8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vycházky v těhotenství

24. 10. 2012 | Těhotenství

Tento článek bude řešit těhotné ženy na nemocenské či na neschopence a vycházky od lékaře. Těhotná žena se může ocitnout na neschopence z mnoha různých důvodů. Nejčastěji z důvodu rizikového těhotenství nebo i nepřizpůsobením zaměstnavatele jejímu novému stavu (bohužel je takových žen čím dál více) a nebo také jen proto, že chce zůstat celé těhotenství doma (tento důvod se mi osobně moc nelíbí, ale je to věc každé maminky).

Od letošního roku (od 1.1.2012) platí nový zákon či novela zákona, že vycházky na nemocenské jsou maximálně 6 hodin. Výjimku mají pouze onkologické nemoci apod. Bohužel se tento nový zákon týká i těhotných maminek.

vycházky v těhotenstvíA já sama za sebe můžu říct, že se mi to nelíbí. Maminka by se měla pohybovat venku libovolnou dobu a podle momentální nálady a stavu. Ovšem když má pevně stanovené vycházky v určitou denní dobu a je jí v tu dobu např. špatně, tak se ven nedostane a zbytek dne je zavřená doma. Prostě se mi tohle nařízení nelíbí a soudím ho jako nespravedlivé. Těhotná by měla chodit ven kdykoliv. O povolení vycházek a o rozsahu vycházek rozhoduje ošetřující lékař. Může je dát od 4 do 6 hodin. Pokud se žena nenachází v době, kdy nemá vycházky, doma - může jí být  nemocenská dočasné zkrácená a mnohdy i odebrána. A myslíte si, že těhotným kontroly nechodí? Bohužel je to velký omyl. Kontroly chodí a často a poslední dobou si na těhotné mnohdy i zasednou. Samozřejmě kontrola vám přijít vůbec nemusí, ale raději bych to neriskovala. Samozřejmě když v době nevycházek navštívíte lékaře, bude vám nepřítomnost naštěstí omluvena. Dokonce jsem slyšela, že je omluveno i cvičení pro těhotné a těhotenské kurzy, ale doopravdy nevím, co je na tom pravdy.

Momentálně jsem také na nemocenské z důvodu těhotenství, je to asi 14 dní a kontrola zatím nepřišla, ale kdoví, riskovat peníze rozhodně nehodlám. Ovšem tato novela mi připadá absurdní a nespravedlivá. A jaký máte názor na vycházky v těhotenství Vy? Myslíte si, že je to spravedlivé vůči těhotným ženám? Je vůbec správné nebo morální v době těhotenství takto omezit pohyb těhotné venku? A nebo už máte tohle období za sebou a přišla Vám kontrola?

Budu ráda, když se v komentářích objeví vaše zkušenosti a rady v této situaci, protože to může pomoct mnohým budoucím maminkám. Některé ženy dokonce ani nevědí, že tento zákon už je v platnosti a věří dál v neomezené vycházky a já jsem tímto článkem chtěla podotknout a osvětit budoucí maminky, že už to tak není.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Vzhledem k mé nemoci a neplánovanému těhotenství jsem na doporučení odborné lékařky dostala doporučení na neschopenku. Vypisovala mi ho doktorka a tehdy (rok 2008) se smilovala a dala mi místo 4 hodin v kuse 6 hodin ve dvou "dávkách". Mrzelo mne, že pohybem nemohu regulovat vysoké glykémie (když byly), a to hlavně po snídani, kdy jsem s nimi bojovala nejvíc - jenže neměla jsem v té době vycházky. Doktorka sice moje argumenty brala, ale vzhledem k počtu rizikových pacientek na jejím pracovišti mi odmítla dát variantu s libovolnými vycházkami. Nehrozil mi předčasný porod, pouze jsem potřebovala čas na sebe, čas měřit se, sledovat se. Variantu nemocenské jsem přijala. A pokud to teď platí pro všechny - jedině dobře. Protože v minulosti to záleželo na doktorovi a jedna nastávající maminka se stejným důvodem neschopenky dřepěla doma a druhá placeně lítala, kde chtěla. O kontrolách vím, na mne žádná nepřišla, ale na některé moje známé ano. Paradoxně to byly i ty, co měly neomezené vycházky!
Obrázek uživatelky
profil
ALE URČITĚ BY MĚLA MÍT MOŽNOST JÍT VEN PODLE TOHO,JAK SE ZROVNA CÍTÍ
Obrázek uživatelky
profil
já teda nevím,pokud je těhotenství rizikové tak je to asi ze zdravotních důvodů...takže je logické že maminka nebude chodit celý den venku...pokud chce chodit na vycházky bez omezení,tak at nechodí na rizikovku...znám z vlastních zkušeností...
Obrázek uživatelky
profil
Od člověka, který sem nepřispěl jediným článkem, to je poněkud tvrdá kritika.
Obrázek uživatelky
profil
Cudovluc a Slavuska, dovolím si s vámi nesouhlasit. Rizikové těhotenství taky není nemoc, je to skupina stavů,mezi kterými se najdou takové, že žena opravdu musí ležet v klidu doma či v nemocnici, protože jí hrozí předčasný porod, ale i takové, které znamenají hlavně důkladnější sledování těhotenství a žena běžný režim bez pracovního nasazení dobře zvládne. To, kolik vycházek lékař povolí je na něm - on ví, jaký je vlastně její zdravotní stav a myslím, že by měl mít možnost povolit vycházky v delším časovém intervalu. Z důvodů, které tu již byly řečeny.
Právě proto, že těhotenství (ani rizikové) není nemoc by se s ženami jako s nemocnými jednat nemělo. neříkám tím, že by žena s rizikovým těhotenstvím měla celé dny trajdat někde po venku, spíš jen to, že by se jí měla dát volba si upravit denní režim podle toho, jak jí to zrovna vyhovuje.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles