MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvláštní znamení touha - Když mi pod nohama duní země

4. 11. 2015 | Televizní tipy
Dějiny trampingu jsou vlastně dějinami českého národa za uplynulých sto let. Je v nich vše – nabytá svoboda i její opakovaná ztráta, prosperita i krize, budování a zapomínání demokracie, drobné lidské osudy, selhání, kolaborace, ale i velká hrdinství.

Tramping se svým způsobem dotkl každého z nás. Desátý díl cyklu Zvláštní znamení touha - Když mi pod nohama duní země je průřezem trampské písňové kultury od padesátých do sedmdesátých let, o jejíž podobu se zasloužili mimo jiné Wabi Ryvola a Kapitán Kid.

Zvláštní znamení touha - Když mi pod nohama duní zeměNa konci padesátých let píší své první písničky Wabi Ryvola i Kapitán Kid. Postupně nastupuje moderní trampská píseň, ovlivněná soudobými hudebními i myšlenkovými trendy. Nastupující trampskou generaci reprezentuje Zlatý klíč, Wabi Ryvola rychle vyrůstá v silnou a přitažlivou osobnost.

Mladé tvůrce už neoslovuje odkaz předchozích generací, ale Kainar, Voskovec s Werichem... Na šumavské samotě vzniká Fort Hazard, sídlo Zlatého klíče, Kapitán Kid objevuje na vrcholu Jizerských hor svůj Island, camp ověnčený písněmi i povídkami. Tehdy se k němu putovalo bezlesou pustinou celou noc, dnes tam za chvíli vyjedete autem po asfaltce, ale tak je to se vším.

To vše ovlivňuje nastupující trampskou generaci, ale blíží se střet se starotrampy. Ministerstvo vnitra eviduje jen v českých zemích na dvě stě tisíc trampů.

Zvláštní znamení touha - Když mi pod nohama duní země můžete sledovat 4. 11. 2015 od 21,55 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !