8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Z historie vějíře

21. 01. 2014 | Kultura
Je to zdobené, elegantní a příjemně to chladí. Vějíř. První vějíř se v lidských rukou objevil už před 5 000 lety a od té doby prošel řadou změn. Měnil se jeho vzhled i funkce. Vějíř nebyl zdaleka jen pomůckou pro příjemné ovívání.

První vějíře si užívali vysoce postavení hodnostáři starověkého Egypta. Byly to vlastně svazky pštrosích per na dlouhé tyči, kterou držel oddaný sluha. Vějíř si nemohl dovolit jen tak někdo. Pštrosy totiž směl lovit jen samotný faraon a jeho družina a luxusními pery pak obdarovával své nejvěrnější služebníky.

O něco málo později se vějíře, tentokrát už klasického vzhledu, objevily v Japonsku. Existovaly tu ve dvou variantách: ty obyčejné z kůže nebo hrubé látky používali japonští rolníci k odfoukávání plev z rýže. Naopak jemné hedvábné vějíře byly vyhrazeny jen pro císaře a mandaríny. Čím zdobnější vějíř byl, tím výše postavené osobě patřil.

V Japonsku také vymysleli jedno velmi netradiční použití vějíře - jako zbraně. Ramena vějíře se pro tyto účely vyráběla z kovu a leckdy zaostřovala. Dobře trénovaný bojovník mohl tento vějíř použít k zablokování útoku dýky nebo dokonce jeho prostřednictvím zasadit protivníkovi smrtelnou ránu do oblasti krku. Pro jeho nenápadnost ho někteří japonští mistři používají dodnes.

Z historie vějířeVějíře v Evropě


Do našich končin se vějíře dostaly díky portugalským mořeplavcům v době křížových výprav (asi v polovině 16. století). Vějíře si velmi brzy oblíbila středomořská šlechta (ve Španělsku se běžně používají dodnes) a expanzi vějířů do všech koutů Evropy už nestálo nic v cestě. Důmyslného výrobku si ale povšimli také kováři, kteří začali v některých případech používat vějíře k jemnému rozdmýchávání ohně.

V roce 1578 přivezla královna Kateřina Medičejská do Francie novinku: skládací vějíř, navíc bohatě parfémovaný. Evropští umělci se doslova předháněli v co nejnápaditějším použití neobvyklých a zdobných materiálů. Vějíře se vyráběly z želvoviny, tenkých plátků slídy, ale i z tence tepaných kovových fólií.

Zlatá éra vějířů ale nastala až ve století 18. Vějíře se staly poslem kultury, protože místo oblíbených květinových nebo biblických motivů byly na jejich povrch malovány důležité události historie. Dámy se tedy ovívaly malými uměleckými dílky. Mezi oblíbené motivy patřily například balóny, vznášedla, manufakturní výrobny a další.

V 19. století se díky rychle se rozvíjejícím technologiím staly vějíře levnější a snadněji dostupné. Jejich masová obliba ale netrvalo dlouho. Obchodníci se totiž brzy chopili šance a začali vějíře rozdávat jako levné a originální reklamní dárky. To vějíře brzy lidem znechutilo natolik, že od jejich užívání upustili. Dnes se s vějíři běžně setkáte jen ve Španělsku, Itálii a Japonsku.

Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vějíře se mi líbíSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles