Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 důvodů proč pravidelně aktualizovat pojistné smlouvy

31. 08. 2021 | Finance
Bouřky, vichřice, krupobití a další rozmary počasí dokážou napáchat značné škody nejen na majetku, ale i v peněžence. Možná si říkáte, že vám by náklady na obnovu starosti nedělaly, protože jste pro tyto případy pojištění. Pokud už ale uběhl nějaký ten rok od doby, kdy jste svou pojistnou smlouvu naposledy aktualizovali, případná výše vyplaceného pojistného by vás nejspíš nemile překvapila. I o své pojistky je třeba pečovat. Doporučuje se každé dva až čtyři roky a v případě nemovitostí i v okamžiku, kdy dojde ke změnám – například rekonstrukci. A víte, proč to dělat?

    1. Roli hraje „zub času“

Většina lidí si pro případ nenadálé pohromy sjedná pojištění majetku, poctivě platí pojistné, a dál se nestará. A to je chyba! Hodnota věcí se mění v čase – majetek se může opotřebit, anebo také zhodnotit. Nehledě na to, že i ceny stavebního materiálu a oprav se výrazně zdražují. Pojistná částka, na kterou byla smlouva uzavřena a která byla před pár lety naprosto dostačující, už v současnosti nemusí pokrýt vzniklé škody. To znamená, že pojišťovna vyplatí jen část sumy, na kterou aktuálně vyjde uvedení majetku do původního stavu.

    2. Co vše pojistka kryje?

To, co je dnes v pojistné smlouvě standardem, v minulosti být rozhodně nemuselo. Je dobré myslet na to, že neustále vznikají nová rizika, před kterými je potřeba chránit nejen sebe, ale i svůj majetek. U starších pojistných smluv zkontrolujte kromě výše pojistné částky, zda vaše pojistná smlouva kryje veškerá pojistitelná rizika, která mohou váš majetek ohrožovat – dále je zapotřebí kontrolovat průběžně limity ve smlouvě a další náležitosti, například v souvislosti s tím, jak se mění hodnota Vašeho majetku.
Pojišťovny pravidelně obměňují svou nabídku. Přicházejí s výhodnými balíčky, širší pojistnou ochranou nebo novými připojištěními. Klidně se tak může stát, že získáte lepší podmínky a ještě ušetříte. A navíc dostanete pořádný balík asistenčních služeb, které se pojišťovny snaží průběžně vylepšovat.

    3. Mám nižší pojistné, takže šetřím! Nevěřte tomu

Na první pohled se vám může zdát, že šetříte, ale… Smlouvy uzavřené na nižší pojistné částky se sice mohou zdát výhodné, protože hradíte nižší pojistné, jenže potom zaplatí málo i pojišťovna. Aby vám při výplatě pojistného plnění nezbyly jen oči pro pláč, částka sjednaná ve smlouvě musí odpovídat současné hodnotě domu, bytu nebo domácnosti.
Z pojistného plnění by si člověk měl být v případě katastrofického scénáře, kdy by například výbuchem nebo požárem přišel o veškeré zázemí, schopen pořídit bydlení podobného standardu jako doposud.

    4. Rozrůstá se vám domácnost

I u pojištění domácnosti je pravidelná revize smlouvy důležitá, i když si říkáte, že se u vás přece nic tak zásadního nemění. A co třeba ta nová přístavba, skleník na zahradě nebo nová kola? Pojistná částka by měla odpovídat celkové hodnotě vašeho majetku, od nábytku, spotřebičů a kuchyňské linky až po podlahy nebo tapety. Nezapomeňte připočítat předměty běžné denní spotřeby, třeba oblečení, knihy a kosmetiku. Pojištění domácnosti se vztahuje i na věci uložené na půdě nebo ve sklepě.

    5. Investovali jste do vaší bezpečnosti

Na konečnou částku pojistného nemá vliv jen to, na jakou částku chcete svůj majetek pojistit, ale také třeba lokalita nemovitosti nebo způsob zabezpečení vaši domácnosti. V posledních letech je například poptávka po bezpečnostních dveřích strmě na vzestupu.
Není ale bezpečnost jako bezpečnost. Kvalitu poznáte podle certifikací a atestů. Nejčastější používaná a optimální ochrana bývá třídy RC 2. Dveře nižší bezpečnostní třídy je možné překonat i bez odborných znalostí, a to za použití jednoduchého nářadí. I toto pak hraje při sjednávání pojištění poměrně důležitou roli. Pokud tedy patříte k těm, kteří bezpečností dveře, nebo třeba kamerový systém ve svém domě mají, ale v pojistné smlouvě to zohledněné nemají, své pojišťovně to oznamte.

Zdroj: UNIQA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !