Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 důvodů, proč byste měli jíst datle

22. 08. 2016 | Péče o tělo
Datle jsou známé jako chléb pouště, rostou totiž na datlových palmách, převážně v pouštním nebo velmi suchém a teplém podnebí. Navíc se na jednom stromě urodí až sto kilogramů plodů ročně.

V arabských zemích se denně konzumují jak čerstvé, tak i sušené. Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu. 

1. Zlepšují koncentraci


Datle jsou často označovány jako "ovoce studentů". Obsahují totiž velké množství vitamínů skupiny B, které přispívají k duševní pohodě. Významné zastoupení kyseliny pantotenové (B5) dodává tělu energii, podporuje soustředění a revitalizuje tělo. Takže pokud před sebou máte náročný úkol nebo další noc probděnou nad učením, rozhodně se zásobte datlemi.

datle2. Doplňují energii při sportu


Vysoký obsah vitamínů a minerálních látek dělá z datlí výbornou svačinu, která je ideální pro rychlé doplnění všeho potřebného při fyzické zátěži. Nastartují také energetickou přeměnu ve všech buňkách. Bohaté jsou zejména na draslík, vápník, měď a železo, které zlepší přenos kyslíku krví. Vhodné jsou na túry, cyklistické výlety, ale také při vytrvalostním tréninku.


3. Pomáhají s usínáním


Ačkoliv jsou datle skvělé k povzbuzení organismu, obsahují také aminokyselinu tryptofan, která se v těle přeměňuje na serotonin, a poté na melatonin. Tento hormon má antioxidační účinky, které produkuje během spánku žláza šišinka mozková, známá také jako epifýza. Ta hlídá naše biologické hodiny a správné dodržování denního a nočního režimu. Lidoví nomádští léčitelé doporučují dát si pár datlí krátce před usnutím pro kvalitní a osvěžující spánek.

4. Datle jsou všelék


Sušené datle jsou výborným zdrojem vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné. Rozpustná vláknina pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi a snižuje nechtěný LDL cholesterol. Navíc obsahují vápník, který prospívá kostem a zdravým zubům. Vitamíny A, K a skupiny B zase zlepší kvalitu vašich vlasů a pleti. Pokud trpíte vysokým tlakem, datle jej pomohou snížit. Úspěšně také pomáhají s léčbou kašle, jelikož uvolňují hleny, a navíc posilují imunitní systém. Datle jsou také považovány za mírné afrodiziakum pro muže i ženy.

5. Zdravé mlsání


Datle mají mnoho zdraví prospěšných látek a navíc jsou sladké, mohou tedy směle zastoupit i roli dezertu. Dají se konzumovat jak čerstvé, tak sušené, avšak v našich podmínkách se s nimi častěji setkáme v sušené podobě. 
Z čerstvých datlí se získává datlový sirup, který je chutnou alternativou klasického bílého cukru. Přidat jej můžete do kaší, smoothies nebo jogurtů. Sušené datle pak představují skvělý základ pro raw dezerty, jelikož dobře drží těsto i bez pečení.

Zdroj, foto: Titbit.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
miluju datle a kupuju jeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Díky za radu,hned až pojedu do Globusu,tak si je koupím.
Obrázek uživatelky
profil
miluju datle v hořké čokoládě, koupím v Globusu jednou za čas ......výborný...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky mi připadají sladké..ale občas si ráda nějakou dám..
Obrázek uživatelky
profil
Datle - neboli prsty slunce...jsou super - dělám mé dceři z nich domácí musli tyčinky a jsou vždycky hned pryč.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles