenství vyváděly jako v poledních letech.Teď se každá druhá březí samice nosí jak pětka do záložny a svět by se měl řídit podle jejich pupku.Člověk na neschopence se musí přizpůsobit jistým pravidlům.Nikdo si nemůže trajdat venku podle nálady,od toho nemocenská prostě není.Je na lékaři,aby posoudil situaci a stanovil režim vycházek.Snad tomu ti doktoři rozumějí,aspoň by měli.
Obrázek uživatelky
profil
A ostatně, trochu to naváže na můj předchozí příspěvek - proč toto opatření? Spousta žen otěhotní a rizikové nejsou, leč nechají se uznat "rizikovými". A pak brblají, že dostávají peníze, za to, že jsou doma a nemůžou chodit ven.
Mezi tou spoustou žen, kterých se to opatření dotkne, jsou i ženy, které opravdu musí ležet a i ta 4 hodinová vycházka je jim na nic. Protože leží, jsou rizikové a dostávají nemocenskou proto, že opravdu nemohou pracovat.
Takže vždy je dobré se na to podívat i z druhé strany, ne jen kritizovat opatření. Chce-li být žena během těhotenství doma a lékař jí dá razítko, musí respektovat, že jí ty 4-6 hodin musí stačit na zajištění nákupu apod., a zbytek doby musí být doma. Protože OSSZ jí platí za to, že není práce schopná.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles