Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Železem nejen proti únavě v těhotenství

7. 03. 2012 | Těhotenství
Dostatečný přísun železa je nezbytný pro normální průběh těhotenství. Nedostatek železa má za následek chudokrevnost, která se nejčastěji projevuje v poslední třetině těhotenství. Rozvíjí se pozvolna a těhotná žena si nejvíce stěžuje na únavu, slabost a nemůže soustředěně vykonávat svojí práci.

U nastávající maminky se během těhotenství potřeba železa zvyšuje na dvojnásobek a jeho nedostatek se vyskytuje asi u padesáti procent těhotných žen. Tento minerál je nenahraditelný pro život plodu, dostatečný příjem železa v přirozené potravě se doporučuje již od začátku těhotenství, ale ve druhé a třetí třetině těhotenství je nutno příjem železa ve stravě zvýšit.

Železo nesmí chybět

K zásobení placenty plodu se tvoří v těle těhotných žen větší množství krve, železo je potřebné pro zvýšení počtu červených krvinek matky i pro tvorbu krve dítěte. Nedostatek železa v době těhotenství zvyšuje pravděpodobnost nízké porodní váhy novorozence a předčasného porodu. Tělo miminka si vytváří zásoby železa pro prvních několik měsíců života, a také tělo maminky si musí vytvořit zásoby, aby pokrylo ztráty krve při porodu. Dostatečný přísun železa pomáhá proti porodním křečím a bolestem a zlepšuje poporodní rekonvalescenci a hojení.

Kde je nejvíce…

Železo obsahují všechny vnitřnosti (bohatým zdrojem jsou játra, která se nedoporučují v těhotenství konzumovat), krev, hovězí a drůbeží maso, melasa, plody moře, pivovarské kvasnice, strouhaný kokos, mořské řasy, luštěniny (sójové boby a výrobky z nich, čočka), ovoce (brusinky, ostružiny, meruňky, jahody, rybíz a sušené ovoce), celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelenina (špenát, mangold), dýňová a slunečnicová semínka, mandle, kakao, houby a hrášek. Špenát bývá někdy udáván jako bohatý zdroj železa, má ze všech druhů zeleniny nejvíce železa, ale železo se velmi špatně aktivuje.

Stravou proti únavě

Málo pestrá a nevyvážená strava složená především z bílé mouky, sladkostí a mléčných výrobků neobsahuje téměř žádné železo. Při mletí bílé mouky je odstraněno okolo 60 % železa oproti celozrnné mouce. Místo sladkých zákusků se doporučuje podávat sušené ovoce - zejména sušené broskve a meruňky, fíky a švestky, které jsou bohatým zdrojem železa. Mohou se podávat v kombinaci s mléčnými výrobky nebo mohou být součástí müsli, jehož základem jsou celozrnné ovesné vločky.  Sušené ovoce před konzumací opláchneme pod proudem tekoucí vody. Pokud před jídlem bohatým na železo (například masem) vypijeme sklenici čerstvé šťávy nebo džusu z pomeranče či grapefruitu, výrazně se tím zvýší využitelnost železa v organismu.

Možná nevíte, že …

… železo patří mezi nejobtížněji využitelné minerály, až 90  % přijímaného železa v potravě zůstává nevyužito. Předpokládá  se, že u zeleniny využití kolísá okolo 10 %, sóji  20 % a u masa do 30 %.
… tanin v černém čaji a kofein v kávě a v coca-cole brání vstřebávání železa, naopak vitamin C jeho vstřebávaní výrazně zvyšuje.
… dávkování železa těhotným a kojícím ženám a dětem musí být pod lékařskou kontrolou. Vysoké dávky železa prostřednictvím potravinových doplňků mohou způsobit zácpu a ohrozit zásoby zinku, neboť oba minerály si při vstřebávání konkurují.

Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !