Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 poplatky, kterým se při sjednání hypotéky (ne)vyhnete

27. 05. 2017 | Finance
-Komerční sdělení-

Hypotéka není jen o úrokové sazbě, s jejím vyřízením je spjato také mnoho poplatků. I přestože se banky snaží nesmyslné poplatky eliminovat, s některými náklady navíc je stále zapotřebí počítat. Jaké to jsou?

Poplatek za poplatek, ani poplatek za pozdrav u hypoték nehledejte, přesto se o poplatky související se sjednáním úvěru na bydlení zajímejte. Poplatky mohou úvěr výrazně navýšit, proto je vhodné o nich vědět a dobře si spočítat hypotéku ještě před konečným rozhodnutím.

1. Poplatek za posouzení žádosti o úvěr


Ne každý žadatel hypotéku získá, důležité je důkladně posoudit žádost o úvěr. Své posouzení si klient také řádně zaplatí. Poplatek za posouzení žádosti o úvěr se řadí mezi ty dražší poplatky. V bankách je někdy určován procentem, jindy zas fixní částkou, nejčastěji se poplatek pohybuje v rozmezí od 2 500 Kč až do 5 000 Kč.

Poplatek musí uhradit každý žadatel, i ten, který je vyhodnocen jako nevhodný. V případě zamítnutí nemá spotřebitel nárok na navrácení peněz zpět. Některé banky ale nabízí zdarma předběžné posouzení žádosti o úvěr, které vám napoví, zda máte šanci na sjednání hypotéky či nikoliv.
4 poplatky, kterým se při sjednání hypotéky (ne)vyhnete

2. Poplatek za vedení úvěrového účtu


V rámci splácení hypotéky máte sjednán úvěrový účet, jehož vedení si zaplatíte. Úvěrový účet je nezbytnou součástí každé půjčky, proto se mu nevyhnete v žádné bance. Poplatek za vedení úvěrového účtu je v řádech stokorun, avšak nejedná se o jednorázový náklad, pravidelným výdajem pro vás bude každý měsíc po celou dobu splácení.

Občas banky jako benefit nabízí k hypotéce vedení úvěrového účtu zdarma. Pokud už platíte za vedení úvěru, pak je možné banku zažádat o zrušení poplatku. Některým klientům se písemná žádost a řešení přes finančního arbitra ČR vyplatilo a hypotéka se jim tak ročně o pár tisíc korun zlevnila.

3. Poplatek za odhad ceny nemovitosti


Opět v řádech tisíců a opět jednorázovým poplatkem je ten za odhad ceny nemovitosti. V případě bytu zaplatíte o nějakou tu tisícovku méně, než u rodinného domu. Poplatek za odhad ceny nemovitosti se pohybuje v rozmezí od 2 000 Kč až do 5 000 Kč. I v tomto případě se lze setkat s bankou, která poplatek klientovi neúčtuje.

Odhad ceny nemovitosti je nezbytnou součástí vyřízení hypotéky. Je zapotřebí zjistit technický stav a jiné vlastnosti nemovitosti, která je nabízena jako zástava. Pro klienta je ve většině případů lepší vybrat si svého znalce, to ale ne vždy banky umožňují.

4. Poplatek za čerpání hypotéky


Posledním nezbytným poplatkem, kterému se ve většině bank nevyhnete, je poplatek za čerpání hypotéky na základě návrhu na vklad zástavního práva. Hypotéku nelze čerpat dříve, než je do katastru nemovitostí vložen návrh na vklad zástavního práva banky.

V reálu bankám stačí předložit návrh na vklad a klientům ihned umožňují čerpat úvěr. Poplatek za čerpání hypotéky je v řádech tisíců, a to zhruba od 1 000 Kč do 2 000 Kč.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !