Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník

19. 10. 2009 | Péče o tělo

Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o své nenarozené dítě velké obavy. S tím může souviset i výživa a otázky, které vám víří hlavou. Mám jíst/pít to či ono, nebo nemůžu? A co pití kávy? Vadí třeba i jedna káva s mlékem denně?


Kdo nekafuje, není Čech

Káva je všeobecně velmi oblíbeným nápojem, a to zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se ale nenachází jen v kávě, ale také v čaji a kakau. Když jsou velice zaměstnané ženy zvyklé na několik šálků kávy za den, je potom někdy velmi obtížné se pití kávy v těhotenství úplně vzdát.

 

Kafíčko a cigárko: nerozlučná dvojice

Podle některých studií ženy kuřačky v těhotenství pijí až 3x více šálků kávy v porovnání s nekuřačkami. Káva a cigareta tvoří někdy nerozlučnou dvojici, většinou si jejich konzumentka v jejich společnosti dělá pauzu během náročného pracovního procesu (mají tedy psychologický efekt).


Káva v těhotenství

Kofein prostupuje placentární bariérou, a tak se dostává přímo k vašemu dítěti – do jeho krve. Zajímavý je fakt, že v těhotenství se podstatně zpomaluje schopnost těla kofein odbourávat. Norma je 3–4 hodiny, v těhotenství se prodlužuje až na 18 hodin. Kofein tedy v těhotenství dlouhou dobu koluje v krvi. Svým základním účinkem zrychluje tlukot srdce nejen maminky, ale i dítěte a zrychluje také dechovou frekvenci plodu.

Při sledování vlivu kofeinu u žen v 38. týdnu těhotenství bylo zjištěno, že kofein snižuje průtok krve placentou (a to ne nepodstatně, skoro o jednu čtvrtinu) a může tím snížit přívod živin a kyslíku k dítěti. Z tohoto důvodu se ženám, které v těhotenství konzumují kávu, rodí častěji děti s nižší porodní hmotností, protože kofein může narušit růst plodu.


Zloděj vápníku a železa

Další negativní vlastností kofeinu je, že zvyšuje vylučování vápníku močí (je potom nižší nabídka vápníku v těle a dítě o něj může být ochuzeno). Dlouhodobé a nadměrné pití kávy nebo kofeinových nápojů snižuje vstřebávání železa – následkem může být chudokrevnost matky i plodu.


Pozor na kofein v době kojení

Kofein se také vylučuje mateřským mlékem, a tak působí samozřejmě i na kojence. Neblahým následkem může být nespavost a neklid dítěte a vy jen marně pátráte, proč je dítě neklidné a vy chronicky nevyspalí.


Špalda a ti druzí

Těhotným ženám a také kojícím matkám se z výše uvedených důvodů doporučuje, aby se konzumaci nápojů s kofeinem co nejvíce vyhýbaly nebo ji maximálně omezily. Pokud se nedovedete kávy úplně vzdát, je dobré konzumovat maximálně 1–2 šálky za den, nejlépe s mlékem. Zkuste si také vyzkoušet, zda by vám nevyhovovala kávová náhražka. Některé z nich jsou velmi povedené, dovedou se chuti kávy alespoň přiblížit. Na trhu existují nápoje jako např. Caro, špaldové kafe, různé kávovinové směsi – najdete je zejména v prodejnách zdravé výživy, ale dnes už i v supermarketech se širším sortimentem.


Zdroj: Ženská-neplodnost.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Životabudič, piju od dob prvních nočních v práci, do té doby mi nechutnala, ale můžu ji vypít kolik chci a jít si lehnoutSmajlíkMám nízký tlakSmajlík a jak se pozná těhotenství???Nechutná Vám kávaSmajlíkSmajlíkSmajlíkAle neva Caro a Melta z žitovky je super!!!!Doporučuji
Obrázek uživatelky
profil
Káva nemůže být tak špatná. Ve vězení s ní zkoušeli experiment. Jeden člověk dostával k pití čaj a druhý kávu. Ten co dostával kávu byl na živu mnohem déle. Takže si myslím že nějaké škodliviny nemá. Pijí ji lidé na celém světě.
Obrázek uživatelky
profil
já jí musela začít pít v 2. těhu kvůli tlaku. A to kávu normálně vůbec nepiju. Takže mi stačila jedna denně a už je vše opět okiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
no já jsem začala víc pít kávu, až když se mi narodilo druhý dítě, potřebuju teď hoooodně energie Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě začala káva chutnat právě až v těhoteství. A to jsem se musela hlídat abych ji nevypila víc jak 3 za den, ale hlavně mi pomáhala na nízký tlak.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles