MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. srpen je Mezinárodním dnem leváctví

13. 08. 2016 | Zajímavosti
Leváci tvoří 10 až 15% ze světové populace a teprve v posledních letech a s poznáním, že naše praváctví nebo leváctví je způsobeno vrozenou dominancí jedné mozkové hemisféry, se začínají leváci emancipovat. Mezinárodní den leváků si připomínáme od roku 1976.

Za všechno může mozek


Mnoho výzkumů potvrdilo, že základy genetické výbavy, která rozhoduje o dominanci jedné z hemisfér, se tvoří již v prvních týdnech těhotenství. Nadřazený vliv pravé či levé hemisféry určí, zda bude naší dominantní částí těla levá nebo pravá. Levá hemisféra řídí pravou část těla a naopak pravá hemisféra řídí tu levou. Levá strana mozku pracuje s jazykem a logikou, má na starosti řeč, psaní, matematiku. Pravá hemisféra je zodpovědná za emoce, vnímání, představivost, umění a hudbu.

leváciLeváci ve školních lavicích


Když dítě začíná svou povinnou školní docházku, mělo by už být jednoznačné, zda je levák nebo pravák, protože jeho nerozhodnost by mu mohla způsobit nemalé problémy při psaní prvních písmenek, rýsování, naplňování kreativních úkolů a celkové manipulaci se školními pomůckami.

„Většinou se dominance ruky vyhraní mezi pátým až šestým rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u 2% populace nedojde k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy. Pokud ani ty nejsou vyhraněné, je vhodné přiklonit se právě k pravé ruce. Rozhodně není dobré psát či kreslit oběma rukama," radí speciální pedagožka Mgr. Světlana Drábová.

Pokud jste si všimli, že je vaše dítě levák, nesnažte se ho přeučit na praváka. V mnoha případech se stává, že rodiče – praváci podvědomě podávají dětem předměty do pravé ruky, učí je otevírat věci pravou rukou apod. Případně se dítě snaží napodobit činnosti rodičů nebo kamarádů.
Rozhodně je důležité se nepokoušet zasahovat do přirozeného vývoje dítěte - leváka. Aby pobyt ve škole byl pro leváka příjemný, měl by sedět v lavici vždy vlevo, aby měl dostatek prostoru na psaní, a měl by pracovat se školními pomůckami určenými pro leváky.

Na leváky se nezapomíná


Mít doma dítě leváka není žádný problém, protože v současnosti existuje celé portfolio s produkty pro leváky - od tužek, per, barviček až po ořezávátka, pravítka a nůžky.

Známí leváci


Mezi známé leváky patří například Aristoteles, Leonardo Da Vinci, Charlie Chaplin, Albert Einstein, Angelina Jolie, Ludwig van Beethoven, Marilyn Monroe, Sting, Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Brad Pitt, Keanu Reeves, Julia Roberts a američtí prezidenti George Bush, Bill Cllinton nebo Barack Obama.

Zdroj, foto: Stabilo


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máme vnučku ľaváčku,je nadaná na kreslenie a jazykySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles