Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Začínáme s přikrmováním miminka - 2. část

3. 07. 2012 | Výživa
Především maminky, které mají první dítě, hledají informace o tom, jak nejlépe s přikrmováním začít. Chtěla bych zde zdůraznit, že tento článek si neklade za cíl říct vám: ano, takhle jedině je to správně, takto musíte přikrmovat. Stejně jako v mnoha ostatních oblastech i zde platí, že rodiče nejlépe vědí, co je pro jejich dítě nejlepší. Následující řádky vám tedy mohou – ale nemusí – být inspirací při chystání prvních příkrmů pro vaše miminko.

V minulém článku o přikrmování (Začínáme s přikrmováním miminka) jste se mohli dozvědět něco málo o přikrmování, co to vlastně je, jak s ním začít. Dnes bychom tedy pokračovali.

3. Jak dítě krmit?

Některé zásady již byly zmíněny minule – dítě bychom měli krmit malou (plastovou či silikonovou) lžičkou, měli bychom mít s dítětem trpělivost, do jídla dítě rozhodně nenutíme. V poslední době se již vůbec nedoporučuje podávat dítěti jídlo v láhvi. S tím souvisí i fakt, že se někdy doporučuje spíše jídlo dítěti propasírovat či rozmačkat než rozmixovat. Dítě si lépe zvykne na větší kousky jídla a nemívá pak problémy při přecházení na pevnější stravu. Důležité také je krmit dítě v klidu, pokusit se eliminovat všechny rušivé elementy – například hrající televizi nebo dovádějící sourozence.

přikrmování miminkaDítě nekrmíme vleže, ale v polosedě či v sedě (pokud již samo sedí). Miminko tedy můžeme krmit v autosedačce či v lehátku, v dětské židličce nebo na klíně. Pokud dítěti podáváme potravinu, která nám osobně nechutná, v žádném případě to dítěti nedáváme najevo, snáze by si k ní také vytvořilo odpor. Také není vhodné dítěti potraviny nutit se slovy: „musíš to sníst, je to zdravé“, neboť by si mohlo vytvořit spojení zdravé = nucené = nedobré. Také není na škodu, když miminku z jídla uděláme malý rituál, tzn., jí se ve stejnou dobu, dáme dítěti bryndáček, sdělíme mu, že se bude papat, ukážeme mu, co bude mít dobrého, jednotlivé lžičky doplňujeme slovním doprovodem.

4. Čím začít?

Nejčastěji se setkáte s názory, že je ideální začít buď kaší, nebo zeleninou. Kaše by měla být rýžová, neboť rýže neobsahuje lepek, který může vyvolat alergii nebo celiakii. Většina rodičů podává kaši večer, neboť často po ní děti lépe spí, ovšem není to pravidlem. Co se týká zeleniny, ta je doporučována proto, že není tak sladká jako ovoce, tudíž si dítě od malinka nezvyká na sladkou chuť a neodmítá tak nesladké potraviny. Začít se rozhodně doporučuje jedním druhem zeleniny (mrkví, bramborem, brokolicí…), další druh by se měl přidat po 3 nebo 4 dnech, až je jasné, že dítě s danou surovinou nemá problémy, nevyvolává u něj žádnou alergickou reakci. Po dalších 3 nebo 4 dnech přidáme k dvěma dřívějším druhům zeleniny zeleninu třetí. Zhruba po 2 až 4 týdnech se pak doporučuje dítěti začít podávat maso – libové, velice dobře uvařené a velmi jemně nakrájené nebo nasekané. Pro první porce se doporučuje tak jedna čajová lžička masa.
    

Samozřejmě můžete začít kupovanými hotovými příkrmy. V tom případě se především u přesnídávek dívejte bedlivě na složení, neboť často obsahují přidaný cukr (často se na etiketách schovává pod různým označením, například sacharóza, maltodextrin, fruktóza, glukózový sirup). Ten není ve stravě kojenců žádoucí, protože si zvyknou na sladkou chuť a mohou pak začít třeba zeleninu odmítat.
Výhodou těchto pokrmů je nenáročnost přípravy a menší obsah dusičnanů než u příkrmů připravovaných z čerstvé zeleniny. Ovšem uvádějí se i nevýhody, mezi něž patří obsah některých látek (soli, sladidel, emulgátoru) – samozřejmě ne všechny příkrmy je obsahují - dále pak to, že vše je rozmixováno, má stejnou konzistenci, takže si dítě nezvyká na žvýkání a v neposlední řadě, že nikdy nelze docílit chuti čerstvě připraveného jídla. Ideální tedy je příkrmy kombinovat – když máme čas, tak dítěti uvařit, když čas není nebo s miminkem vyrážíte na cesty, zvolit kupované příkrmy. Ale stejně jako v ostatních případech i zde záleží na konkrétních rodičích, někdo rozhodně kupované příkrmy podávat dítěti nechce, proto jen vaří, případně si část uvařeného jídla dá do mrazáku (některé maminky doporučují rozdělit uvařenou stravu do formiček na led).

O tom, co dítěti dávat či nedávat, které potraviny mohou nejčastěji způsobit výskyt alergií a jak je to s doporučeným složením stravy během prvního roku života si můžete přečíst zase v dalším díle seriálu o příkrmech ještě tento týden.

Habaďúra - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Omlouvám se za chyby
Obrázek uživatelky
profil
Protoče jsem měla děti 28.12. bylo nav brzkém začátku problém vůbec sehnat zeleninu a ovoce, natož kvalitní. Na chleba se stály dlouhé fronty- dítš, nedítě. Nebyly vozíky- před rokem 1989. A příkrmy tedy domací z vlastních zdrojů. ale co mě. zajímá = TRPĚLIVOST. Dítě toěilo hlavičkou, jak mohlo a já běhala okolo. Zas přehnaná zodpovědnost a trpělivost žádná. Bylo mi 21 let. Co vy na to? Vím, čekám kritiku, ale chci názory. Přemýšlení o výchově, sebe sqama, změně.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsané,zrovna začínáme s příkrmy(mrkev)ale moc nám to nešmakuje.Tak zkusíme brokolici a kašiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles