Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výroba svíček - nové techniky

3. 01. 2009 | Knižní tipy
Autor: Jaroslav Šabatka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2008
Počet stran: 24 str.
Vazba: šitá
Formát: 17 x 23 cm
Cena: 129 Kč

 
Druhá knížka o svíčkách vycházející v edici Šikovné ruce obsahuje nové techniky ruční výroby svíček doposud u nás nepublikované. Zaměřuje se zejména na ty zájemce, kteří si již vyzkoušeli základní techniky a mají zájem zdokonalit se v technikách nových a složitějších. Novinkou je tvarování svíček z odlitých parafinových plátů, rolované svíčky, palmové svíčky, skládané svíčky a v neposlední řadě nové směry v dekorování a zdobení svíček. Také zde nalezneme popis možných chyb při výrobě svíček, jejich příčiny a odstraňování.
 

Ukázka z knihy Výroba svíček – nové techniky

Lité do naklápěné formy

Tato technika je poměrně náročná, jde sice o nalévání vrstev na sebe za současného naklánění formy do různých úhlů, další vrstvy ale musíme lít až v době, kdy jsou ty předchozí téměř ztuhlé. Zároveň však ne do té míry, že se již odlepují od formy.

vyroba-svicek-nove-techniky Pokud bychom porušili první zásadu, barvy by se slili dohromady, v druhém případě by směs zatekla mezi svíčku a formu. První pokusy se nám hned asi nepovedou, ale vytrváme-li, dosáhneme kouzelných efektů. Je však třeba dodržovat dvě pravidla. První je to, že směs naléváme vždy při teplotě 85°C. Při vyšších teplotách by se nám barvy slily, naopak při nižších se jednotlivé vrstvy nespojí a svíčka se rozlepí. Druhé pravidlo je, že musíme směs nalévat po stěně formy i za cenu, že ji přetočíme a následně vrátíme do požadovaného sklonu.

Pokud svíčku chceme rozdělit černými mezivrstvami, musíme je udělat hodně tenké, maximálně 3 až 4  milimetry. Uděláme-li je silnější, hrozí nebezpečí, že se černá barva nataví a zabarví tak následující vrstvu.

Pro tuto techniku můžeme použít směs jak s aditivem, tak se stearinem. Jednotlivé vrstvy se hůře spojují, takže způsobí jakési kazy, které ovšem vytvoří zajímavé efekty. Chceme-li dosáhnout čistějších spojů bez kazů, použijeme směs se stearinem.

 

Tuto knihu Výroba svíček - nové techniky si můžete zakoupit na internetových stránkách nakladatelství Grada.


PetraC

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !