Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výživa kojenců a batolat - nová doporučení

19. 06. 2012 | Výživa
Každá maminka chce pro své miminko to nejlepší, patří sem i výživa kojenců a batolat. Nejvhodnější výživou kojence v prvních měsících života je bezesporu kojení, to čteme v každém časopise a na nástěnkách u dětského lékaře. Jak ale pokračovat dále, když je miminku 6 měsíců a začínáme podávat příkrmy? V tisku a na internetu se dá narazit na nepřeberné množství článků na téma výživa kojenců. Ale co článek, to jiný názor.

Tchyně by zas ráda viděla, aby se uplatnily její zkušenosti, když ona tenkrát měla děti malé. Jak se v tom orientovat a který názor je ten nejlepší pro moje dítě?

Pojďme se spolu podívat na nejmodernější trendy a nejnovější doporučení ohledně výživy kojenců a batolat.


Výživa kojenců a batolat - nová doporučeníJak už jsem se zmínila v úvodu, to nejlepší pro kojence je kojení. Ostatně kojenecké období se kojeneckým nenazývá jen tak pro nic za nic. Kojenecké období trvá do jednoho roku života. Z toho vyplývá, že strava dítěte je tvořena z převážné části mlékem, mateřským nebo umělým. Podávání příkrmů nemá z nutričního hlediska zásadní význam. Spíš se jedná o to, že v tomto období dítě snadno a rádo přijímá vše nové, včetně nových chutí a nové zkušenosti krmení lžičkou. Některým dětem trvá déle než si na nové chutě zvyknou, nespěchejte na ně, stačí, když v prvních týdnech ochutnají jen jednu lžičku. Další druh zeleniny miminku nabídněte, až když si zvyklo na ten předchozí. Může se stát, že bude dítě některou potravinu zcela odmítat. Nevadí, nevnucujte mu ji násilím, zkuste jiný druh a odmítanou zařaďte znovu za několik týdnů.

Jak je to s kravským mlékem při výživě kojenců?

Podat miminku či nepodat? Česká pediatrická společnost doporučuje s čerstvým kravským mlékem počkat minimálně po druhém roce věku dítěte. Kravské mléko je nejen silným alergenem, obsahuje i  velké množství bílkovin a minerálů, se kterými si dětský organismus ještě neumí poradit a které ho nadměrně zatěžují.

Naopak v něm chybí pro batole potřebné železo, jod, zinek a vitamíny. Nedoporučuje se ani mléko kozí, ačkoliv vám někdo může tvrdit, jak je pro děti zdravé. Kozí mléko je nevhodné ze stejných důvodů jako kravské. Sójové mléko se malým dětem podává pouze na doporučení lékaře v případě nesnášenlivosti jiných mlék. Sója je velmi silným alergenem.  Co tedy dát dítěti za mléko? Do tří let věku dítěte se doporučuje podávat sušené batolecí mléko v dávce alespoň 500 ml za den. Sušené batolecí mléko svým složením, obsaženými lehce stravitelnými bílkovinami, minerály a vitamíny přesně odpovídá tomu, co dítko v daném věku potřebuje pro správný vývoj.

Z mléčných výrobků se nemusíme bát podat dětem zakysané nápoje a jogurty, vyhýbáme se ale těm nízkotučným, které jsou doslazované umělými sladidly. Dítě sní potraviny pouze malé množství, ale prozkoumávání světa je pro něj velkým energetickým výdejem, proto mu klidně dopřejeme jogurty plnotučné, smetanové. Přírodní neslané sýry taky dítku neublíží.  Co bychom měli obejít ve výživě dětí velkým obloukem, jsou sýry tavené. Ačkoliv některé firmy nabízejí tavené sýry pro děti, nepodléhejte nátlaku reklamy. Tavené sýry jsou plné tavicích solí, ty nejsou prospěšné ani zdraví dospělých, natož malého dítěte. Sýry aromatické a plísňové, s těmi vyčkáme až po třetím roce života, opět z důvodu častých potravinových alergií na ně. Tvaroh je sice zdravý, kojencům ho však nedáváme, obsahuje velké množství bílkovin zatěžujících dětské ledviny.

Výživa kojenců a batolat - ryby a vejce

Výživa kojenců a batolat - nová doporučeníRybí maso a vaječný bílek podávejte opět až po jednom roce.
Potraviny s obsahem lepku, tedy dětské piškoty, pečivo a podobně, můžete zařadit až po šestém měsíci věku miminka. Podaný dříve by zbytečně dráždil dozrávající trávicí trakt zvyklý zpracovávat jen mléko a ohrožoval ho vznikem celiakie. To platí i pro hotové instantní dětské kaše. Pokud z jakéhokoliv důvodu podáváte miminku kaše dříve než po šestém měsíci, vybírejte ty bezlepkové, tj. nejčastěji rýžové. Pozor, výrobci na obalu často uvádí jako doporučený věk o několik měsíců věk nižší, než by vám schválil váš pediatr!
Nevhodné ovoce pro dítě do jednoho roku je bobulovité ovoce, jahody, maliny, angrešt, rybíz a podobně, s výjimkou borůvek, dále pak citrusy, meruňky, broskve a exotické ovoce.

Zelenina ve výživě kojenců

Ze zeleniny jsou nejčastější druhy vyvolávající alergie tyto: rajčata, paprika, celer, ředkvičky, kyselé zelí a luštěniny.  Co se týče ostatních druhů, vyplatí se řídit zdravým selským rozumem. Mám dát svému dítěti mango, které přijelo přes půl zeměkoule nebo ty krásné jahůdky, které se na mě smějí na pultu supermarketu v měsíci lednu? Selský rozum ostatně uplatníme ve více případech. Jsem špatná matka, když moje dítě sotva sedící v kočárku v ručičce nežmoulá chlazenou svačinku pro děti plnou mléka, když z televizní reklamy několikrát denně slyším, jak je nezbytná pro zdravý růst dětí? Nejsem, přečetla jsem si totiž složení, co dobrého pro mé dítě, krom konzervantů, pochoutka obsahuje. Taky trvanlivost několik měsíců není moc dobré znamení. Jaká chemie asi dopomáhá k tomu, že svačinka tak dlouhou dobu nezmění svou chuť a konzistenci?

Výživa kojenců a batolat - bez soli a cukru

O tom, že nejmenším dětem jídlo nesolíme a nesladíme, bylo napsáno již mnoho. To samé o používání koření v přípravě stravy pro děti. Chceme-li, aby měl pokrm výraznější nebo jinou chuť, použijeme kousíček cibule nebo česneku, hned bude výraznější. Nezapomínejte ale, že děti nemají ještě vjem chuti otupělý tak jako my. To, co nám může připadat mdlé a absolutně bez chuti, váš malý jedlík s chutí spořádá. Ořechy a různá semínka jsou nejen silným alergenem, je u nich i velké riziko vdechnutí. O uzeninách a sladkostech bylo již také mnoho napsáno jinde.

Neberte můj článek jako jediný platný model výživy kojenců a batolat, spíš jsem chtěla pomoci tápajícím maminkám krátkým shrnutím toho nejdůležitějšího.


Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, většinu těch zásad znám a snažím se je dodržovat,jen nevím, jak svého 32 měsíčního syna donutit vypít 500 ml mléka za den. Mám co dělat dostat do něj ráno dvě deci a to ještě většinou kakaa. Dokud pil z láhve se savičkou, bylo to v pohodě, ale z hrnečku nám to moc nechutná...Máš na to nějaký trik?
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles