Jablko jako lék!
„Jedno jablko denně doktora zahání“, říká známé anglické přísloví. Jablka mají zázračné účinky na naše zdraví, obsahují množství cenných látek, například pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tuků v krvi, krevní tlak a chrání tak před nemocemi srdce. Jablko je i báječný pomocník při trávení, obsažené kyseliny regulují kyselost žaludku a trávicí enzymy napomáhají trávení a normalizují střevní mikroflóru. Pravidelná konzumace jablek pomáhá léčit choroby jater a žlučníku.Jablečné pyré se používá při žaludečních a střevních katarech, zvláště u malých dětí. Po staletí se jablka podávala rekonvalescentům pro rychlejší zotavení po nemoci, častější konzumace jablek se doporučuje i při revmatismu a dně. Jablka mohou pomoci i diabetikům, protože regulují hladinu cukru v krvi. Cenné služby vykonává jablko při nachlazení, kašli a chrapotu. Dezinfikuje dutinu ústní a horká jablečná šťáva rozpouští a uvolňuje hleny. Jablko před každým jídlem pomáhá udržet na uzdě naši hmotnost a dokonce přispívá i ke ztrátě váhy. Obsahuje hodně vlákniny, která zvyšuje pocit nasycení. Podušená jablka smíchaná se stejným množstvím olivového oleje se doporučují přikládat na špatně se hojící rány.
Jablko jako kulinářské potěšení!
- Pochoutkou pro malé i velké jsou smažené plátky jablek v palačinkovém těstíčku, které podáváme posypané skořicovým cukrem.- Osvěžující jablečný dezert připravíme z rozmixovaných jablek, měkkého tvarohu, rumu, citronové šťávy a medu nebo cukru.
- Horká jablka jsou jednoduchým a dokonalým nedělním moučníkem. Do máslem vymazané zapékací misky rozložíme plátky jablek, posypeme je skořicí a drobenkou připravenou z másla, cukru a strouhaného kokosu. V troubě krátce zapečeme a podáváme s kopečkem zmrzliny nebo zakysané smetany.
- Rafinovanou pomazánkou s jablky oslníme svoje hosty – měkký tvaroh vyšleháme s trochou majonézy, prolisovaným česnekem, nahrubo nastrouhanými jablky a nasekanými vlašskými ořechy. Pomazánku osolíme a mažeme na kolečka rohlíků.
- Jablka jsou skvělým základem pro přípravu osvěžujících a zdravých ovocných salátů. Jednoduchý salát připravíme z kostiček jablek a sušených brusinek spojených zálivkou z citronové šťávy a medu.
- Na másle podušená jablka vhodně doplní pokrmy z masa, zejména vepřového, uzeného, drůbežího a zvěřiny.
- Báječnou večeří může být salát připravený z pokrájeného zbylého tepelně upraveného kuřecího masa smíchaného s kostičkami jablka a červené papriky. Vše spojíme lehkou zálivkou z majonézy, citronové šťávy, mletého bílého pepře, soli a ušlehané smetany. Podáváme s opečenými toasty.
- Skvělý rychlý salát připravíme z pokrájených krabích tyčinek, kostiček jablek a tvrdého sýra. Vše promícháme se zálivkou z majonézy, bílého jogurtu, citronové šťávy, mletého pepře a soli. Podáváme s opečenými toasty.
Autorka: Jarmila Mandžuková