8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyrob si sama: Nostalgický řemínek k hodinkám

9. 03. 2010 | Vyrob si sama

Vzpomínáte si ještě na své první hodinky? Já ano. Byly nádherné. Řemínek měly z červených a fialových korálků a ciferník byl také červený - ze skleněného korálku. Co na tom, že neukazovaly čas. Ve čtyřech letech je čas věc podružná, vlastně zhola zbytečná. Na tyhle hodinky jsem si vzpomněla zrovna před několika dny v hodinářství, kam jsem si přišla koupit nový řemínek.


Pan prodavač mi řekl, že řemínek zrovna téhle šířky nemají a ani nemívají. Chvíli jsem uvažovala, zda si koupit řemínek o nějaký tem milimetr užší, vždyť se to nakonec nepozná. Vtom mi ale hlavou probleskla milá vzpomínka. A já opustila obchod bez řemínku, zato s nápadem.


hodinkyMáte-li taky v šuplíku jedny hodinky bez řemínku a navíc pár korálků, můžete se se mou pustit do výroby korálkových náramkových hodinek. K výrobě jsem použila kovové korálky ve tvaru válečků. Dostatek materiálu mi poskytl náhrdelník, který jsem zakoupila v obchodě "vše za 39,-" a lesklé válečky doplnila drobnými korálky (rokajlem) ve stejné barvě. Aby náramek nepůsobil tak stroze přidala jsem ještě dva kamínky zelenomodré barvy.


O jejich původu mi v obchodě nebyli schopni nic říci, ale já si myslím, že jsou z dobarvovaného howlitu. Jako návlekový materiál jsem použila pružný vlasec. Určitě si jej taky kupte. Je výborný hlavně na náramky a krátké náhrdelníky a odpadá s ním starost s výběrem zapínání, protože prostě hotový výrobek snadno přetáhnete přes ruku či přes hlavu.


Tak a jdeme na to: Ustřihneme si dva kousky vlasce o délce cca 35 cm (raději trochu více, záleží na obvodu zápěstí, to moje od doby, kdy jsem nosila své první hodinky příliš nezesílilo). Na osičku hodinek připevníme dva kousky vlasce. Já použila liščí smyčku, ale klidně si je uvažte dvěma pevnými uzly. Pozor- uzly musí být ve středu vlasce. Budeme totiž navlékat na vlasec zdvojený. Nyní na každou dvojičku vlasce navlékneme po jednom válečku, pak obě dvojičky vlasců rozdělíme.


Na první z rozdělených vlasců navlékneme dva rokajly. Na druhý jeden rokajl, poté jeden váleček. Na druhé straně osičky si rovněž na jedno vlákno navlékneme dva rokajly a na druhé jeden. Nyní pozor změna: vlákno s jedním rokajlem provlékneme tím samým válečkem, jako to z druhé strany, ale navlékáme opačným směrem. Tím se nám korálek - váleček postaví napříč a bude spojovat obě raménka řemínku. Nyní ještě za váleček na obě vlákna vlasce navlékneme po jednom rokajlu. Na obou stranách zase oba vlasce přiložíme k sobě.


hodinkyTento postup (dva válečky- tři rokajly na každé straně- příčný váleček- 1 rokaj na každé straně) pak opakujeme dokud nedosáhneme délky řemínku odpovídající polovině zápěstí. Základní postup jsem pro jistotu načrtla ve schematickém nákresu. Nesmějte se, bohužel ani moje malířské umění od věku čtyř let nedoznalo podstatných změn. Místo druhého příčného korálku můžete, jako já, použít pro kontrast kamínek, či korálek jiné barvy. Jakmile dosáhneme potřebné délky provlékneme všechny čtyři konce vlasce jedním válečkem. Zde se uplatní další z výhod pružného vlasce. Pokud si jej napneme v korálku, ztenčí se, takže se nám podaří provléci i poměrně malou dírkou korálku čtyři vlákna vlasce.


Stejně budeme postupovat i na druhé straně hodinek. Nakonec obě části řemínku svážeme dvěma uzly a dobře utáhneme. Odstřihneme oba konce a pro zajištění uzlu jej na vteřinu nahřejeme nad plamenem zapalovače. Pozor, ač se to nezdá, tohle je kritická fáze. Uzel zahřívat jen na chviličku, nezapalovat, protože pokud si přepálíme vlasec, můžeme navlékat znovu. Celou proceduru provádějte ve větrané místnosti, nad nehořlavou podložkou a na na pomoc si raději vezměte kleště, do kterých sevřete konec řemínku nad uzlem. Nehrozí tak popálení prstů.


Povedlo se? A že vám dokonce pár lesklých válečků zbylo? Nevadí. Zkuste třeba vyrobit náušnice, nebo přívěšek v podobném stylu. Budete krásně sladěné.


Verča27 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já bych neřekla, že účelnost hodinek je daná designem řemínku. Pro mě jsou tyto hodinky do práce účelné, protože mají vteřinovou ručičku a jsou odolné vuči ostřiku, což v práci potřebuji. Uznávám, ale že tento styl se nehodí ke každému oblečení či povolání. Ovšem tenhle řemínek má jednu velkou výhodu. Když se okouká, nebo nás přestane bavit, klidně jej můžeme zase nahradit obyčejným z hodinářství. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je to takové miloučké, ale do společnosti, nebo romantickou schůzku. Do práce je potřeba mít hodink sice hezké, ale účelné.
Obrázek uživatelky
profil
Diky. Ja si to taky myslim, ale nevim to urcite. Stejne tak to muze byt hematin.
Obrázek uživatelky
profil
troufnu si říct, že použité korále jsou z "hematitu"
nevím na stoprocent, ale myslím si to


hezké
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles