8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zapomeňte na neděli

10. 12. 2023 | Knižní tipy
Název: Zapomeňte na neděli
Autor: Valérie Perrinová
Překladatel: Jitka Řihánková
Nakladatelství: Jota
Datum vydání:  20.9.2023
Formát: 145 x 210 mm
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 302
Cena: 318 Kč

Melancholický román o všech minulých, současných, utajených a nádherně prožitých láskách. Novinka od autorky, která si podmanila srdce českých čtenářů. Jedenadvacetiletá Justine žije se svým bratrancem Julesem u babičky s dědou, protože jejich rodiče společně zahynuli při autonehodě. Justine pracuje jako ošetřovatelka v domově důchodců Hortenzie a staré lidi má moc ráda. 

Zapomeňte na neděliUčarovala jí zejména téměř stoletá Hélène, která vždycky snila o tom, že se naučí číst. Justine a Hélène se brzy spřátelí, svěřují si, co se jim v životě kdysi přihodilo i co se děje právě teď, a objevují věci, které by jedna bez druhé nikdy nespatřily. Justine díky Hélène začne také pátrat po tom, jaká temná tajemství skrývá její vlastní minulost.

Podmanivě melancholický román o všech minulých, současných, utajených a nádherně prožitých láskách, oceněný třinácti literárními cenami, mimo jiné národní cenou Lions de littérature 2016, cenou Chronos 2016 nebo Lire Élire 2016.


Ukázka z knihy Zapomeňte na neděli: 


„Šla jsem si k panu Prostovi koupit sešit. Vybrala jsem si modrý. Nechtěla jsem psát román o Hélène na počítači, protože chci její příběh nosit stále s sebou, třeba i v kapse pláště. Vrátila jsem se domů. Na obálku jsem napsala „Dáma z pláže“. A na první stránku:
Hélène Helová se narodila dvakrát. Dvacátého dubna 1917 v Clermainu v Burgundsku a v den, kdy potkala Luciena Perrina, těsně před začátkem léta roku 1933.“
Pak jsem sešit schovala pod matrací, jako se to dělá v černobílých filmech, které sleduje děda v neděli večer v pořadu Půlnoční kino.
A pak jsem se vrátila do práce, protože jsem měla službu.

O autorce knihy Zapomeňte na neděli:


Valérie Perrinová je francouzská spisovatelka, fotografka a scenáristka. Jejím životním partnerem je slavný režisér Claude Lelouch (Muž a žena, Žít a užít), s nímž spolupracuje na jeho projektech.
Její první román Zapomeňte na neděli vyšel v roce 2015, získal třináct literárních cen a v roce 2018 se dostal do Výběru francouzských knihkupců. V roce 2018 vydala Perrinová román Vyměnit vodu květinám (česky Nakladatelství JOTA, 2021), který ji ve Francii katapultoval mezi deset nejprodávanějších autorů. V roce 2021 vyšel román Tři (česky Nakladatelství JOTA, 2022). Všechny tři knihy získaly mnohá ocenění, zaznamenaly úspěch po celém světě, vyšly ve více než dvou milionech výtiscích a byly přeloženy do třiceti jazyků. V Itálii se Valérie Perrinová stala nejprodávanější autorkou roku 2020. Další na jejím Facebooku nebo na Instagramu.

                                                                           ***

Valérie Perrinová o vzniku románu Zapomeňte na neděli:


„Zapomeňte na neděli je původně novela, kterou jsem napsala na přelomu let 1999 a 2000. Je to příběh vyprávěný rackem. Příběh jednoho páru, Hélène a Luciena. Hélène žije v domově důchodců na pomyslné pláži a Lucien, její milý, pro ni přichází. Čas šel dál a já jsem v sobě tento příběh nosila ještě velmi dlouho a pak, v roce 2007, jsem se rozhodla do příběhu ponořit hlouběji a přidat k němu pečovatelku, z níž se stane Justine. Ta bude vyprávět příběh Hélène, Luciena a racka. To byl výchozí bod. Potom jsem dlouho spolupracovala s jednou mladou ženou, pečovatelkou, dcerou kamarádky, která pracovala se staršími lidmi. Četla jsem jí úryvky a ona mi vyprávěla o každodenním životě v domově pro seniory. Na základě vyprávění o její práci jsem pak rozvinula zápletku, celý milostný příběh mezi Hélène a Lucienem, vykreslila další obyvatele domova, a také vystavěla příběh této mladé pečovatelky. Otec mých dětí je fyzioterapeut. Hodně pracoval se starými lidmi v domovech pro seniory, a když přišel po práci domů, vyprávěl mi o tom, co prožil.“

Ohlasy na knihu Zapomeňte na neděli: 


„Citlivě napsaná krásná kniha o tom, jak je důležité nenechávat si své vzpomínky jen pro sebe.“
 L’Express styles

„Valérie Perrinová má dar vytáhnout na světlo netušenou hloubku životních osudů. Drásavá a nemilosrdná zápletka nás zavede rovnou do dospívání, doby, která brzy odplouvá a rozděluje nás.“
La librairie Arthaud

„Ohromující kompozice, našlapaný děj a několik osudů, které vás stisknou a nepustí.“
Le Parisien



Tuto knihu Zapomeňte na neděli zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Jota.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zapomeňte na neděli:

Zapomeňte na neděli
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !